next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: Jones »

Rookie
zrobiłeś jakiś dłuższy trejd ?
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Jones pisze:Rookie
zrobiłeś jakiś dłuższy trejd ?
Kiedy jestem w trendzie mecze się czekaniem, a kiedy pozycje tracą i czekam aż rynek wróci żeby zamknąć na BE to jest bardziej satysfakcjonujące dla mnie... To jest jakiś absurd, powinno być odwrotnie. Musze dopiero nauczyć się przestawiać SL na BE kiedy jest taka możliwość i zarządzać pozycją jak w swing tradingu. Nie brać ciągle skalperskiego zysku, tylko część pozycji próbować właśnie na BE zabezpieczyć i czekać, najwyżej wybije BE. Dopiero nad tym pracuje żeby przestawić się na granie z trendem i stosować takie podejście...

A odpowiadając na pytanie - Nie, tylko jeśli trzymam straty na otwartych pozycjach wtedy mam długie trejdy. W samym trendzie nie potrafie wytrzymać długo.

Tak właściwie to dopiero szukam rozwiązań, ciągle testuje... W ten sposób można szybko konto pomnożyć, ale przy ruchu przeciwko tobie zaraz otwiera się hedge żeby zmniejszyć wykorzystanie dźwigni. I kończy się to stratami u mnie. Pewnie jak ogarne to co robie to wydłuży się trzymanie pozycji w trendzie itp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

heh. I w ten sposób odrobiłem straty z hedge który mnie złapał kilka godzin temu i nie wyszedłem z niego, tylko po prostu zamknąłem na stracie. I takie rzeczy m.in. testuje.

Poza tym wydaje mi się, że to kwestia psychiki. Na przykład łatwiej jest mi wytrzymać w trendzie kiedy rozkładam pozycje na USDJPY i EURUSD, wtedy mogę dłużej wytrzymać w trendzie i przetrzymać chwilowe cofnięcie itp. Pewnie to wynik doświadczenia, nastawienia, ogólnie psychiki że robie to co robie... tj nie wytrzymuje w trendzie, tylko szybko ucinam bo mam już zysk itp.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

za dużo zagrywek po trzecim eS już bym siedział na tyłku i trzymał
no wiem po fakcie :roll:
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

-rookie-
Maniak
Maniak

Jones pisze:za dużo zagrywek po trzecim eS już bym siedział na tyłku i trzymał
no wiem po fakcie :roll:
Masz racje, za dużo tych wejść. Doszedłem do takiego samego wniosku, tzn nie można co chwile otwierać pozycji żeby wykorzystywać 1-2% wolnej dźwigni ponieważ dźwignia będzie ciągle wykorzystana na 100%, gwałtowne cofnięcie i już mam hedge i strate. Ale na razie to tylko testy i to nie jest jeszcze realne konto, tylko na demo testuje. Raczej nie będę stosował takich metod teraz na realnym koncie, tylko 1 setup, 1 pozycja ew. kilka mniejszych żeby niektóre zamknąć jako skalp a reszte próbować zabezpieczyć na BE i trzymać, tak jak to opisałem. Takie eksperymenty jak to wyżej już wcześniej robiłem, ale dopiero teraz troche nad tym panuje i nie rozwalam konta co chwile, potrafie odrobić straty.

To pytanie o dłuższy trejd dotyczyły pewnie konta XM. Na razie nie mam dobrej strategii dla tego konta, wytrzymuje duże obsunięcia a biore małe zyski. Dopiero rozkminiam strategie dla tego konta. Krzywa w zakładce profit zaczyna iść w góre, ale jeśli pozwalam na takie DD na pozycjach i lewaruje na maksa to 1 pozycja może wyczyścić depo. Oglądałem to tyle razy w przypadku danbo... muszę to ogarnąć szybko, a teraz zapakowałem się za wszystko na USDJPY i nie idzie w moją strone, tylko przeciwko mnie.

-rookie-
Maniak
Maniak

heh, chyba załatwiłem to konto, jeśli teraz nie zrobią podwójnego szczytu i nie zaczną lecieć w dół na USDJPY. Obecnie jest -70 PLN na otwartych pozycjach i blisko 50% MC. Próbowałem "hedżować" całą pzycje na USDJPY i skubać na EURUSD ale za szybko wychodziłem z tych hedge. Źle to rozegrałem, źle poruszałem się po świeczkach M5, nie wchodziłem wg sygnałów tylko intuicyjnie ( na pałe ). Zyskałem troche w ten sposób i jeśli wrócą na poziom BE powinienem mieć 150 PLN jednak czarno to widze. Już mi odjechali na 50 pips.

-rookie-
Maniak
Maniak

RGR, czy znowu mam zwidy

Nieśmiertelny Trader

Nieprzeczytany post autor: Nieśmiertelny Trader »

-rookie- pisze:RGR, czy znowu mam zwidy

Trend, graj z trendem, graj orgr/rgr z trendem....

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

-rookie- pisze:RGR, czy znowu mam zwidy
a moze pedzaca?
dlaczego do k... nedzy nie widzisz formacji potwierdzajacych trend tylko usilnie przeciwko trendowi?

-rookie-
Maniak
Maniak

Spieprzyłem sprawe otwierając ten hedge o 15:50 ( 16:50 czasu serwera ). Wszystko byłoby ok, gdyby nie grał na czuja, gdybym patrzył na reakcje. Tam gdzie otwierałem hedge o 15:50 myślałem że to już jest wsparcie. Otworzyłem na czarnej świecy M5 kiedy nie była zamknięta jeszcze, spodziewałem się że odbiją gwałtownie do góry na tym "wsparciu". Okazuje się że była tylko 1 mała świeca wzrostowa w tym miejscu, a potem została wbita przez czarną w dół. Cena była już tutaj pod EMA. Później retest tego poziomu i EMA jednocześnie ( flaga ) i dalej jazda w dół. Rozkładanie ryzyka jest ok, ponieważ zmienność między instrumentami jest różna, ale wejścia na czuja jak ten "RGR" którego wykres jest post wyżej. Dalej olewam nadrzędne zasady systemu. Jeśli wybierałbym sygnały zamiast grać na czuja i dopisywać sobie coś czego nie ma w rzeczywistości na wykresie...

Wczoraj pisałem że udaje mi się nie zabić konta, i dziś właśnie prawie skasowałem jedno i drugie konto tzn demo Dukascopy oraz to konto micro XM. Karma m.in. za pisanie głupot tutaj.

Musze przyznać że jestem troche zaskoczony tymi spadkami dziś na USDJPY i DAX. Tak samo dziś ciągle otwierałem długie na dax, i co chwila musiałem zamykać na stracie. Ale to już na demo. Też tam cena była pod EMA a ja tylko długie i to na pałe.

To nie ma sensu w ogóle. Zarządzanie i MM mam całkiem nieźle opanowane ale nie mam systemu tj gram na czuja. I wszystko jest ciągle niedopracowane.

Zablokowany