next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

wtf_is_going_on_here.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

rookie, naprawdę
480038_10150993044393564_1038537788_n.jpg

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

-rookie- pisze:Dopiero teraz wstałem i będę to czytał, ale już wystarczy.
Za późno jak na kogoś, kto chce żyć z handlowania - wiem, że to poniedziałek i na rynku może być wielkie nic ale jutro już jest wtorek i trzeba być przygotowanym :)

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, więc dziś jest 43 / 60 dzień... było tam rzucone pytanie czy robiłem opisy sytuacji na wykresie żeby się uczyć. Nie, nie robiłem tego. Spróbuje od teraz poświęcić codziennie chwile w trakcie dnia na to. Zacznę spokojnie, ale postaram się to robić systematycznie a nie jak do tej pory. Pisałem że zobaczę co dam rade poprawić, więc to pierwsza rzecz którą będę chciał wprowadzić do dziennej rutyny. Ale to już notatki i materiały dla mnie... w ramach nauki.

Chodzi w tych opisach o ćwiczenie oka, czyli identyfikowanie impulsów, korekt, świec impulsowych, mierzeń swinga w swingu od D1 do M30 na przykład, czyli rozkładam mierzenia od wyższych TF i schodzę do niższych ( fraktalnie ) i tak dalej. Po prostu robienie notatek żeby uczyć się czytać wykres i wyłapywać te wszystkie rzeczy oraz wiedzieć co działo się np w tej sytuacji lub innej. Coś w tym stylu tak teraz zacząłem robić...

W tamtym tygodniu przeczytałem jeszcze jedną książke - Nicolas Darvas - Jak zarobiłem 2 mln$ na giełdzie - oprócz tych które przeglądam z tej listy.

Zobaczymy pod koniec miesiąca gdzie będe...

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Według mnie, bardzo dobra książka. Podzielisz się recenzją?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Teraz co tam słychać. Temat usdjpy ciąg dalszy z piątku. lina trendu przebita. Układ harmoniczny jest, w nocy była flaga i w dzien dwa testy tej flagi. Dodatkowo widać ładną dywergencje na 4 h w połączeniu z macd w innym ustawieniu niż tradycyjne. co bedzie widać na zrzucie. Opcja na najbliższe godziny / jutrzejszy dzień dalsze spadki i realizacja układu harmonicznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

meylo pisze:Według mnie, bardzo dobra książka. Podzielisz się recenzją?
Recenzją... hmm, napisze krótko czego sam dowiedziałem się z tej książki

1. Trzymanie pozycji - Wniosek jaki wyciągnął bohater z tego co robił. Po pierwszych porażkach doszedł do wniosku, że zarobił tylko dlatego że trzymał akcje bo o nich zapomniał. Po tym sukcesie, kiedy zainteresował się giełdą i zaczął działać na niej, robił pierwsze transakcje, obracał pozycjami, trzymał je krótko, ciągle robił takie operacje i cały zysk szedł na prowizje maklera doszedł do wniosku że zarabiał bo trzymał akcje i nic nie robił. I potem jeśli kurs rósł i nie było sygnałów zmiany trendu to trzymał dalej. Jest tam fragment jak na początku walczył z myślami i chciał sprzedać żeby zainkasować zysk, ale trzymał akcje nadal kiedy nie było oznak zmiany trendu. Wtedy pisał że był dumny z siebie, jak w przypadku Thoicol Chemical, kiedy kurs został zawieszony po osiągnięciu 100$ i dostał telefon czy chce sprzedać, a on powiedział że nie sprzeda bo nie widział żeby kurs chciał spadać. Dopiero zrobił to kilka tygodni później.

2. Szum informacyjny - Kiedy wrócił po podróżach do Nowego Jorku wpadł w overtrading, grał emocjonalnie i w tej książce jest fragment który to opisuje w ten sposób - "Przez kilka dni zapomniałem o wszystkim czego nauczyłem się przez 6 lat. Robiłem wszystkie błędy których kiedyś żmudnie się oduczyłem...". Stracił wtedy chyba ponad 100k, z 500k które miał.

3. Sposób w jaki inwestował - Z książki wynika że kładł w niektórych momentach cały swój kapitał, ryzykował wszystko jak wtedy kiedy zastawił ziemię i wszystko co miał pod kredyt. Właśnie to mnie najbardziej zaciekawiło w tej historii. Szukał idealnego momentu, idealnej inwestycji na którą mógł postawić wszystko co miał. W ten sposób zbudował kapitał - cały swój zysk próbował zainwestować w najlepszą z możliwości jakie miał.

4. Jak każdy popełniał błędy - Nawet kiedy zarabiał, tracił na pojdyńcznych transakcjach, ale straty nie były duże.

5. Cierpliwość - Potrafił tygodniami, a nawet miesiącami nic nie robić tylko śledzić kurs zanim zdecydował się otworzyć pilotażową pozycje.

Akurat te fragmenty najbardziej zapadły mi w pamięć z tej książki.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Bardzo ładnie :)
Warto wspomnieć też o prostej strategii. Pomyśl czasem o tej książce i wróć do niej kiedy znowu Ci się przypomni. Może za pół roku?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

no ale jak rookie bedzie na fx handlowal tak jak opisano w tej ksiazce to wg mnie wtopi na 100% całe 100%. Szczegolnie tyczy sie to pkt. 1 i 3.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Zablokowany