fx-technik pisze:belon pisze:fx-technik pisze:Plus/minus, cicra/about tak jak było tu:
EURUSDH1.png
Czyli, te wszystkie wcześniejsze i dwa następne skriny (teraz w sumie już 15), można było zastąpić cicra/about tym jednym?
To zależy co chcesz osiągnąć.
Skuteczność możesz osiągnąć tylko bardzo metodyczną metodologią przystosowaną do swoich wad.
Ludzie są różni.
Jeden nie ma problemów z SL/BE i łapie tzw. noże z bardzo ciasnym SL.
I potem, gdy zaskoczy, to trzyma i wyciska trend do cna.
Niestety, taką cechę ma może 1% ludzi.
Reszta, to na ogół marzyciele, lub osoby nie potrafiące odpuścić straty.
Są 2 sposoby na zarabianie na zmienności wykresów:
1. Stosunek Risk do Reward - tu potrzeba właśnie tej cechy, którą ma ok. 1% ludzi,
2. Wysoka skuteczność - czyli metodyczne i ścisłe podejście do rynku.
Dla mnie, osobiście działa tylko sposób nr 2.
Interesuje mnie wyłącznie skuteczność.
Nie interesuje mnie żadne zgadywanie, ani żadne Stop Lossy.
Oczywiście, stosuję SL, ale nie po to, żeby tracić.
........
Widzisz dopóki nie zrozumiesz SRR to tez będziesz zaliczał się do tych co tracą i łapią noże jak to ująłeś.
jak tylko działa 2 sposób to napisz jaką masz skuteczność, bo statystycznie można założyć że będziesz więcej tracił jak zarabiasz.
Przy dobrym zarządzaniu kapitałem możesz mieć skuteczność tylko 30% (czyli system który jest słaby i przynosi teoretycznie na 10 wejść tylko 3 zyskowne) i przy stosowaniu SRR będę zarabiał a tylko to się liczy.
Wracając do Twojego przykładu mogę założyć ze należysz do tej grupy która osiąga straty a Stosunek Risk do Reward to nic innego jak tylko plan trejdingu a nie jak to określiłeś
...tu potrzeba właśnie tej cechy, którą ma ok. 1% ludzi....
a i jeszcze jedno, z Twoich wypowiedzi można wywnioskować że nie stosujesz planu trejdingu a to oznacza ze nie pracujesz nad swoimi słabościami i popełniasz te same błędy i zapamiętaj żeby zrozumieć i poznać swoje słabości trzeba to stosować