next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
belon
Pasjonat
Pasjonat

Re: next

Nieprzeczytany post autor: belon »

pol75 pisze:Już to wyjaśniłem. Trzymam az nie zniesie 100% swingu. Fibo 61 , 78 i 88 zawsze są w grze. Zaznaczony poziom był pierwszym bastionem do obrony. Były tam opory z połączeniem fibo 61. Ten poziom był zaznaczony ( +/- kilka pips ), żeby pokazać co się stanie w tym obszarze jezeli tam dojdą. Nie kiedy rynek co do pipsa zawróci a nie kiedy kilka pips przed lub za. Nikt nie wie jak rynek zareaguje w danym obszarze, ale jeżeli trzeba zaznaczyć ważny obszar do obrony, to własnie ten poziom był na pierwszym froncie. To nie jest apteka wiec 6 pips wyszli i zawrócili.
Ok, ale czegoś nie rozumiem (staram się załapać grę na te figury w połączeniu z fibo więc proszę o wyrozumiałość i odpowiedź na poniższe).

Wydawało się wczoraj, że cały plan gry masz rozrysowany na wrzucie.
Wejścia, ewentualne wyjścia z pozycji czyli zaznaczony na skrinie SL, kierunek opisałeś w treści.

Mam rozumieć, że pierwszy bastion obrony został zaznaczony na skrinie ale pozycje trzymałbyś do zniesienia całego swingu? Tak? To jaki sens ma zaznaczanie takiego poziomu, którego później nie bierze się pod uwagę? Pytam, bo na wczorajszym skrinie nie było zaznaczone, że jest to potencjalne F61% - za to było zaznaczone jako potencjalny SL.
Kolejne: poziom 115.50 (dokładnie to 115.48 ale masz rację - to nie apteka i mogą przebić kilka pipsów) czyli zniesienie tego swingu jest w tym momencie także potencjalnym oporem (ostatni max 4H) a z tego co wiem na oporach i wsparciach SL sie nie ustawia. Zamknąłbyś ostatecznie pozycję na tym poziomie czy czekał na reakcję kursu (piszesz, że bierzesz poprawkę na kilka pipsów od poziomu - na ile)?

Ponadto na wczorajszym skrinie widać, że pozycje sell otwierane są na zniesieniu F23 (jedna pozycja dokładnie na linii), który może być miejscem potencjalnego odbicia. Dlaczego tam?

I jeszcze jedno: na dzisiejszym skrinie masz otwartą pozycję sell dokładnie w miejscu, które jest zaznaczone jako F50% i jest bardzo blisko wczorajszego dołka i gdzie za chwilę odwracasz pozycje w drugą stronę.
Jaki był sens brania pozycji sell w takim miejscu?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia.
pzdr

PS: te dzisiejsze wrzutki to z obu kont, czyli to wczorajsze i dzisiejsze?
pzdr

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Nie do końca . cały plan. To miał być zrzut nie dla Ciebie, tylko dla rookiego. Miałem mu pokazać na co ma zwracać uwagę przy wyznaczaniu potencjalnego SL-a ,bo miał w ostatnim czasie z tym problem. Rookie, a to jego wątek i uczę jego , wie że czekam do zniesienia 100 % swinga, bo dwa tygodnie temu własnie tak rozegrałem harmonika. Zaznaczony poziom SLa był pierwszym możliwym poziomem. Poziomu fibo wczoraj nie było zaznaczonego, bo miało to być pytanie do niego co można z tym oporem połączyć , ale czekałem czy ten poziom będzie osiągnięty.
Na oporach i wsparciach nie ustawia się stopów dlatego napisałem że " Trzymam az nie zniesie 100% swingu" . Kiedy jest zniesienie swingu w 100% ? Kiedy rynek zniesie 100% fali poprzedniej z fizycznym zamknieciem świecy. Kiedy rynek zamknie sie ponad lub pod mierzonym swingiem w zależności od kierunku trendu. Nie nie ważne czy 5 czy 15 pips, Słowo klucz - zamknięcie świecy.

fibo 23 nie biorę pod uwagę jako mocnego wsparcia kiedy mam dywergencje, flage , układ harmoniczny na sell.

Branie pozycji na f50 było z zamysłem dalszych spadków , ale jak widzę że rynek zaczyna mielić na fibo 88 pewnego swingu to daje mi to do myślenia. Z jakiego mierzenia 88 masz na zrzucie.

A teraz ja coś Ci powiem. To była moja ostatnia odpowiedz do Ciebie , bo uczę tu tylko rookiego. Nie kiedy komuś innemu odpowiem, bo to tez nie jest nadmiernym problemem , ale nie mam tyle czasu żeby pisać Tobie feljetony , a dodatkowo nie czuję do Ciebie przyjacielskiego odczucia, jak do innych, którzy między innymi wczoraj pod moją nie obecność odpowiednio tu zareagowali na Twoje posty, za co im serdecznie dziękuję. To są osoby , którym warto pomóc, przynajmniej na tyle na ile będę mógł.

Człowiek ma w życiu dwa duże dylematy: jeden to wiedzieć, kiedy zacząć, a drugi – wiedzieć, kiedy skończyć.

Paulo Coelho
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

belon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: belon »

pol75 pisze:Nie do końca . cały plan. To miał być zrzut nie dla Ciebie, tylko dla rookiego. Miałem mu pokazać na co ma zwracać uwagę przy wyznaczaniu potencjalnego SL-a ,bo miał w ostatnim czasie z tym problem. Rookie, a to jego wątek i uczę jego , wie że czekam do zniesienia 100 % swinga, bo dwa tygodnie temu własnie tak rozegrałem harmonika. Zaznaczony poziom SLa był pierwszym możliwym poziomem. Poziomu fibo wczoraj nie było zaznaczonego, bo miało to być pytanie do niego co można z tym oporem połaczyć.
Na oporach i wsparciach nie ustawia się stopów dlatego napisałem że " Trzymam az nie zniesie 100% swingu" . Kiedy jest zniesienie swingu w 100% ? Kiedy rynek zniesie 100% fali poprzedniej z fizycznym zamknieciem świecy. Kiedy rynek zamknie sie ponad lub pod mierzonym swingiem w zależności od kierunku trendu. Nie nie ważne czy 5 czy 15 pips, Słowo klucz - zamknięcie świecy.

fibo 23 nie biorę pod uwagę jako mocnego wsparcia kiedy mam dywergencje, flage , układ harmoniczny na sell.

Branie pozycji na f50 było z zamysłem dalszych spadków , ale jak widzę że rynek zaczyna mielić na fibo 88 pewnego swingu to daje mi to do myślenia. Z jakiego mierzenia 88 masz na zrzucie.

A teraz ja coś Ci powiem. To była moja ostatnia odpowiedz do Ciebie , bo uczę tu tylko rookiego. Nie kiedy komuś innemu odpowiem, bo to tez nie jest nadmiernym problemem , ale nie mam tyle czasu żeby pisać Tobie feljetony , a dodatkowo nie czuję do Ciebie przyjacielskiego odczucia, jak do innych, którzy między innymi wczoraj pod moją nie obecność odpowiednio tu zareagowali na Twoje posty, za co im serdecznie dziękuję. To są osoby , którym warto pomóc, przynajmniej na tyle na ile będę mógł.

Człowiek ma w życiu dwa duże dylematy: jeden to wiedzieć, kiedy zacząć, a drugi – wiedzieć, kiedy skończyć.

Paulo Coelho

Dziekuję za odpowiedź.

Odniosę się tylko do jednego: ja czuje do wszystkich bardzo przyjacielskie odczucie, do Ciebie też (tylko do jednej osoby na forum trochę mniej - ale co tam).

Na FX jak zaczynają się właściwe pytania - kończą się odpowiedzi (albo/i przyjacielskie odczucia).
=== autor nieznany ===

powodzenia rookie

Z pozdrowieniami
==============================
lepsze wersje:
USDJPYM30 wersja I.png
USDJPYM30 wersja II.png
Ostatnio zmieniony 14 mar 2017, 23:21 przez belon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Belon, handlujesz przy pomocy PA? Linie trendu?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Istnieje szansa na utworzenie się dwóch układów harmonicznych. Jeden ten co wczoraj wieczorem pokazywałem , a w niego wpisuje się drugi mniejszy po zniesieniach, które rynek zrobił przez noc i poranek. Wybicie dołka na 114.45 neguje je. Gdyby się tworzyły to trzeba na klastrze fibo 88 i 127 ( 115.38 lub okolice tego poziomu cenowego ) uważać , bo tam może być zwrot i jazda w dół.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Pol, te harmoniki co je rysujesz to mają, że tak powiem, często proporcje dość dalekie od ideału (w sensie b, c i d leżą dość daleko od tych miejsc na siatce fibo gdzie powinny) - masz ustalone jakieś maksymalne odstępstwo od kanonu jakie możesz dopuścic? Czy robisz to tak bardziej "na czuja"?

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Patryś pisze:Pol, te harmoniki co je rysujesz to mają, że tak powiem, często proporcje dość dalekie od ideału (w sensie b, c i d leżą dość daleko od tych miejsc na siatce fibo gdzie powinny) - masz ustalone jakieś maksymalne odstępstwo od kanonu jakie możesz dopuścic? Czy robisz to tak bardziej "na czuja"?
Mówisz np o takiej sytuacji jak na obecnym tym większym harmoniku ?

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Ogólnie trzeba przyjmować torelancje kilku pipsów, bo to nie jest apteka. To jest rozchwiany rynek. Kasowanie SL-i , uruchamianie oczekujących pozycji wywołuje różne ruchy w tym i wykraczające poza jakiś poziom. Druga rzecz to zobacz pierwszą reakcje na poziom na tym poprzednim zrzucie. Pierwsza świeca zrobiła cień, ale zamyka się na fibo, czyli to juz pierwszy sygnał że mogą ( ale nie muszą ) respektować ten poziom. Ponadto trzeba patrzeć kiedy zamyka się np wyższy TF i jak to wygląda tam. Przykład na obecnym zrzucie z tego ruchu

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Myślałem o tym od wczoraj i dziś zdecydowałem że jednak nie ma sensu żebym siedział dłużej na demo. Wracam na micro real ze 100 PLN. Teraz kiedy potrafie już powstrzymać się od klikania i troche analizować wykres dalsze siedzenie tylko na demo to strata czasu. Niczego więcej już tam się nie naucze. Dźwignia 1:50, ponieważ z bonusami stan konta wynosi 250 PLN. Według kalkulatorów z XM http://www.xm.com/pl/forex-calculators/ ... calculator otwarcie pozycji przy tej dźwigni za maksimum to na parze EURUSD koszt 0.11 PLN / 1 pips. Oznacza to że ruch na EURUSD na 900 pips ( lub wg oficjalnej formy 90 pips ) skasuje moje konto. Dlaczego postanowiłem to zrobić? Oto kilka powodów mojej decyzji:

- Prawdopodobnie nigdy nie będę przygotowany w 100%. To wszystko będzie zbieraniem doświadczenia, nauką i poprawianiem błędów. Nie zrobie kroku na przód jeśli nie zacznę grać na realnym koncie. Uważam że zatrzymałem się i tylko to sprawi że będę miał okazje do dalszej nauki, nawet jeśli skasuje szybko to konto.

- Teraz kiedy mniej więcej potrafie szukać pewnych układów i formacji na wykresie i poczekać na ich wyrysowanie się, czyli wiem gdzie wejść i w jakim kierunku trzeba zacząć trenować prowadzenie pozycji i psychike. Do tego dochodzi element strategii, bo zamierzam tutaj szukać "okazji" do zapakowania się na full depo, więc będę musiał robić bardziej dokładne analizy i lepiej przyjrzeć się sytuacji zanim otworzę pozycje. 90 pips wtopy zabierze mi cały depozyt, więc jeśli zrobię 5 głupich transakcji po 20 pipsów straty ostatecznie wynik będzie ten sam, tutaj dochodzi właśnie element dyscypliny, konsekwencji, cierpliwości, itp.

- Strategia polega na wchodzeniu za full depo bez piramidowania, gridowania. Gram 1 setup czyli jakiś układ harmoniczny, techniczny, cokolwiek to będzie i uznam że warto zaryzykować. Wchodze za full depo i prowadze pozycje bez dokładania. Potem szukam kolejnego setupa, i tak w kółko.

- Pierwszą pozycje otworzę dopiero w następnym tygodniu. W tym jeszcze musze poprawić kilka rzeczy i przemyśleć. Ciągle będę trenował na demo międzyczasie, jednak tutaj, w tym dzienniku przechodzę już na konto realne. Nie będę prawdopodobnie codziennie grał, żeby nie skasować konta. Wyczekam na jakieś dobre momenty i wtedy będę ryzykował otwierając pozycje za wszystko na dźwigni 1:50.

- Będę wrzucał wykres po zamknięciu pozycji. Nie będę wrzucał żadnych analiz ani kiedy wchodzę itp. na bieżąco. Za duży chaos mi to wprowadza w działania. Wszystko jest otwarte i można śledzić myfxbook.

- Jest to mój pierwszy RUN ( testowy ) od kwoty 100 PLN. Głównie chodzi o zebranie doświadczenia i skończenie z zabawą na demo i teoretyzowaniem. Znudziło mnie to już po prostu.

To tak w skrócie... Więc zaczynam od następnego tygodnia, przełącze zaraz myfxbook na konto realne.

Dźwignia 1:50, dlaczego właśnie taka? Zbyt mała dźwignia na takim koncie też nie jest dobra, 1:10 albo 1:25 jednak po przemyśleniu sprawy wydawała mi się złym rozwiązaniem. 1:100 zbyt szybko zabiła by konto przy takiej strategi bo 50 pips ruchu i konto skasowane. Dźwignia 1:50 jest optymalna bo to standardowe zabezpieczenie pozycji u brokerów, czyli ruch na około 100 pips. Będę musiał być bardziej uważny przy wybieraniu setupów wiedząc że błąd wyczyści znaczną część konta.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

pol75 pisze:Istnieje szansa na utworzenie się dwóch układów harmonicznych. Jeden ten co wczoraj wieczorem pokazywałem , a w niego wpisuje się drugi mniejszy po zniesieniach, które rynek zrobił przez noc i poranek. Wybicie dołka na 114.45 neguje je. Gdyby się tworzyły to trzeba na klastrze fibo 88 i 127 ( 115.38 lub okolice tego poziomu cenowego ) uważać , bo tam może być zwrot i jazda w dół.
Bardziej w tym kierunku patrzyłem na to.
USDJPYH4.png
O ile w ogóle będzie tutaj jakiś harmonik ( jeden z tych które tutaj narysowaliśmy )

Zablokowany