next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Re: next

Post autor: krystian74 »

@irmentruda
Nie będę robił tutaj reklamy tej osoby z YT . Postać dość kontrowersyjna przez pewien czas w wypowiedziach o Ichimoku. Można posłuchać i wyciągnąć wnioski.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Co zaobserwowałem u siebie pod względem psychologicznym i długo to trwało zanim zrozumiałem.

1. KAŻDY SYSTEM, STRATEGIA JAKĄ SIĘ POSŁUGUJEMY W TRAKCIE HANDLU JEST STWORZONA PRZEZ NASZĄ PSYCHIKĘ I PRZEZ NAS SAMYCH.

2. NIE MOŻEMY TAK SAMO MYŚLEĆ JAK OSOBA KTÓRA STWORZYŁA DANĄ STRATEGIĘ.

3. MOŻEMY JEDYNIE DOPASOWAĆ PEWNE ELEMENTY Z TEGO SYSTEMU NA WŁASNE POTRZEBY I POTRZEBY NASZEJ PSYCHOLOGII

Jak stworzyć dobry system;

Moim zdaniem; z X systemów które są przez nas akceptowalne, wybrać te składniki które nam się "podobają" - cokolwiek to znaczy dla nas, i widzimy je w handlu. Połączyć je w całość i zrobić swoją własną strategię która tylko dla nas i na nasze potrzeby będzie zrozumiała i funkcjonowała tak jak tego sobie życzymy.

dalan
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: dalan »

System nie jest zły.Rada - wywal oscylatory na dole wykresu(przy mocnych wybiciach lub trendzie pozamiatają konto).Skoncentruj się tylko na wykresie.

jackub

Post autor: jackub »

Coś mi się komp chrzani, powiem tylko że generalnie mam podobne podejście jak Krystian...
Ostatnio zmieniony 06 maja 2017, 20:11 przez jackub, łącznie zmieniany 1 raz.

dalan
Pasjonat
Pasjonat

Jakub zrozumiałem.Nie chcę zmieniać czyjegoś poglądu na rynek.Tylko ja już tam byłem i się przekonałem.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

-rookie- pisze:
krystian74 pisze:OK
Stworzyłem sobie prosty system, oparty na wykresie 5min + nakładki H1 dodałem dwa Pivoty M30 i H1 kolor niebieski i żółty. Są to tylko Central Pivot beż pozostałych zakresów. Dodatkowo CCI 14 i 34 lub 50, 89 itd
CCI 34 lub większy z Pivotami pozwala mi określić trend powyżej lub poniżej " 0 " na wykresie 5min ( można zastosować inny TF) i dobrać inne parametry central Pivotów .
CCI 14 może pokazywać moment wejścia w pozycję jak i dywerygencję, to samo tyczy się CCI34.
Ok, tylko jak nanieść na siebie CCI żebym nie miał w dwóch osobnych liniach, tylko były nałożone na siebie? I co to za wskaźnik który rysuje świece H1 na wykresie M5 w tle?

Prawym klawiszem myszki dajesz na CCI 14 i wybierasz "Dodaj wskaźnik, wybierasz CCI i ustawiasz parametry.

W wyszukiwarce wskaźników wpisujesz CUSTOMCANDLE i masz

-rookie-
Maniak
Maniak

Post autor: -rookie- »

krystian74 pisze:Prawym klawiszem myszki dajesz na CCI 14 i wybierasz "Dodaj wskaźnik, wybierasz CCI i ustawiasz parametry. W wyszukiwarce wskaźników wpisujesz CUSTOMCANDLE i masz
Ok, ok. Mam.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Skoro rozpocząłem ten temat to doprowadzę do końca moją myśl.
Jeżeli porównamy dwa TF 5 min i 15 min z nakładkami H1 i Pivotami tak jak pisałem wcześniej możemy uzyskać lepszy efekt w podjęciu decyzji co do wejścia i ustawienia SL.

Zachęcam wszystkich do tworzenia swoich unikatowych strategii.

dalan
Pasjonat
Pasjonat

Krystian74 te strategie już dawno istnieją.I potrafią być zyskowne :D ale przy dobrym zrozumieniu rynku.Kontynuuj swoje przemyślenia.Uważam to za dobry kierunek.

-rookie-
Maniak
Maniak

Post autor: -rookie- »

krystian74, możesz wrzucić 2-3 przykładowe trejdy które zrobiłeś z opisem albo chociaż jeden?

jackub

Post autor: jackub »

dalan pisze:Jakub zrozumiałem.Nie chcę zmieniać czyjegoś poglądu na rynek.Tylko ja już tam byłem i się przekonałem.
Wiesz, dopiero teraz zauważyłem, że tak napisałem, jakbym używał systemu podobnego do Krystiana .... odnosiłem się do kogoś grającego po 10pipsów i używający duży sl (samczyk?) .....
Ja nie używam wskaźników, za wyjątkiem macd do wspomagania wykrywania rewersali na D1 (dywergencja) w procesie analizy wykresu...
Przerabiałem różne oscylatory, łącznie z oscylatorami mtf i w końcu w zasadzie ich nie używam
ADR, poziom otwarcia dnia i struktury to co używam dzisiaj..

Zablokowany