next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Bardzo ważne ! ! !
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie powrót do początku i uporządkowanie na nowo tej wiedzy ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p846064 ) . Żeby tak było znowu potrzeba czasu na konsekwentne stosowanie tylko jednej techniki. W tym wszystkim brakuje mi wiedzy z samego PA, ale właśnie teraz będę się tego uczył, więc najlepiej jest po prostu wrócić do tego co robiłem ponieważ to jest ze sobą powiązane. Dopiero potem można będzie iść dalej w kierunku automatycznych strategii i systemów. Trzeba wrócić do mierzenia swingów, określania rodzaju korekty, itd.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

rookie, ja cwicze caly czas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze: Bardzo ważne ! ! !
Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie powrót do początku i uporządkowanie na nowo tej wiedzy ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p846064 ) . Żeby tak było znowu potrzeba czasu na konsekwentne stosowanie tylko jednej techniki. W tym wszystkim brakuje mi wiedzy z samego PA, ale właśnie teraz będę się tego uczył, więc najlepiej jest po prostu wrócić do tego co robiłem ponieważ to jest ze sobą powiązane. Dopiero potem można będzie iść dalej w kierunku automatycznych strategii i systemów. Trzeba wrócić do mierzenia swingów, określania rodzaju korekty, itd.

Jak nauczysz się grać na geometrii i formacjach , to nie będziesz już miał ochoty uczyć sie innych systemów. Nie będzie Ci to potrzebne. Będziesz patrzył, żeby zarobić i mieć wolne, a sam zarobek tez będzie wystarczający. Więcej czasu poświeć na psychologiczne podejście do rynku. Napiszę trochę ogólnikowo. Trzeba sobie wyrobić wiele różnych nawyków, które powstają przez aktywny trading. Na rynku gra doświadczenie łączące wiele aspektów , od systemu/strategii , przez umiejętne zarządzanie pozycjami i pieniędzmi , aż do psychologii, o której już nie raz pisałem. Zamiast nastawiać się na nowe systemy i automatyczne strategie zbuduj sobie na geometrii rynku fortece, która będzie chronić Twoją psychikę. Jak dobrze poznasz geometrie, to sam stwierdzisz że to najłatwiejszy sposób na rynku. Tego nie dojrzysz od razu, po 3-6 miesiącach , tylko po latach grą tą techniką. Sam widzisz jak teraz skaczesz po systemach PA , renko , siatki zleceń, otwarcie Londynu, zmiana zasad zarządzania pozycjami i innych duperelach. Za kilka tygodni znowu się "przesycisz" tym wszystkim i będziesz chciał robić sobie( ZNOWU ) kilka tygodni wolnego, bo Twój mózg będzie miał za dużo rozpoczętych i nie dokończonych tematów, a taka sytuacja w rożnych momentach objawia się wybuchem zniechęcenia , złości na samego siebie , na rynek itp. Zakłócenie wewnętrznej harmonii i spokoju nie pomaga. Bez tego nie będziesz mógł racjonalnie myśleć przy żywych wykresach. Poukładaj sobie tryb nauki, o którym tez wiele razy już pisałem , wiec wystarczy wrócić do tych postów.

Trochę psychologii. http://coaching.focus.pl/zycie/siedem-z ... jonalnie-8

Pamiętaj że łatwiej przeżyć sukces niż porażkę.

"Jeżeli istnieje jakiś jeden sekret sukcesu, to jest to umiejętność przyjmowania cudzego punktu widzenia i patrzenia z tej perspektywy z równą łatwością jak z własnej.”
Henry Ford

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

irmentruda pisze:rookie, ja cwicze caly czas

Pewien fragment rynku ja bym tak rozegrał. Na tej parze nie gram akurat, ale rzuciła mi się w oczy równość korekt. Można było zagrać po realizacji równości korekt na dalszą jazde w dół z zatrzymaniem na fibo 127 lub 161, bo zniesienie powinno być ponad 100% fali po takie sytuacji technicznej, wiec naturalna rzecz obserwacja tych poziomów i co rynek tam robi. Po reakcji na tych poziomach można było ryzykować wejście w długą zwłaszcza, po drugim teście poziomu fibo 127. Takie sytuacje klarowne lubię.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Możliwe że się na edku zrobi układ harmoniczny.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Poprzedni harmonik zrealizował się, ale zrobili go z fibo 61. Liczyłem na wyżej. Teraz nowa zabawa w kotka i harmonika to znaczy myszkę.

Zjazd na 100 % fali, ale zamknięcia świec na fibo 88. Zobaczymy co z tego będzie

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Fibo 88 spalone. Zobaczymy czy coś wymyślą na 127. Interesują mnie ogólnie odwiedziny nocnego HIGH.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ostatnio w ogóle nie widze układów harmonicznych tych które kiedyś były. Na AUDUSD jest chyba spadkowy, nawet dywergencja na M5 po wierzchołkach się pojawiła, ale nie biore tego. Nie widze tego tutaj. Patrze przez pryzmat harmoników i próbuje ich szukać ale ciężko coś znaleźć, jednak obserwuje to nadal... mimo że nie zagrałem żadnego od dłuższego czasu.

btw. Obserwuje teraz następujące pary
AUDJPY
AUDUSD
EURAUD
EURGBP
EURUSD
GBPAUD
GBPJPY
GBPUSD
NZDUSD
USDCAD
USDJPY
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 11:24 przez -rookie-, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

A na edku ostatni bastion obrony 161. Jak nie tu to poniżej mnie nic nie interesuje. Na małym TF można tak przeciągać, ale na dużym nie polecam.

Wejdz sobie w długą i daj SL na 1.0924 pips ( około 20 pips ). Może coś odrobisz :)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 11:23 przez pol75, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

pol75
trend wzrostowy na Edwardzie, trwa 4 tygodnie i zrobił 445p, poprzedni ruch który skończył się 27 marca miał też 4 tyg i 409p. Moja opinia: czas na zmianę.
A jeszcze na d1 mamy już 3 ząbek, początek tego kanału jest 3 stycznia 1 ząbek miał 489p i trwał 5 tyg. A wiec mamy kanał, po 3 odbicia z każdej strony
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 11:29 przez sardo nunspa, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Zablokowany