Jones pisze:
na razie to chyba mi szczęście sprzyja
hej
Dokładnie
Przy obsuwkach rzędu 50-70%% tak jak np ostatnio z 1800 jakos do 800 to mozna się bawić tylko przy małym kapitale co i tak prędzej czy później skonczy się MC Nie wyobrażam zrobić sobie taką obsówkę np ze 180k do 80 k
Jones pisze:
na razie to chyba mi szczęście sprzyja
hej
Dokładnie
Przy obsuwkach rzędu 50-70%% tak jak np ostatnio z 1800 jakos do 800 to mozna się bawić tylko przy małym kapitale co i tak prędzej czy później skonczy się MC Nie wyobrażam zrobić sobie taką obsówkę np ze 180k do 80 k
za to coraz bardziej staram sie zmniejszać zaangażowanie po zamknieciu wyjściówkę mam 20 i powiększam do 50 ?
a kiedyś miałem 100 do 500
kurcze jak bym miał te 180k hmm właśnie ciekawe czy bym wytrzymał może kiedyś to sprawdzę
@-rookie-
Masz tu strategię do twoich szaleństw; https://www.forexfactory.com/showthread.php?t=583609
Osobiście mam tą strategię inaczej skonfigurowaną, inne parametry itd..
Na początek do przetestowania i zapoznania jest to dobre.
Ichimoku, odpada. Musiałbym lepiej poznać ten wskaźnik, a jakoś nie mam teraz na to ochoty. Zostane przy tym co robie, RSI, CCI, EMA, PA, harmoniki, itd. Na razie mam dość materiałów do analizy. Zresztą widze że to mi na razie wystarczy tylko trzeba wreszcie coś z tego złożyć. Dywergencje grałem wczoraj na M5 EURUSD, ale potem obróciłem pozycje, dziś obserwowałem momenty wyprzedania i grałem na to, nie trzymałem się EMA jak widać. Najpierw to musze ogarnąć, potem będę kombinował z innymi systemami. Musze mieć tylko narzędzia które pomogą mi określić co robi rynek, a reszta to szukanie tanich setupów ( gdzie mam małe ryzyko i duże prawdopodobieństwo wygranej jak podążanie z trendem za EMA, tylko ciągle to ćwicze tj timing i na razie słabo mi to wychodzi ) tzn wchodzenie nawet na knotach świecy M5 obserwując wykres tickowy ( chociaż nie musze mieć wykresu tickowego, ale tam widać jak buduje się świeca M5 ). Widzę sens w PA i w tym co teraz robie. To mi na razie wystarczy.
Ok, co dziś zrobiłem dla siebie żeby poprawić wyniki na fx? Co dziś w ogóle zrobiłem przez cały dzień? Więc po tym podsumowaniu z wczoraj, gdzie wyszło że minął tydzień a ja nadal gram na czuja, dziś próbowałem przestawić się na używanie systemu. Marnie mi to wychodziło, ale próbowałem otwierać zgodnie z ema. Próbowałem się przestawić i nie grać na czuja po swojemu tylko realizować proste założenia jak to że kiedy cena jest nad ema mam kupować, pod mam sprzedawać. Ciężko jest ocenić same trejdy, ponieważ nadal nie mam dopracowanych reguł wejścia, wyjścia, prowadzenia pozycji, itd. Dlatego ocenie co zrobiłem i jaki jest tego efekt.
Nadal trenuje na demo, na kapitale 13k PLN, czyli podobnym do tego co mam na realnym koncie. Wczoraj obniżyłem dźwignie na 1:10 co przy otworzeniu pozycji za wszystko ( full depo ) blokuje margines i w ten sposób nie mogę rozkładać wejść na kilka instrumentów tylko grać jednen setup, na jednym instrumencie. Ponadto nie mogę dokładać jak wcześniej pokazywałem że robie, ponieważ przy dźwigni 1:10 margines dla danego instrumentu wzrasta 10x, więc jeśli na dźwigni 1:100 potrzebuje 42 PLN żeby otworzyć 1000 jednostek na EURUSD ( najmniejszą pozycje ), to przy dźwigni 1:10 potrzebuje 420 PLN zabezpieczenia. Oznacza to że musze mieć taki zysk żeby otworzyć kolejną pozycje i będzie to raptem 1000 jednostek, co w ogóle nie ma sensu. Nie ma sensu dokładać takich pozycji, bo zanim zarobie te 400 PLN to minie cały dzień. Dlatego takie rozwiązanie powoduje że jestem zmuszony grać tylko pojedyncze setupy bez kombinowania. Kapitał 13k pozwala otworzyć 3 kontrakty na DAX, lub pozycje wielkości około 30.000 jednostek na EURUSD, USDJPY, GBPUSD.
I jak napisałem wyżej dziś próbowałem stosować się do założeń systemu. Ciągle pcham się na rynek ale zrobiłem ten krok na przód, żeby przestać grać na czuja i spróbować polegać na EMA, szukać setupów ( akurat to mi wychodzi najgorzej ). Przez cały dzień otworzyłem raptem 5 pozycji. Sposób zarządzania ryzykiem pozostawia wiele do życzenia. Takie coś nie może mieć miejsca na realnych pieniądzach. Ale zrobiłem test, i mam to za sobą.
Okazuje się że przy takim sposobie zarządzania ryzykiem zyski dzienne to będzie maksymalnie jakieś 300 PLN. Szwajcar miał racje, waluty to muły w porównaniu do DAX i dopiero teraz widzę różnice. DAX szybciej daje zarobić, ale też stracić kiedy ładuje full depo w porównaniu do walut. Będę musiał dalej pracować nad tym wszystkim, ale to już w kolejnym tygodniu. Dziś zrobiłem tylko 5 trejdów przez cały dzień, i to bardzo słabych trejdów, aż ciężko to w jakikolwiek sposób ocenić...
Poniżej zrzuty z wynikami na demo oraz wykresy trejdów z dziś. Od góry DAX, EURUSD, USDJPY, na samym dole wycinek ze statementu.
wrzucam to tutaj, ponieważ to materiał do analizy na później. Dziś próbowałem przestawić się na korzystanie z systemu, próbowałem być zdyscyplinowany w realizacji założeń planu i właściwie to jest w tym wszystkim najważniejsze dla mnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829
Przyznaj się szczerze że nie umiesz odczytać wykresu liniowego ???? Po takim czasie siedzenia na FX
Przecież to proste jak budowa cepa.
Jeżeli takiego wykresu nie umiesz zinterpretować we właściwy sposób, to daj sobie spokój z handlem na FX.
Zapewne stracisz a nie zarobisz 100%
Dałem Tobie link jak to zarobić no trudno, tak się kończy upartość. Tu masz wykres taki sam, co w tym trudnego.
Ok, pokazywałeś maksymalne wartości pionowymi kreskami, pamiętam. RSI dawał mniej sygnałów ale lepszej jakości z tego co widze. Wykres liniowy dałem żeby widzieć gdzie była cena nad czy pod EMA gdy otwierałem pozycje, bo akurat dziś szukałem sygnałów ( próbowałem szukać ) zgodny z trendem po EMA. Te wykresy liniowe w moich obrazkach to info dla mnie - łatwiej ocenić gdzie była cena pod czy nad średnią.
Aby dokonać takiego cudu o jakim Ty marzysz szukasz punktu wspólnego między dwoma wykresami M1 i M5 tzn; dywerygencja, przecięcie się średnich, kolor chmury wyjście z niej, pokonanie ostatnich korekt, retesty totalnie wszystkie czynniki które określają trend. Dodałem siatkę 5 pip dla zobrazowania ile możesz zarobić w jednym miniaturowym wejściu.
Tych wejść robisz tyle na ile jesteś pewny że składasz zlecenie w dobrym kierunku. To tyle podstawy reszta należy to Twojej wiedzy i zdolności.