next
Re: next
Dopiero poznaje RSI. Dywergencja pokazuje zmiane kierunku. Więc jeśli to miało zadziałać dywergencja wskazywała zmiane trendu ze spadkowego na wzrostowy pewnie w jakiejś małej perspektywie czasu. Zajmowanie pozycji w strefach 30 i 70, więc w tym przypadku siedziałem i patrzyłem aż dojdzie do poziomu 30 na RSI i zacznie wracać czyli patrzyłem potem na wykres, głównie świece M15 i M5 czy są wzrostowe. Sama dywergencja to tylko znak do możliwej zmiany kierunku, ale to pol będzie więcej wiedział bo właściwie skorzystałem z jego obrazków i tego co rano napisał.jackub pisze:Nie widze dywergencji w miejscu zagrania, zaznaczona dywergencja została zrealizowana wcześniej
Źle to napisałem. Najpierw była dywergencja, potem zaczęli wracać jeszcze raz do tego poziomu na błękitnym prostokącie który narysowałem. Kiedy RSI było na poziomie 30 patrzyłem na reakcje na wykresie, czy będą odbijać do góry. I to był motyw do zajęcia pozycji tutaj. Brałem to jako wsparcie.
Troche zamotałem...
To jest dobre rozwiązanie irmentruda. Teoretycznie mógłbym dalej grać tylko na 3 parach jak do tej pory, dźwignia 1:10 i wyjściowy lot 0.5 bo to maksimum co mogę otworzyć przy takiej dźwigni w przypadku EURSUD, GBPUSD i USDJPY w tej chwili ( przy takim koncie gdzie mam 250 PLN equity ). Przemyśle to.irmentruda pisze:przy 100 PLN i koncie mikro (XM tak?) zrobilbym tak, ze biore pozycje na 0,1 lota (tego mikro!) i stosuje progresje, jesli konto spada miedzy 90 a 100 pln to zmniejszam na 0,09 lota, jesli rosnie na 110 -120 pln to 0,11 lota. I tak to jest agresywne podejscie ale szybko liczy sie i proste w zastosowaniu. Ewentualnie gdzies tu na forum bylo EA, ktore wyliczalo drabinke wielkosci pozycji dla przyjetych wielkosci SL albo procentowo od kapitalu albo kwotowo.
- sardo nunspa
- Gaduła
Pierwszy raz Cię pochwalę. Bardzo dobrze, miała dużo czasu żeby iść w górę, nie idzie - wypad, ale na plusie. Nie miej żalu
złóżmy teraz:
robisz 30 transakcji 29 takich gównianych jak ta, powiedzmy średnia 2 pipsy i w 30 trafiasz 100pispów suma +158pipsów
Grasz jak na demie i śrenia na 29 transakcji wynosi -5pipsów i trafiasz 100pipsów w 30 transakcji w sumie -45pipsów
Oczywiście lot jest za wysoki.
złóżmy teraz:
robisz 30 transakcji 29 takich gównianych jak ta, powiedzmy średnia 2 pipsy i w 30 trafiasz 100pispów suma +158pipsów
Grasz jak na demie i śrenia na 29 transakcji wynosi -5pipsów i trafiasz 100pipsów w 30 transakcji w sumie -45pipsów
Oczywiście lot jest za wysoki.
EURUSD reakcja na 88.6 swingu spadkowego, USDJPY może już nie zejść na 61.8. Na razie poczekam i zobacze ale już coś się zaczyna dziać moim zdaniem, więc przyglądam się temu dokładniej. Wolałbym żeby EURUSD jeszcze raz wróciło pod 88.6 i wtedy USDJPY zszedł do 61.8 albo chociaż na 50, w żółtą strefe. Dopiero tam będę szukał wejścia i reakcji. Ogólnie teraz nastawiony jestem na USDJPY long EURUSD short, ale wszystko może zmienić się za 5 minut...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy zgadzacie się z następującymi twierdzeniami??
"Ponieważ rynek ma wysoki stopień dynamiki (momentum), logicznym wnioskiem jest to, że pozycja otwarta w bieżącym kierunku panującego trendu już daje trejderowi pewną przewagę statystyczną dla wygenerowania zysku, niż wygenerowanie straty. Jednak, mimo że bezpośrednio jednym z podstawowych postulatów analizy technicznej (rynek porusza się w trendzie), wielu trejderów woli szukać możliwości złapania moment transformacji rynkowej z jednego kierunku na drugi, zamiast iść z trendem. Moje własne obserwacje pokazują, że wielu nowicjuszy będących na samym początku kariery handlowej, intuicyjnie otwiera większość swoich pozycji w kierunku obecnie trwającego ruchu. W rzeczywistości, im mniej wiedzy teoretycznej, praktycznej i doświadczenia początkującego, tym częściej to się zdarza. Mimo że jeszcze nie czują się zdolnymi do przewidywania przyszłych zmian w zachowanie rynku to starają się zrobić, opierają swoje transakcje na tym co widzą na ekranie monitora.
Ponieważ rynek forex ma bardzo wysoką zmienność, często taka taktyka jest uzasadniona i przynosi początkującym trejderom sukces w początkowym okresie. To dlatego zdecydowana większość nowicjuszy odnosi sukces podczas trejdingu obojętne czy na demo czy nawet na realu.
Niestety, ta zdolność szybko znika. Następnie zostaje ona zastępowana analizami, głównie zgodnie
z wiedzą otrzymaną z książek. Zamiast po prostu podążać za ruchami na rynku, trejderzy zaczynają przewidywać jego przyszłe zachowania i starają się działać z wyprzedzeniem. Od tego momentu większość nowych pozycji zakłada się w oparciu o analizę i prognozy, ale bardzo często pod prąd ruchu na rynku. Od tego momentu strategia zamienia się na próby trafianie na szczyty i dołki co w efekcie powoduje że szanse na przetrwanie w tym biznesie zostają radykalnie obniżone." .....
"Ponieważ rynek ma wysoki stopień dynamiki (momentum), logicznym wnioskiem jest to, że pozycja otwarta w bieżącym kierunku panującego trendu już daje trejderowi pewną przewagę statystyczną dla wygenerowania zysku, niż wygenerowanie straty. Jednak, mimo że bezpośrednio jednym z podstawowych postulatów analizy technicznej (rynek porusza się w trendzie), wielu trejderów woli szukać możliwości złapania moment transformacji rynkowej z jednego kierunku na drugi, zamiast iść z trendem. Moje własne obserwacje pokazują, że wielu nowicjuszy będących na samym początku kariery handlowej, intuicyjnie otwiera większość swoich pozycji w kierunku obecnie trwającego ruchu. W rzeczywistości, im mniej wiedzy teoretycznej, praktycznej i doświadczenia początkującego, tym częściej to się zdarza. Mimo że jeszcze nie czują się zdolnymi do przewidywania przyszłych zmian w zachowanie rynku to starają się zrobić, opierają swoje transakcje na tym co widzą na ekranie monitora.
Ponieważ rynek forex ma bardzo wysoką zmienność, często taka taktyka jest uzasadniona i przynosi początkującym trejderom sukces w początkowym okresie. To dlatego zdecydowana większość nowicjuszy odnosi sukces podczas trejdingu obojętne czy na demo czy nawet na realu.
Niestety, ta zdolność szybko znika. Następnie zostaje ona zastępowana analizami, głównie zgodnie
z wiedzą otrzymaną z książek. Zamiast po prostu podążać za ruchami na rynku, trejderzy zaczynają przewidywać jego przyszłe zachowania i starają się działać z wyprzedzeniem. Od tego momentu większość nowych pozycji zakłada się w oparciu o analizę i prognozy, ale bardzo często pod prąd ruchu na rynku. Od tego momentu strategia zamienia się na próby trafianie na szczyty i dołki co w efekcie powoduje że szanse na przetrwanie w tym biznesie zostają radykalnie obniżone." .....
Definicja "szczęścia początkującego" powinna zostać rozszerzona o jeden ważny aspekt, którego zabrakło w tym "twierdzeniu" - chodzi o ilość kapitału i stawkę zakładów. Bo ta teoria wygląda na słuszną ale jeśli dodasz kapitał i stawkę to powstaną cztery wariacje tj. mały kapitał i mała stawka, mały kapitał i duża stawka, duży kapitał i mała stawka oraz duży kapitał i duża stawka. Jeśli to "twierdzenie" sprawdzi się we wszystkich wariacjach to należy uznać je za słuszne. Ale bez konkretnych wyników badań to twierdzenie nazwałbym hipotezą - z książki "Currency Trading for Dummies"
-
- Maniak
Tak zgadzam sie.jackub pisze:Czy zgadzacie się z następującymi twierdzeniami??
Jakbym siebie widzial 3 lata temu, udalo sie nawet troche hajsu zarobic jak tylko szedlem zgodnie z tlumem, ale tez trend na dolarze byl w 2014 r.
To ja napisze czego dowiedziałem się dzisiaj.
1. Jednak nadal mam problemy z powstrzymaniem się od kliknięcia kiedy cały dzień siedzę przed wykresem, nie mam bladego pojęcia w którą stronę pójdzie rynek ale mimo to próbuje na siłe coś znaleźć. Myślałem że poradziłem już sobie z tym problemem ale on jednak jest.
2. To prawda, popełniłem błąd w "analizie", ale gorsze jest to że znowu zapomniałem że to wcale nie musi się sprawdzić. Jeszcze gorsze jest to że byłem co do tej analizy przekonany i chciałem stawiać na to pieniądze ( otworzyć pod to pozycje ). To powoduje właśnie zachowanie opisane w punkcie 1, czyli szukanie potem wejścia na siłę skoro nie trafiłem za pierwszym razem.
3. Mimo rady żeby zapisać sobie na kartce pewne rzeczy, co zrobiłem wczoraj to i tak nie jestem w stanie tego tak szybko przyswoić, to powoduje że popełniam stare błędy mimo że mam przed nosem kartkę z tym na co powinienem zwracać uwagę w analizie. Napisałem sobie właśnie 5 punktów żeby zapamiętać wreszcie coś takiego jak dywergencje RSI bo wczoraj dopiero sobie o tym przypomniałem jak pol wrzucił wykres z dywergencją na M15 USDJPY.
Nie otworzyłem dziś żadnej pozycji, bo po prostu nie potrafiłem się zdecydować. Poza tym przez większość czasu walczyłem ze sobą żeby tego nie robić skoro nie mam planu i nie mam pojęcia co zaraz zrobi rynek. Nie chciałem głupio tracić pieniędzy...
1. Jednak nadal mam problemy z powstrzymaniem się od kliknięcia kiedy cały dzień siedzę przed wykresem, nie mam bladego pojęcia w którą stronę pójdzie rynek ale mimo to próbuje na siłe coś znaleźć. Myślałem że poradziłem już sobie z tym problemem ale on jednak jest.
2. To prawda, popełniłem błąd w "analizie", ale gorsze jest to że znowu zapomniałem że to wcale nie musi się sprawdzić. Jeszcze gorsze jest to że byłem co do tej analizy przekonany i chciałem stawiać na to pieniądze ( otworzyć pod to pozycje ). To powoduje właśnie zachowanie opisane w punkcie 1, czyli szukanie potem wejścia na siłę skoro nie trafiłem za pierwszym razem.
3. Mimo rady żeby zapisać sobie na kartce pewne rzeczy, co zrobiłem wczoraj to i tak nie jestem w stanie tego tak szybko przyswoić, to powoduje że popełniam stare błędy mimo że mam przed nosem kartkę z tym na co powinienem zwracać uwagę w analizie. Napisałem sobie właśnie 5 punktów żeby zapamiętać wreszcie coś takiego jak dywergencje RSI bo wczoraj dopiero sobie o tym przypomniałem jak pol wrzucił wykres z dywergencją na M15 USDJPY.
Nie otworzyłem dziś żadnej pozycji, bo po prostu nie potrafiłem się zdecydować. Poza tym przez większość czasu walczyłem ze sobą żeby tego nie robić skoro nie mam planu i nie mam pojęcia co zaraz zrobi rynek. Nie chciałem głupio tracić pieniędzy...