DayTrading: Piątek 07.04.2017

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 08 kwie 2017, 00:00

Wzrost
4
57%
Bez zmian
2
29%
Spadek
1
14%

Liczba głosów: 7

belon
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 07.04.2017

Nieprzeczytany post autor: belon »

jen-yy pisze:
fx-technik pisze: .........).
Darek. Podziwiam Twoją wytrwałość w tłumaczeniu. Ja po pół roku skumałem o co Ci chodzi. Ostatnie zdanie to kwintesencja foreksu. :564:
Pozdrawiam.
Oczywiście, że skumałeś. Nawet widać to idealnie po tym wpisie:
http://forex-nawigator.biz/forum/daytra ... ml#p860283
gdzie pokazałeś Świeżakowi44 "czysty wykres i włączyłeś myślenie"...... jakieś 8 godzin po, jak to określiłeś: "tym momencie". Szacun!!!
Dawaj na bieżącym wykresie taką "kwintesencję".

-- Dodano: ndz 09-04-2017, 6:48 --
fx-technik pisze:
belon pisze:
fx-technik pisze: ...
EURUSDDaily.png
EURUSDM5.png
-- Dodano: 08 kwie 2017, 22:54 --
EURUSDDaily.png
-- Dodano: 08 kwie 2017, 23:21 --

Najprościej można tak:
EURUSDM5.png
Od piątku (od godz. pt 07-04-2017, 23:24) 19 skrinów (słownie: dziewiętnaście) i, cholera, dalej nie wiadomo, co z tym EU w poniedziałek.
Może ktoś z czytających na ochotnika (na podstawie skrinów technika):
EU góra / dół / zlecenie z jakiego miejsca?
pzdr

d4mian7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: d4mian7 »

To wszystko fajnie wyglada na historycznym wykresie. W załączonych przez Dadas plikach jest taki fajny wykres gdzie cena wyszła z konsoli ale gwałtownie wróciła

_Kerad_
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _Kerad_ »

fx-technik pisze:
belon pisze:
fx-technik pisze:Plus/minus, cicra/about tak jak było tu:
EURUSDH1.png
Czyli, te wszystkie wcześniejsze i dwa następne skriny (teraz w sumie już 15), można było zastąpić cicra/about tym jednym?
To zależy co chcesz osiągnąć.
Skuteczność możesz osiągnąć tylko bardzo metodyczną metodologią przystosowaną do swoich wad.
Ludzie są różni.
Jeden nie ma problemów z SL/BE i łapie tzw. noże z bardzo ciasnym SL.
I potem, gdy zaskoczy, to trzyma i wyciska trend do cna.

Niestety, taką cechę ma może 1% ludzi.
Reszta, to na ogół marzyciele, lub osoby nie potrafiące odpuścić straty.

Są 2 sposoby na zarabianie na zmienności wykresów:
1. Stosunek Risk do Reward - tu potrzeba właśnie tej cechy, którą ma ok. 1% ludzi,
2. Wysoka skuteczność - czyli metodyczne i ścisłe podejście do rynku.

Dla mnie, osobiście działa tylko sposób nr 2.
Interesuje mnie wyłącznie skuteczność.
Nie interesuje mnie żadne zgadywanie, ani żadne Stop Lossy.
Oczywiście, stosuję SL, ale nie po to, żeby tracić.
........

Widzisz dopóki nie zrozumiesz SRR to tez będziesz zaliczał się do tych co tracą i łapią noże jak to ująłeś.

jak tylko działa 2 sposób to napisz jaką masz skuteczność, bo statystycznie można założyć że będziesz więcej tracił jak zarabiasz.
Przy dobrym zarządzaniu kapitałem możesz mieć skuteczność tylko 30% (czyli system który jest słaby i przynosi teoretycznie na 10 wejść tylko 3 zyskowne) i przy stosowaniu SRR będę zarabiał a tylko to się liczy.

Wracając do Twojego przykładu mogę założyć ze należysz do tej grupy która osiąga straty a Stosunek Risk do Reward to nic innego jak tylko plan trejdingu a nie jak to określiłeś
...tu potrzeba właśnie tej cechy, którą ma ok. 1% ludzi....

a i jeszcze jedno, z Twoich wypowiedzi można wywnioskować że nie stosujesz planu trejdingu a to oznacza ze nie pracujesz nad swoimi słabościami i popełniasz te same błędy i zapamiętaj żeby zrozumieć i poznać swoje słabości trzeba to stosować

d4mian7
Maniak
Maniak

Nie przekonuje mnie ten wykład dadasa. Dużo teorii jak ze szkoleń ale niech ja to zobacze w realu

Awatar użytkownika
graczpospolity
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: graczpospolity »

Dadas jedynie w bardzo prosty sposób opowiedział o wymienności poziomów s/r co faktycznie działa świetnie. Granie pod potwierdzone odbicie od poprzedniego s/r po jego wcześniejszym przebiciu daje imo dobrą skuteczność ale jednak dużo gorsze r/r niż próba łapania byków za rogi na oporze konsolidacji (lub na odwrót - niedzwiedzi na oporze).
Ale z kolei daje dużo większy komfort psychiczny bo właściwie po wymianie poziomów mamy niemal gwarantowany impuls o długości co najmniej poprzeniej konsoli, natomiast w przypadku drugiego opisanego sposobu często mamy huśtawkę emocji bo cena może jeszcze sporo czasu się konsolidować.

Nie rozumiem tylko jaki ma sens używanie volumenu na tak zdecentralizowanym rynku, czy Soros gra np w Bossie czy XTB? bądz gdziekolwiek macie swoje konta? :D

d4mian7
Maniak
Maniak

Czy na złocie zaobserwowaliśmy cos takiego?

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Kerad
30% to nie jest skuteczność tylko nieskuteczność.... przekłamanie semantyczne

Napisałeś epistołę o trejdingu, wzorcową szkoleniową-brokerską, dobrą dla 1% tradereów. Myślę że Dadas nie tylko to rozumie ale również wilele więcej rozumie i dlatego nie trzyma się czegoś takiego jak RR...
Pozdrawiam

_Kerad_
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _Kerad_ »

jackub pisze:Kerad

Napisałeś epistołę o trejdingu, wzorcową szkoleniową-brokerską, dobrą dla 1% tradereów. Myślę że Dadas nie tylko to rozumie ale również wilele więcej rozumie i dlatego nie trzyma się czegoś takiego jak RR...
Pozdrawiam

jak możesz to przeczytaj co napisałem ze zrozumieniem.

natomiast 30% jest nieistotne
istotne jest żebyś miał plan i system bo wtedy masz co poprawiać i nie popełniasz tych samych błędów i tym samym stajesz się lepszy i doskonalisz się.

uczestniczyłem w projekcie w admiralu gdzie zawodowi brokerzy przedstawiali swoje systemy transakcyjne między innymi Macin Wenus (chyba większość go zna) i może ktoś z forum też uczestniczył.
system który przedstawiał przyniósł kolejno chyba z 8 strat i sam prezentujący miał chwile zwątpienia.
Gdyby nie stosował zarządznie kapitałem szeroko pojęte to pewnie konto by wyzerował a on osiągnął jeszcze dodatnia stope zwroty i to sporą.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

_Kerad_ pisze:
jackub pisze:Kerad

Pozdrawiam

jak możesz to przeczytaj co napisałem ze zrozumieniem.

natomiast 30% jest nieistotne
istotne jest żebyś miał plan i system bo wtedy masz co poprawiać i nie popełniasz tych samych błędów i tym samym stajesz się lepszy i doskonalisz się.

uczestniczyłem w projekcie w admiralu gdzie zawodowi brokerzy przedstawiali swoje systemy transakcyjne między innymi Macin Wenus (chyba większość go zna) i może ktoś z forum też uczestniczył.
system który przedstawiał przyniósł kolejno chyba z 8 strat i sam prezentujący miał chwile zwątpienia.
Gdyby nie stosował zarządznie kapitałem szeroko pojęte to pewnie konto by wyzerował a on osiągnął jeszcze dodatnia stope zwroty i to sporą.
Niezwykle odkrywcze.... doprawdy niezwykle... podałes 30% więc trzymam się tych 30% ... czy wiesz że przy nieskuteczności 30% masz ponad 50% szans że wśród zawartych 50 trejdów dostaniesz 11 pod rząd stratnych?
System dochodowy powinien mieć przedewszystkim wysoką "oczekiwalność"... po co komu zwątpienia, po co komu odrabianie 8 strat pod rząd? Nie lepiej grać w pozytywną oczekiwalności i wysokią skutecznośćia? Nie przeżywać takiego stresu?
Na tym forum są osoby które nawet z RR poniżej 1 mają wspaniałe rezultaty ... JAk ci pasuje gra z założeniem wysokiego RR to sobie graj, ale nie krytykuj innych za inne sposoby równie a może bardziej dochodowe tylko dlatego że ich nie rozumiesz....
Generalnie pozytywny outcome z trejdingu mamy kiedy przychody przewyższają straty i koszty. I nie ma jednego jednynego najlepszego na to sposobu. Pozdrawiam :D

belon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: belon »

belon pisze:
fx-technik pisze: ...
EURUSDDaily.png
EURUSDM5.png
-- Dodano: 08 kwie 2017, 22:54 --
EURUSDDaily.png
-- Dodano: 08 kwie 2017, 23:21 --

Najprościej można tak:
EURUSDM5.png
belon pisze: Od piątku (od godz. pt 07-04-2017, 23:24) 19 skrinów (słownie: dziewiętnaście) i, cholera, dalej nie wiadomo, co z tym EU w poniedziałek.
Może ktoś z czytających na ochotnika (na podstawie skrinów technika):
EU góra / dół / zlecenie z jakiego miejsca?
pzdr
Podbijam bo qurcze już południe i NIKT?
No bez jaj!!! Heloł!!!

Zablokowany