next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

-rookie- pisze:Będę wrzucał wykres po zamknięciu pozycji. Nie będę wrzucał żadnych analiz ani kiedy wchodzę itp. na bieżąco. Za duży chaos mi to wprowadza w działania. Wszystko jest otwarte i można śledzić myfxbook.
Z jednej strony takie wrzucanie wykresów z własnymi analizami i prognozami jest dobre, bo pozbywasz się takiej głupiej nadziei że masz racje i będziesz potem po wrzuceniu czegoś chciał bronić tego że miałeś racje. Jakie to głupie. Na początku tak miałem. Teraz patrze na to że wrzucanie takich analiz tylko wprowadza zamieszanie bo każdy gra inną strategią, a te akurat są robione pode mnie. Więc jak wrzucam teraz wykres to się zastanawiam czy sam bym na to postawił swoje wszystkie pieniądze... dlatego postanowiłem że nie będę wrzucał analiz, tylko na spokojnie będę to sobie robił u siebie na komputerze a tutaj będzie tylko wynik tego wszystkiego.

Awatar użytkownika
sardo nunspa
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sardo nunspa »

-rookie- pisze:
- Strategia polega na wchodzeniu za full depo

Ło matko :wpale: podstawowy błąd nowych na fx - "nie idzie mi to przywalę full depo". Człowieku nie dożyje to depo kwietnia. zrobisz full ale w spodnie.
w 1999 albo 2000 uwaliłem depo jeden raz w życiu i nie na fx. Wiec postanowiłem sobie tak: Nigdy nie uwalę depa, a czemu nie? bo nie
Jak wlazłem na fx, to grać umiałem - ale nie miałem nut. Grałem mniej więcej jak Ty na demie z tym, że co jakiś czas łapałem dużą transakcję, która doprowadzała mnie do stanu początkowego. Miałem mnóstwo stratnych transakcji, przeanalizowałem je i zauważyłem że 91% z nich przyniosłaby zysk kilku pipsów tego samego dnia, a tymczasem traciłem. A dlatego?, bo chciałem zrobić dużo pipsów w każdej transakcji, a jak nie wychodziło to doprowadzałem do straty. Więc postanowiłem, że te transakcję z którymi nie wiadomo co zrobić, zamknę na plusie i to był przełom.
A Ty jak chcesz mnie słuchać, to zrobisz tak:
jak masz na koncie 100 zł, to będziesz grał maksymalnie za 10 groszy jak se ugrasz złotówkę, to za 11 groszy itd.
Jeżeli mnie nie posłuchasz zbankrutujesz błyskawicznie, niczego się nie nauczysz i będziesz pisał "arcymundre" dezyderaty o dyscyplinie i metodzie, oraz czytał kolejne idiotyzmy z książek motywacyjnych.
Masz dwie drogi - wybieraj

pol75 jak tam usd/jen, wytrzymałeś? bo kibicowałem :) Ja bym nie wytrzymał, a tp dałeś radę przesunąć żeby więcej nachapać? ja urwałem 1% depa na edku i tyle mnie uszczęśliwia. Jeden dzień jeden% :D
Obrazek

-rookie-
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:jak masz na koncie 100 zł, to będziesz grał maksymalnie za 10 groszy jak se ugrasz złotówkę, to za 11 groszy itd. Jeżeli mnie nie posłuchasz zbankrutujesz błyskawicznie, niczego się nie nauczysz...
Brzmi sensownie. Zobacze, może tak zrobie...

...

Inaczej. Dobiłem do takiego momentu że już zdaje sobie sprawę z pewnych rzeczy. Jeszcze wiele roboty przede mną i nie będę pakował się co chwila w jakieś pozycje, tylko zamierzałem trenować na demo i próbować co jakiś czas zrobić "dobry" ruch na koncie micro. Wiem, że ryzykowanie 100% przy moim doświadczeniu to jak... nawet ciężko to porównać, ale to faktycznie jest troche absurdalne. Za mało wiem o rynku żeby sobie z powodzeniem takie runy robić. Mniejsza z tym. Ogólnie kilka rzeczy poprawiam organizacyjnie, jak robienie porannych i wieczornych analiz czyli kreślenie poziomów, przygotowanie planu na następny dzień wieczorem i potem rano poprawienie tego, itp. Powoli sobie dodaję takie małe rzeczy do całego dnia skoro już mam się tym zajmować. Więc ten pomysł z runumi z jednej strony wygląda absurdalnie, ale mam świadomość tego co robię i że próbuję osiągnąć 100% skuteczność co jest praktycznie niemożliwe, ale to ma inny cel. Zresztą jeszcze przede mną 4 dni na przemyślenie tego wszystkiego dokładniej.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

sardo nunspa pisze:
-rookie- pisze:
pol75 jak tam usd/jen, wytrzymałeś? bo kibicowałem :) Ja bym nie wytrzymał, a tp dałeś radę przesunąć żeby więcej nachapać? ja urwałem 1% depa na edku i tyle mnie uszczęśliwia. Jeden dzień jeden% :D

Ja też nie narzekam na konta. Musiałem wyalić dwie długie na jednym koncie, bo liczyłem że mogą przed fed podejść wyżej, nawet na utworzenie się dwóch spadkowych harmoników, ale nie zrobili, tego wiec po przebiciu dołków pół godziny przed danymi długie pozamykałem i wskoczyłem w to co pisałem od poniedziałku czyli ssss, takie tłuściutkie jak indyk na świeta :)
Tp miałem na fibo 88 czyli 113.77 i tam tez było widac pierwsze zatrzymanie się rynku, wiec mniej niż cały ruch miał , ale tym się nie przejmuje, bo juz dziś rano była piękna okazja do zarobienia 50 pips na kolejnej tłustej pozycji.

Na u/j rano był młot na 5m , dywergencja na 15m, a to wszystko w klastrze fibo 61 i 127, dodatkowo na wsparciu. Tyle dobroci w jednym miejsciu musiało zadziałać na BUY
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

na ujku spiramidowałem wczoraj 278 pipek, pewnie dociągnałbym do ok. 350 (TP) ale psycha nie wytrzymała i pozamykałem wcześniej, wchodziłem wg Ichimoku na H1.

irmentruda
Maniak
Maniak

sardo nunspa pisze:
-rookie- pisze:
- Strategia polega na wchodzeniu za full depo

Ło matko :wpale: podstawowy błąd nowych na fx - "nie idzie mi to przywalę full depo". Człowieku nie dożyje to depo kwietnia. zrobisz full ale w spodnie.
Zaje.... strategia, chyba na rwanie włosów z głowy i zasikanie majtek. Co będzie jak pomylisz się? A z pewnością to zrobisz. Co będzie jak pomylisz się 4 razy pod rząd?

-rookie-
Maniak
Maniak

Jeszcze to przemyśle, bo nie wiem czy nie za szybko się za to zabrałem. Może mniejsze dźwignie do 1:25. Jednak wolę przejść już na realne pieniądze i zacząć coś działać na małym koncie ze 100 PLN niż na demo.

irmentruda
Maniak
Maniak

przy 100 PLN i koncie mikro (XM tak?) zrobilbym tak, ze biore pozycje na 0,1 lota (tego mikro!) i stosuje progresje, jesli konto spada miedzy 90 a 100 pln to zmniejszam na 0,09 lota, jesli rosnie na 110 -120 pln to 0,11 lota. I tak to jest agresywne podejscie ale szybko liczy sie i proste w zastosowaniu. Ewentualnie gdzies tu na forum bylo EA, ktore wyliczalo drabinke wielkosci pozycji dla przyjetych wielkosci SL albo procentowo od kapitalu albo kwotowo.

-rookie-
Maniak
Maniak

Sugeruje się tą dywergencją z M15, na H4 może obronią 61.8, czyli zamkną świece powyżej tego poziomu. Poczekam na zamknięcie się świecy M15 za 10 minut i jak będzie coś na wzrosty to może zaatakuje. Mam teraz dźwignie 1:10, wróciłem jednak do początkowych ustawień.
USDJPYmicroM15.png
USDJPYmicroH1.png
Aha, RSI zeszło pod 30 na M15, wiec to potencjalnie dobry moment do kupna.

No, to jest XM micro irmentruda. Właśnie nie wiem czy nie lepiej nauczyć się zarządzać kontem niż tak agresywnie runy sobie robić. Jednak takie mniejsze "drowdown" jest bardziej znośne dla psychiki. Jakieś bardziej elastyczne zarządzanie ryzykiem, itp. Na razie mam dźwignie 1:10 i sobie po prostu ćwicze.

17:52 - Zabezpieczone na BE.
USDJPYmicroM5_BE.png

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzień 46 / 60 - Więc czekałem tyle godzin na okazje, następnie zaryzykowałem 21.7 pipsa na tej pozycji i potem ze strachu zamknąłem na BE żeby mnie nie wycięło w razie pomyłki gdyby dywergencja nie zadziałała, chociaż na początku nie miałem problemu żeby zaryzykować i otworzyć pozycje. Zbyt duże ryzyko to był pierwszy błąd. Kolejny to było prowadzenie pozycji. Głównie sugeruje się świecami M5 przy prowadzeniu pozycji oraz liniami trendu i S/R. Do póki nie ma przebicia linii trendu albo zatrzymania się na S/R do póty powinienem trzymać pozycje ( mniej więcej, bo jeszcze nie mam wypracowanych zasad, tylko ciągle poprawiam błędy i to rozwijam ). Słabo mi to wyszło. Zbyt duże ryzyko i źle prowadzona pozycja. Pierwotnie SL był na 112.840.
P0001 - USDJPYmicroM5 - real micro xm.png

Zablokowany