next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: next

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Mój trade dzisiejszy:
GBPJPYH1.png
SL wyjściowy był pod dołkiem, na dolnej niebieskiej przerywanej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

fx-technik pisze:Ty nie zrozumiesz chyba nigdy.
Tradując z SL, jak ty stawiasz, to musisz się pogodzić z kilkoma stratami, a ten,
który chwyci puścić wolno, na maksa, żeby wyrobić RR.
Jeżeli tego nie potrafisz, to potrzebujesz skuteczności.
A ty nichuchu nie patrzysz na realia wykresu.
Ergo, o skuteczności musisz zapomnieć, a jedyne co cię uratuje, to RR.

Natomiast, jeżeli nie będziesz potrafił zrobić RR, to możesz w ogóle zapomnieć o zyskach.
Nie znam jeszcze swojej statystyki ale strzelam teraz że moja skuteczność będzie 50/50 ( 50% ) a dzięki MM powinienem być na plus, dlatego że buduje cały trejd z signal bar na EURUSD, GBPUSD, USDJPY, DAX. Może być tak że na 2 signal bar zostanie zanegowany a na 2 nie, a jeśli scenariusz nie realizuje się jak zakładałem SL jest długości signal bar ale stosuej też inicjujący stop loss który jest pod dołkiem / nad szczytem i wtedy nie zwiększam już pozycji, tylko jak mam 5000 jednostek na trejd i wycięło mi 3000 na SL, to czekam aż DD nie będzie ujemne na pozostałych 2000 tzn trejd zacznie zarabiać i dopiero wtedy ew. mogę dołożyć kolejne pozycje ale domyślenie stawiam SL wg signal bar i to jest miejsce zanegowania wyjścia z trade kiedy nie idzie wg planu.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

-rookie- pisze:
fx-technik pisze:Ty nie zrozumiesz chyba nigdy.
Tradując z SL, jak ty stawiasz, to musisz się pogodzić z kilkoma stratami, a ten,
który chwyci puścić wolno, na maksa, żeby wyrobić RR.
Jeżeli tego nie potrafisz, to potrzebujesz skuteczności.
A ty nichuchu nie patrzysz na realia wykresu.
Ergo, o skuteczności musisz zapomnieć, a jedyne co cię uratuje, to RR.

Natomiast, jeżeli nie będziesz potrafił zrobić RR, to możesz w ogóle zapomnieć o zyskach.
Nie znam jeszcze swojej statystyki ale strzelam teraz że moja skuteczność będzie 50/50 ( 50% ) a dzięki MM powinienem być na plus, dlatego że buduje cały trejd z signal bar na EURUSD, GBPUSD, USDJPY, DAX. Może być tak że na 2 signal bar zostanie zanegowany a na 2 nie, a jeśli scenariusz nie realizuje się jak zakładałem SL jest długości signal bar ale stosuej też inicjujący stop loss który jest pod dołkiem / nad szczytem i wtedy nie zwiększam już pozycji, tylko jak mam 5000 jednostek na trejd i wycięło mi 3000 na SL, to czekam aż DD nie będzie ujemne na pozostałych 2000 tzn trejd zacznie zarabiać i dopiero wtedy ew. mogę dołożyć kolejne pozycje ale domyślenie stawiam SL wg signal bar i to jest miejsce zanegowania wyjścia z trade kiedy nie idzie wg planu.
W tym wypadku MM to RR właśnie.
Samo za ciebie się nie zrobi...
Rozłożenie nawet na 10 instrumentów w niczym nie pomoże, bo robisz to samo na każdym.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, wiem o co Ci chodzi. Obecnie mam ujemne DD 2:1 w stosunku do TP. To znaczy że mam 2x większe ryzyko od tego co zbieram. I to są fakty, taką mam statystyke na koncie micro. Więc mam ujemne RR. Ale też jest tak że przez większość czasu balansuje w okolicach zera, raz trace, raz zarabiam i wychodzi na zero i od czasu do czasu trafi się lepszy trejd, A jeśli stosuje teraz SL to przynajmniej nie powinno być takich obsuw gdzie mam prawie MC. Zobaczymy...

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

podenerwuje cię trochę ... mój najlepszy strzał z dzisiaj ...
GBPCADM5.png

hal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hal »

fx-technik - dzięki za logiczne wyjaśnienie. Pasuje do tego przykładu technika z kasyna - podwajanie stawki po każdej porażce powinno doprowadzić do sytuacji, że po kilku nieudanych testach wejdzie jedno duże zlecenie dzięki któremu zasięg nie będzie musiał być tak duży jak suma stratnych pipsów z testów. Oczywiście nie polecam takiego podejścia bo nigdy nie wiadomo jaka będzie ilość testów, ale w jakimś tam stopniu rozwiązuje to problem zasięgu.
Traktuję SL jako procent strat na jaki mogę sobie pozwolić - nie jest to czysto techniczne podejście ale mam swoje powody - zbyt często rynek wychodzi o niewielką ilość pipsów poza moje techniczne obliczenia zamykając mnie SL'em.
Obrazek
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

A kto ma kapitał na takie zabawy, gdzie podwajasz stawke ( pozycje ). Moje obecne MM jest dobre. Tylko sys musi być bardziej skuteczny (tak samo ja bo handluje manualnie).

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

hal pisze:fx-technik - dzięki za logiczne wyjaśnienie. Pasuje do tego przykładu technika z kasyna - podwajanie stawki po każdej porażce powinno doprowadzić do sytuacji, że po kilku nieudanych testach wejdzie jedno duże zlecenie dzięki któremu zasięg nie będzie musiał być tak duży jak suma stratnych pipsów z testów. Oczywiście nie polecam takiego podejścia bo nigdy nie wiadomo jaka będzie ilość testów, ale w jakimś tam stopniu rozwiązuje to problem zasięgu.
Traktuję SL jako procent strat na jaki mogę sobie pozwolić - nie jest to czysto techniczne podejście ale mam swoje powody - zbyt często rynek wychodzi o niewielką ilość pipsów poza moje techniczne obliczenia zamykając mnie SL'em.
Ta technika nazywa się Martingale, od nazwiska gościa, który to w ruletce zastosował pierwszy.
Śmieszne jest to, że ja o tym nie wiedziałem i sam na to wpadłem w pierwszych miesiącach
mojej przygody z tradingiem.
Zdecydowanie odradzam jej stosowania na wykresach, bo po prostu szybciej wyczyści konto.
Żeby ją stosować, to trzeba mieć bardzo długie konto, bardzo.

SL jako procent Equity jak najbardziej jest techniczny.
Tylko, że zdecydowanie lepiej jest go stosować, gdy umiemy wejść po jak najlepszej cenie,
w jak najlepszym momencie.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

-rookie- pisze:A kto ma kapitał na takie zabawy, gdzie podwajasz stawke ( pozycje ). Moje obecne MM jest dobre. Tylko sys musi być bardziej skuteczny (tak samo ja bo handluje manualnie).
W twoim trading nic nie jest dobre.
Ani sys, którego nie masz w ogóle, ani MM, którego nie masz w ogóle.
Ty nawet nie masz bladego pojęcia czym jest system, czym strategia, a czym metodologia.
A kwoty, które widnieją na twoich kontach, to jest totalna parodia.
Z tym nie masz najmniejszych szans nic zrobić.
Zacząć od 1000 USD jest bardzo trudno.
A przy kapitałe 100K PLN, TY możesz grać co najwyżej 0,01 lot.

To co ty robisz, to totalna pomyłka i totalny brak wiedzy o czymkolwiek.

hal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hal »

Fx-technik -potrafisz określić precyzyjnie zwrot bez patrzenia przez kilka godzin w oczekiwaniu na TEN moment ? Ja muszę odsiedzieć czasami cały dzień zanim zobaczę to na co czekam - irytujące jest to że jak już mam otwarte to nie potrafię utrzymać pozycji. Wiem że wynika to z osiągnięcia celu minimum i na tym kończę. Masz może jakieś rady ?
Obrazek
Obrazek

Zablokowany