next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: next

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

hal pisze:Fx-technik -potrafisz określić precyzyjnie zwrot bez patrzenia przez kilka godzin w oczekiwaniu na TEN moment ? Ja muszę odsiedzieć czasami cały dzień zanim zobaczę to na co czekam - irytujące jest to że jak już mam otwarte to nie potrafię utrzymać pozycji. Wiem że wynika to z osiągnięcia celu minimum i na tym kończę. Masz może jakieś rady ?
Na tym to polega, na czekaniu.
Skoro wiesz na co czekasz, to już jesteś do przodu.
Czasem czekam 8 godzin, a czasem akurat siądę i jest.
Popatrz na mój nowy wątek - link w stopce.
Tam są filmy, może skorzystasz.
A także zapraszam do kontaktu osobistego, bo ja jak komuś pokazuję, to zajmuje ok. 3 godziny plus.
No to trzeba się umówić.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

rookie, masa tzw. ofiar losu shortowania na eurusd wymusila na mnie stosowanie hedga czyli w tym przypadku pozycje zgodne z trendem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

irmentruda pisze:rookie, masa tzw. ofiar losu shortowania na eurusd wymusila na mnie stosowanie hedga czyli w tym przypadku pozycje zgodne z trendem.
rookie - tak nie graj!
To jest szaleństwo!

irmentruda - skoro grasz z trendem, to po co kupujesz, gdy spada?
Po prostu kupuj tam, gdzie strona przeciwna do trendu traci impet.
Kupuj tanio, a nie drogo.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

waller

Nieprzeczytany post autor: waller »

No super kuhwa uśrednianie. Polecam na przyszłość.
Będziesz milionehem.

Obrazek

irmentruda
Maniak
Maniak

fx-technik pisze: To jest szaleństwo!
Dokladnie rookie, tak nie handluj, do tego trzeba miec nerwy, doswiadczenie, duuuzo kasy i jednoczesnie umiec zadowolic sie zyskiem np. 1 zł. W czyms takim nie robi sie w jednym dniu +10% aby drugiego straci -2%. Załozenie jest takie, ze jak cena ma odpowiednia zmiennosc to kazdego dnia robisz np. +0,5% ale masz te pol procenta kazdego dnia flauty i bezruchu. Problem zaczyna sie jak masz silny trend bez korekt tak jak teraz ostatnio na edku albo usdcad. Wtedy trzeba kombinowac.
fx-technik pisze: irmentruda - skoro grasz z trendem, to po co kupujesz, gdy spada?
To jest automat z nadzorem ograniczonym do wolumenu i rozstawu zlecen. Nie jest to idealne rozwiazanie, jest bardzo ryzykowne i mam tego swiadomosc. Ale mam juz pomysl jak go zrobic na pelny nadzor z ustalaniem kierunku. Ale wtedy to juz bedzie calkowicie cos innego i zlecenia tez beda innego typu.
1,5 roku trejduje czyms takim lub podobnym, mam wlasne spostrzezenia i pewne poglady na to.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

irmentruda pisze:
fx-technik pisze: To jest szaleństwo!
Dokladnie rookie, tak nie handluj, do tego trzeba miec nerwy, doswiadczenie, duuuzo kasy i jednoczesnie umiec zadowolic sie zyskiem np. 1 zł. W czyms takim nie robi sie w jednym dniu +10% aby drugiego straci -2%. Załozenie jest takie, ze jak cena ma odpowiednia zmiennosc to kazdego dnia robisz np. +0,5% ale masz te pol procenta kazdego dnia flauty i bezruchu. Problem zaczyna sie jak masz silny trend bez korekt tak jak teraz ostatnio na edku albo usdcad. Wtedy trzeba kombinowac.
fx-technik pisze: irmentruda - skoro grasz z trendem, to po co kupujesz, gdy spada?
To jest automat z nadzorem ograniczonym do wolumenu i rozstawu zlecen. Nie jest to idealne rozwiazanie, jest bardzo ryzykowne i mam tego swiadomosc. Ale mam juz pomysl jak go zrobic na pelny nadzor z ustalaniem kierunku. Ale wtedy to juz bedzie calkowicie cos innego i zlecenia tez beda innego typu.
1,5 roku trejduje czyms takim lub podobnym, mam wlasne spostrzezenia i pewne poglady na to.
Właśnie mi to na robota wyglądało.
Dlatego zrezygnowałem już dawno z prób pisania robotów.
Bo to tak jest zawsze.
W istocie, to trader manualny ma ten sam problem.
Co nas ratuje, to umiejętność wykombinowania i wyczucia, albo odczytania swingu.
Ja mam tak bardzo często, że zamykam z palca tak, że wydaje się to niemożliwe.
A kieruję się wtedy osiągnięciem założonych pipsów, poziomem ceny względem struktur historycznych i
faktyczną reakcją ceny tu i teraz. To się ludziom wydaje niemożliwe, ale rzeczywiście można wyczuć z ruchu
bieżącego ceny co jest grane. To wymaga mnóstwo czasu spędzonego na żywych wykresach, ale
cena defacto rysuje te same struktury na każdym Tf, także na tickowym, ale niekoniecznie
trzeba patrzeć na wykres tickowy, żeby to widzieć.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

// dobra, za dużo błędów żeby to dawać publicznie, już nie ważne.

-rookie-
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:rookie, masa tzw. ofiar losu shortowania na eurusd wymusila na mnie stosowanie hedga czyli w tym przypadku pozycje zgodne z trendem.
Heh. Tutaj jest TP 5, SL 50 albo 100. Wychodzi na to że z takim MM lepiej opłacało się otwierać na pałe tylko long w tym tygodniu. Zrobiłem jeszcze kilka takich testów z różnym MM, czy otwierając na pałe tylko w jedną strone będę zarabiał na fx. Ten wykres z long wygląda podobnie do Twojego. EURUSD. To był test skalpu, gdzie wychodzi mi razem ze zleceniem TP i SL, i ciągle kilkałem myszką, jak tylko był wolny margin to otwierało pozycje, a co chwile się zwalanił dlatego że łapało TP.

irmentruda
Maniak
Maniak

-rookie- pisze:
Heh. Tutaj jest TP 5, SL 50 albo 100. Wychodzi na to że z takim MM lepiej opłacało się otwierać na pałe tylko long w tym tygodniu. Zrobiłem jeszcze kilka takich testów z różnym MM, czy otwierając na pałe tylko w jedną strone będę zarabiał na fx. Ten wykres z long wygląda podobnie do Twojego. EURUSD.
Wyglada podobnie ale to nie tak powinno wygladac, ja zrobilem na moim kilka bledow wynikajacych z psychiki "bo zaraz odwroca i poleca w dol" czyli zamykalem dosyc szybko pozycje o najwiekszym wolumenie a to one wlasnie generuja zysk i pozwalaja zamknac ofiary losu.
Powinno wygladac to tak:
usdcad rookie.png
Zamkniecie masz na pewnym poziomie od wspolnej linii BE. Zamykane automatycznie, iloscia pipsow od BE regulujesz bezpieczenstwo i zyskownosc systemu przy czym sa to wartosci proporcjonalnie odwrotne :)
Aha, i nie ma gwarancji, ze wysokie bezpieczenstwo (niska zyskownosc) spowoduje przezycie systemu. To jest system na konsolidacje lub slabe trendy. Wtedy gdy systemy trendowe, oparte o wszelkie wskazniki lub o PA wysypuja sie momentalnie wku...c tradera "znow mnie wycieli, mieli tam nie dojsc, przeciez bylo wybicie szczytu".
Nie robcie tego w domu!!!

-rookie-
Maniak
Maniak

Puściłem 3 strategie na EURUSD, 1 na USDJPY. Spróbuje zrobić 20 strategii i włączyć jednocześnie, zobacze jaki będzie wynik. Na razie na demo testuje takie podejście. Skoro proste EA jest bardziej skuteczne ode mnie to po co mam siedzieć cały dzień przed wykresem i zastanawiać się czy coś zagrać czy nie, a potem szybko uciekać kiedy jest zysk, itp. Lepiej nauczyć się API i to co robie teraz manualnie napisać jako EA. Obecnie to co robiłem do tej pory straciło dla mnie sens tzn handel manualny. Na EURUSD strategia w tej chwili zrobiła już 4 transakcje, a 5 jest już otwarta, kiedy ja w tym czasie gapiłem się tylko na wykres. Nie wiem co z tego wyjdzie ale w tej chwili przeszła mi ochota na siedzenie przed wykresami i ręczny handel.

Zablokowany