Jednak jeszcze przez chwile testuje siatke zleceń. Ustawiłem w tej siatce 2 duże zlecenia w większej odległości od siebie na poziomach 1.29425 oraz 1.2952 i między tymi zleceniami 10x mniejsze od tych dużych. Odległości są małe ale to tylko test. 3 mniejsze zelcenia mi teraz aktywowało i kurs nadal ciągnie do góry. Na dole też ustawiłem gdyby zeszło w dół żeby uśrednić. Problem polega na tym żeby dobrze zaplanować wejścia i nie zajechać konta ale samo podejście mnie zaciekawiło. Na pewno warto przeanalizować różne warianty budowania pozycji w ten sposób.
Budowanie pozycji ze zleceń oczekujących i wstawianie dużych zleceń na "ważnych poziomach" a tych mniejszych pomiędzy nimi może dać ciekawy rezultat.
Chyba budowanie takich pozycji w oparciu o wykres dzienny jedynie ma sens...
Na razie to zostawie ale widzę teraz inne możliwości budowania pozycji niż to co robiłem do tej pory.
next
-
- Maniak
Re: next
z palca tego nie zrobisz, da się tak zarabiać i przez pewien czas wykręcać rynek z pipsów ale manualnie nie do zrobienia imho. i trzeba miec w ch.. kasy na drawdowny. Musisz wiedzieć kiedy zamykać stratę, kiedy zysk, przeanalizować kilka wariantów, dobrać instrument ze zmiennością, rama czasowa jest tutaj mało ważna, szczerze to nie gra roli czy to D1 czy M1. Najważniejsza jest zmienność i charakterystyka instrumentu finansowego. Przykładowo wg moich testów wybitnie nadaje się do tego nzdusd ale już audusd nie. Funt też jest bardzo złym wyborem ze względu na wysokie wymogi depozytowe. Na jenie nawet nie próbuj czegoś takiego bo nie zdążysz przeczytać komunikatu margin call.-rookie- pisze:o w dół żeby uśrednić. Problem polega na tym żeby dobrze zaplanować wejścia i nie zajechać konta ale samo podejście mnie zaciekawiło. Na pewno warto przeanalizować różne warianty budowania pozycji w ten sposób
Powodzenia.
-
- Gaduła
Jak się nie liczy ryzyka, to trzeba mieć w chuj kasy na DD bo wtedy nie masz wpływu na nic. Nie licząc ryzyka zakładasz że się nie pomylisz, nie zakładasz scenariusza w przeciwną strone , wystawiasz dupe na środek gejowskiego klubu. Nie liczysz matematycznie, a potem sie dziwisz jak konto się zeruje ;D Naprawdę tyle to już trwa a ludzie wciąż to robią.. Jak czytam takie bzdury że trzeba mieć dużo kasy na DD to aż rzygać mi się chce bo ile razy można to czytać.irmentruda pisze:z palca tego nie zrobisz, da się tak zarabiać i przez pewien czas wykręcać rynek z pipsów ale manualnie nie do zrobienia imho. i trzeba miec w ch.. kasy na drawdowny. Musisz wiedzieć kiedy zamykać stratę, kiedy zysk, przeanalizować kilka wariantów, dobrać instrument ze zmiennością, rama czasowa jest tutaj mało ważna, szczerze to nie gra roli czy to D1 czy M1. Najważniejsza jest zmienność i charakterystyka instrumentu finansowego. Przykładowo wg moich testów wybitnie nadaje się do tego nzdusd ale już audusd nie. Funt też jest bardzo złym wyborem ze względu na wysokie wymogi depozytowe. Na jenie nawet nie próbuj czegoś takiego bo nie zdążysz przeczytać komunikatu margin call.-rookie- pisze:o w dół żeby uśrednić. Problem polega na tym żeby dobrze zaplanować wejścia i nie zajechać konta ale samo podejście mnie zaciekawiło. Na pewno warto przeanalizować różne warianty budowania pozycji w ten sposób
Powodzenia.
Co Ty chcesz ze 100zł wykręcić milion? Efektywnie? zacznij zarabiać cokolwiek a nie skupiasz się na maksymalizacji zysku. TO jest jakaś paranoja. Jeśli nie jesteś pewny co do systemu, albo masz niską skuteczność. To skupiaj się na ograniczaniu ryzyka, żeby chociaż być w okolicach 0, jak przestaniesz tracić to zaczniesz zarabiać.-rookie- pisze:Tak sobie myśle teraz o tych zasadach które wczoraj napisałem, o podejściu do Stop Loss i ustawianiu alarmów. Nie prościej jest ustawiać siatke zleceń, ewentualnie potem to modyfikować albo przesuwać ...? Chyba szwajcar robi coś podobnego, puszcza na początek pozycje i ustawia siatke zleceń i dokłada kiedy zarabia i ma zabezpieczone pierwsze pozycje na SL. Tylko ze 100 PLN to ciężko coś takiego zrobić żeby to zarabiało efektywnie, chyba że lewarując na maska i wtedy ruch na 50 pips dopiero daje 100% konta na EURUSD. Po drodze można ustawiać mniejsze zlecenia i sumarycznie z ruchu na 50 pips z tych agresywnych dokładek można wyciągnąć znacznie więcej. To tylko teoria, ale nie wiem czy nie będę szedł w tym kierunku. Tylko najpierw musze ogarnąć technike.
Każdy chce robić setki procent miesięcznie, ale to tak nie działa !! możesz zrobić te 1000% z tym że tak czy inaczej stracić możesz zawsze 100%. Lewarując konto, nie dajemy sobie nawet szansy.. aa to chodzi o to żeby dać sobie szans jak najwięcej. Ryzyko absolutnie zawsze powinno być wyliczone, bo inaczej kończy się jak u danbo i u 99% ludzi którzy tracą i piszą że trzeba mieć dużo kasy na DD gdzie DD jest zależny tylko od ryzyka (wielkości pozycji).
KONTA W 99% SĄ CZYSZCZONE PRZEZ LEWAR. Grając 1% na pozycje trochę zajmie zanim wyczyścimy konto. Nawet grając 8 % na pozycje, mamy wiele szans. NATOMIAST 99% kont jest zerowanych jedną dużą pozycją, lub kilkoma rozdrobnionymi w których nie ma sl'a..
Poza tym co to za pozycje ;o grasz w dwie strony, trend się tak często nie zmienia

Naucz się wyznaczać trend. Potem wsparcia i opory w których kończą się korekty i tyle.
Na rynku mamy tylko dwie fazy: Trend

Nie w dwie strony. Te na dole na GBPUSD były buy limit żeby uśrednić gdyby zlecieli jeszcze do tego poziomu. I tak się stało, aktywowały się 3/4 zlecenia które tam były ustawione. Tak tylko testuje...fx-emery92 pisze:Poza tym co to za pozycje ;o grasz w dwie strony, trend się tak często nie zmienia![]()
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Gaduła
Dobra, czyli wyglądało to tak, że łapałeś longi uśredniając cenę. Gdzie byś z tego wychodził gdyby poszło w druga stronę? Dlaczego takie odstępy między pozycjami i jaki procent ryzyka był przeznaczony na tą siatke? Bo poszło ładnie, ale ważne jest żeby być zabezpieczonym tak samo w drugą stronę bo jeśli nie ma tego zabezpieczenia, to wystarczy jedna siatka żeby wyzerować.-rookie- pisze:Nie w dwie strony. Te na dole na GBPUSD były buy limit żeby uśrednić gdyby zlecieli jeszcze do tego poziomu. I tak się stało, aktywowały się 3/4 zlecenia które tam były ustawione. Tak tylko testuje...fx-emery92 pisze:Poza tym co to za pozycje ;o grasz w dwie strony, trend się tak często nie zmienia![]()
Dopiero teraz zastanawiam się nad tym jak to przełożyć na realne konto kiedy widzę jak to wygląda na demo. Nie zastanawiałem się jeszcze nad ryzykiem i tym w jaki sposób budować pozycje, czy z przeznaczonych np 10.000 jednostek rozkładać siatke 10 x 1.000 i w ten sposób budować pozycje i dopiero wtedy zaplanować wyjście tj gdzie będzie SL gdyby nie poszło albo czy będę to uśredniał jeszcze i zwiększał "ekspozycje" ponad te 10.000 jednostek... Jeszcze nie rozkminiałem tego, bo dopiero od wczoraj testuje takie podejście i zbieram na razie dane / doświadczenie.fx-emery92 pisze:Dobra, czyli wyglądało to tak, że łapałeś longi uśredniając cenę. Gdzie byś z tego wychodził gdyby poszło w druga stronę? Dlaczego takie odstępy między pozycjami i jaki procent ryzyka był przeznaczony na tą siatke? Bo poszło ładnie, ale ważne jest żeby być zabezpieczonym tak samo w drugą stronę bo jeśli nie ma tego zabezpieczenia, to wystarczy jedna siatka żeby wyzerować.
Wnioski mam takie. Fajnie to wygląda, można nieźle na tym wyjść, ale... najpierw trzeba nauczyć się podejmowania dobrych decyzji prowadząc pojedyncze pozycje, potem można próbować z siatkami, hedge itp. Teraz mam za mało doświadczenia i wiedzy żeby robić to z głową.
-
- Gaduła
-rookie- pisze:Dopiero teraz zastanawiam się nad tym jak to przełożyć na realne konto kiedy widzę jak to wygląda na demo. Nie zastanawiałem się jeszcze nad ryzykiem i tym w jaki sposób budować pozycje, czy z przeznaczonych np 10.000 jednostek rozkładać siatke 10 x 1.000 i w ten sposób budować pozycje i dopiero wtedy zaplanować wyjście tj gdzie będzie SL gdyby nie poszło albo czy będę to uśredniał jeszcze i zwiększał "ekspozycje" ponad te 10.000 jednostek... Jeszcze nie rozkminiałem tego, bo dopiero od wczoraj testuje takie podejście i zbieram na razie dane / doświadczenie.fx-emery92 pisze:Dobra, czyli wyglądało to tak, że łapałeś longi uśredniając cenę. Gdzie byś z tego wychodził gdyby poszło w druga stronę? Dlaczego takie odstępy między pozycjami i jaki procent ryzyka był przeznaczony na tą siatke? Bo poszło ładnie, ale ważne jest żeby być zabezpieczonym tak samo w drugą stronę bo jeśli nie ma tego zabezpieczenia, to wystarczy jedna siatka żeby wyzerować.
Wnioski mam takie. Fajnie to wygląda, można nieźle na tym wyjść, ale... najpierw trzeba nauczyć się podejmowania dobrych decyzji prowadząc pojedyncze pozycje, potem można próbować z siatkami, hedge itp.
I tak i nie. Zastanów sie po co ludzie stosują siatki uśredniające. Jeśli np stosujemy metode jedno pozycyjną. To wiele osób ma problem, bo się powoli wykrwawia, zawsze trafia w sl'a. Mają np trzy wsparcia na których cena może odwrócić i na każdym tracą np 3% na pozycję, czyli łącznie 9% a w przypadku siatki w przypadku niepowodzenia będzie to 3% bo pozycja była rozbita na mniejsze.
Przykładowo jeśli mamy trend wzrostowy, kilka wsparc obok siebie, to po prostu nie wiemy na którym zawróci, dlatego rozstawiamy siatkę. Wyznaczamy pewien zakres w którym cena moze odwrócić i dzielimy go np na 4 części lub dopasowujemy pod rynek. SL pod źródłem trendu, gdzie będzie wiadomo że rynek się odwrócił.
Grając siatki musisz mieć określone:
1. Ryzyko dla siatki, ja licze w exelu Wysłałbym Ci ale mam przerobione po swojemu więc i tak nie zrozumiesz. Mając określone ryzyko nie wyzerujesz konta jedną pozycją czy siatką.
2. odległość między pozycjami.
Taki trading różni sie tylko tym że uśredniamy naszą pozycję, a ryzyko powinno być policzone zawsze. Czy gramy jedną pozycją czy 1000 cem.
SL'a nie musisz ustawiać wtedy gdy grasz pozycjami przy których średni dzienny zakres ceny nie robi szkody dla konta.
Lewar i odległość między pozycjami jest zdrowo ustawiona. Wiesz np że nie wyczyści CI 3% konta średni dzienny ruch. Wtedy możesz spać spokojnie. BO NIE JESTES PRZELEWAROWANY ! Tak samo gdy SL'a masz kilka razy poza ATR to możesz na to nie patrzeć.
Tak czy siak najbezpieczniej jest grać z określonym ryzykiem. Bo wtedy to Ty decydujesz ile stracisz a nie rynek.
Na rynku możesz tylko to kontrolować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2017, 17:58 przez fx-emery92, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślałem zrobić podobne, tylko do symulacji drowndown na pozycji żeby sobie zobrazować skale strat gdyby miał SL na przykład pod dołkiem impulsu. Gdybym zapakował się już za wszystko co zaplanowałem w 50% korekty a rynek nadal by spadał itp.
-
- Gaduła
To wszystko liczysz przed wejściem w pozycje.-rookie- pisze:Myślałem zrobić podobne, tylko do symulacji drowndown na pozycji żeby sobie zobrazować skale strat gdyby miał SL na przykład pod dołkiem impulsu. Gdybym zapakował się już za wszystko co zaplanowałem w 50% korekty a rynek nadal by spadał itp.
Jak będzie sumaryczna stratna ze wszystkich pozycji do ceny X. To własnie mi liczy ten exel.
To dla 10k jak bardzo użyłbyś dźwigni? Ile to jest mało / dużo wg Ciebie? To znaczy jakie będzie zabezpiecznie początkowo, ile na początku użyjesz kasy z konta zanim to zacznie zarabiać? Chodzi o wykorzystanie dźwigni przy 10k.fx-emery92 pisze:SL'a nie musisz ustawiać wtedy gdy grasz pozycjami przy których średni dzienny zakres ceny nie robi szkody dla konta.
Lewar i odległość między pozycjami jest zdrowo ustawiona. Wiesz np że nie wyczyści CI 3% konta średni dzienny ruch. Wtedy możesz spać spokojnie. BO NIE JESTES PRZELEWAROWANY ! Tak samo gdy SL'a masz kilka razy poza ATR to możesz na to nie patrzeć.
Tak czy siak najbezpieczniej jest grać z określonym ryzykiem. Bo wtedy to Ty decydujesz ile stracisz a nie rynek.
Na rynku możesz tylko to kontrolować.