next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ostatnio przeczytałem jedną rzecz na temat konsolidacji, bo chciałem w jakiś sposób rozwiązać problem z baniem się trzymania pozycji kiedy nie ma żadnej reakcji. Więc troche poczytałem o inside barze, i o tym że im dłużej cena konsoliduje się czyli tworzą się trójkąty albo inside bary tym więcej jest otwartych pozycji na rynku i tym samym więcej jest pozycji do wycięcia na SL bo z reguły te SL są stawiane nad/pod knotami tej konsolidacji. Jak to przeczytałem to zdałem sobie sprawę że przecież rynek porusza się często w takich boxach cenowych i powinienem dać miejsce uwzględniając zasięg tego boxa. I potem siadłem na M5 i klikałem te wyjścia z inside barów na drugim koncie demo... Ech, no nie będę tego tłumaczył bo też dopiero poznaje temat, ale szukam rozwiązania problemu żeby te pozycje nie bać się przytrzymać dłużej kiedy mam otwarte. Wszystkiego dopiero się ucze po kawałku...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Zawsze nad każdą formacją musisz dać stopowi miejsce właśnie dlatego że wycinka nie kiedy jest. To norma.
Inna rzecz bardzo prosta. W konsolach szukasz formacji. W konsolach bierzesz pierwsze pozycje. Ludzie nie doświadczeni biorą pozycje jak rynek już leci , czyli za późno. Nie raz nie wiedzą dlaczego rynek leci, ale biorą pozycje. Często jest to np połowa ruchu albo nawet sama końcówka jak za długo się zastanawiają , a tu trzeba być zapakowanym w centralnym punkcie. Jak będziesz zapakowany w punkcie i będziesz wiedział dlaczego , to nie będziesz się bał przytrzymać pozycji dłużej. Masz przykład z dziś z jena. Jak byś wszedł na fibo 161, bo układ się zrobił to wystarczyło by dać SL na 20-30 pips czyli normalny "ludzki" stop, nie za mały nie za duży. I albo się układ zrealizuje albo zaliczysz normalnego SL-a. W tym przypadku nawet SL na 10 pips by wystarczył w zupełności, ale to wiemy teraz. Przed danymi dajesz 30 pip SL-a i albo zysk albo w pysk , jak ja to mówię. SL to zwykły koszt transakcji. Musisz czymś zaryzykować żeby zarobić, a tym razem mogłeś spokojnie 50 pips wytargać, a już nie mówię jak byś jeszcze dokładał pozycje. Z takich rzeczy masz mieć zrzuty i opisy. Na takim czymś masz się uczyć i zapamiętywać sytuacje. To są stałe elementy gry jak w piłce nożnej. Zespoły trenują do bólu rzuty rożne i rzuty wolne, bo jak się trafią takie sytuacje to wiedzą jak to można rozegrać i wtedy często gole padają. To samo jest na FX = stałe elementy gry , gra na szablony, utarte schematy, powtarzalne. Grasz wtedy jak widzisz układ , który znasz, wiesz co robisz , dlaczego , gdzie sl , gdzie tp , dlaczego masz trzymać dłużej pozycje. FX to nie jest mechanika kwantowa.

-rookie-
Maniak
Maniak

SL był w porządku, to przez spread mnie wywaliło, bo w XM oczywiście nie można sobie ustawić czy SL będzie realizowany po ASK czy po BID, tylko wszystkie koszty są już w spreadzie m.in. dlatego właśnie przeniosłem się do Dukascopy. Nie spodziewałem się że zrobią tutaj drugie podejście na wierzchołku, nie zakładałem tego. Dopiero teraz jak patrze na ten obrazek widze to. Poza tym rynek wrócił centralnie na 100% zniesienia tej mierzonej korekty która wyznaczyła 161.8. Wybili ten poziom i wrócili na niego. Nie widziałem tego wcześniej...

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

......

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

"SL był w porządku, to przez spread mnie wywaliło, bo w XM oczywiście nie można sobie ustawić czy SL będzie realizowany po ASK czy po BID," .. weź przestań, błagam....

-rookie-
Maniak
Maniak

jackub pisze:"SL był w porządku, to przez spread mnie wywaliło, bo w XM oczywiście nie można sobie ustawić czy SL będzie realizowany po ASK czy po BID," .. weź przestań, błagam....
No jak na to patrze dziś to też łapie się za głowe :wink: Napisałem głupote tutaj.

-rookie-
Maniak
Maniak

41 / 60 - Dziś rano zmieniło się coś w moim sposobie myślenia. Zacząłem patrzeć na każde wejście jak na potencjalną strate. Każda pozycja jaką otworzę może skończyć się stratą i powinienem o tym najpierw pomyśleć zanim coś klikne. Zmienie od następnego tygodnia sposób treningu. Musze wiedzieć dlaczego otworzyłem pozycje.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:SL był w porządku, to przez spread mnie wywaliło, bo w XM oczywiście nie można sobie ustawić czy SL będzie realizowany po ASK czy po BID, tylko wszystkie koszty są już w spreadzie m.in. dlatego właśnie przeniosłem się do Dukascopy. Nie spodziewałem się że zrobią tutaj drugie podejście na wierzchołku, nie zakładałem tego. Dopiero teraz jak patrze na ten obrazek widze to. Poza tym rynek wrócił centralnie na 100% zniesienia tej mierzonej korekty która wyznaczyła 161.8. Wybili ten poziom i wrócili na niego. Nie widziałem tego wcześniej...

Nie raz i nie dwa pisałem o drugim teście oporu. wsparcia , poziomu fibo. Jak nie umiesz zapamiętać to zapisz sobie na dużej kartce i przylep nad/ koło miejsca gdzie grasz. Wszystko co wazne wypisz.

SL był zle ustawiony. Mówiłem o 30 pipsach, czyli poziom 115.80, a nie 115.50 i 2-3 pipsy SL.
-rookie- pisze:. Każda pozycja jaką otworzę może skończyć się stratą i powinienem o tym najpierw pomyśleć zanim coś klikne. Zmienie od następnego tygodnia sposób treningu. Musze wiedzieć dlaczego otworzyłem pozycje.
Tu chciałem coś napisać , ale przy tym "odkryciu roku" wygrywasz talon na ku.we i balon :)
Jednak napiszę.
Cztery miesiące zajęło Ci dojście do takiego stwierdzenia. Przy takich powolnych odkryciach to zaczniesz zarabiać latem , ale 2034 roku

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

tez mialem tam pozycje, kreski az prosily sie tam o shorta, jest tam jeszcze opor widoczny na Daily. Jednak psycha nie wytrzymala i zamknalem na BE przed nfp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

USDJPY.lmxM5.png
A ja przeczekałem wszystko i zaliczyłem standardowe 25 pipsów ze zlecenia oczekującego... bezstresowo

Zablokowany