next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
-rookie-
Maniak
Maniak

Re: next

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ok, dzisiejszy dzień poświecę już na klikanie. Potem zrobie sobie znowu przerwe kilka dni dla wykresów historycznych. Nie znam podstaw i faktycznie to bezsensu. Lepiej nie tracić czasu na takie zabawy, bo nic z tego raczej nie wyciągne na przyszłość. Jeszcze jedno podejście dziś, w ramach treningu. Pozycja kontrolna, SL pod dołkiem. Na razie obserwacja.
132 - 09.02.2017 - EURUSDM5.png
133 - 09.02.2017 - EURUSDM15.png
Nadal mi się wydaje że to takie proste, tu kilkne, tam coś narysuje a nawet nie wiem które mierzenia - gdzie będzie walka i jakie poziomy są ważne itd. Mam tego świadomość że brakuje mi pokory i profesjonalizmu, ale może uda mi się to wypracować... Chyba wytnie mnie na SL, znowu.

19:12 - ok, pozamiatane. CHCIWOŚĆ. Serio. To dziwne ale działałem w oparciu o chęć odrabiania strat. Nie pisałem tego na początku, ale wszystko co robię ma na celu odrabianie strat. Wiem też że to jest nawyk do zmiany, trzeba popracować nad tym aż będę robił co trzeba, ale tak to teraz wygląda. Druga sprawa to chciwość właśnie. To piramidowanie z dziś to chęć odrobienia strat + żeby zrobić to szybko. To takie bardzo amatorskie ale jak się nad czymś nie pracowało świadomie, tylko nabrało złych nawyków od początku... 2 lata spędziłem na takim bezsensownym klikaniu i temat ciągnie się dalej bo nie został przerobiony. Chodzi o psychike. Zamiast skupiać się na trejdzie działasz żeby odrabiać straty. Więc tak działa moja głowa dziś i widzę to od jakiegoś czasu, ale tak jak pisze - temat do przepracowania jak już będę widział co mam grać i jak.

I na koniec... Lepiej wrócić do wykresów historycznych bo takie klikanie to droga donikąd jak nie wiadomo co robić. To strata czasu, bo już nie chodzi o to że robie wszystko źle, tylko że nie robie nic poza tym... Jeszcze nie potrafie skupić się na kilku rzeczach kiedy jestem w trejdzie. Siedze i gapie się na wykres, żadnych mierzeń, żadnych notatek, zero pisania scenariuszy, nic. Tylko czekanie na SL albo TP.

Lepiej wrócić do analizowania tego co działo się na historii i nie pisać po forum. Zająć się nauką, zamiast pieprzyć od rzeczy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:
Lepiej wrócić do analizowania tego co działo się na historii i nie pisać po forum. Zająć się nauką, zamiast pieprzyć od rzeczy.
OK. To zrób analize na historii. Wejdź na edka na TF 1 H i oznacz go falowo i powiedz dlaczego dziś cały czas łapałem się formacji, które miały wybić się w gorę i dalej tego sie trzymam. Napisz co tam widzisz, bo ja o tym nie wspominałem z rozbiegu mojego myślenia. To wszystko juz jest historią :)

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

Wydaje mi się, że wystarczy narysować jedną linie trendu po szczytach
widoczną na H4 i H1.
Ponadto ostatni ruch był większy niż poprzednia korekta.
W takim układzie jest 70% prawdopodobieństwa, że trzecie testowanie
nie przełamie tej linii trendu.
Jest jeszcze kilka drobnych rzeczy świadczących o tym kierunku.

Niby po fakcie ale to wszystko było widać jak cena podchodziła pod linię.

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:OK. To zrób analize na historii. Wejdź na edka na TF 1 H i oznacz go falowo i powiedz dlaczego dziś cały czas łapałem się formacji, które miały wybić się w gorę i dalej tego sie trzymam. Napisz co tam widzisz, bo ja o tym nie wspominałem z rozbiegu mojego myślenia. To wszystko juz jest historią :)
Ponieważ wg mnie spodziewasz się zrobienia wierzchołka C w tej korekcie ABC. Spodziewałeś się tego na poziomach wierzchołka B, ale jednak zeszli niżej niż pierwotnie zakładałeś.
_opis_09_02_2017_eurusd.png
Ostatnio zmieniony 09 lut 2017, 23:34 przez -rookie-, łącznie zmieniany 1 raz.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

pol75 pisze: OK. To zrób analize na historii. Wejdź na edka na TF 1 H i oznacz go falowo i)
Ja to teraz tak widze, co prawda ten RGR kloci sie z tym ABCD ale to dwa rozne warianty.

-rookie-
Maniak
Maniak

Poprawiłem rysunki ( poprzedni post ). Moja odpowiedź. Ponieważ spodziewałeś się wyrysowania wierzchołka C od poziomów B. Rysunek w poprzednim poście. Jesteśmy teraz w korekcie, a to co było wczoraj ( to wybicie ) to właśnie impuls do korekty czyli wierzchołek A. Linie pomarańczowe to 2 linie trendu widoczne w szerszej perspektywie. Spodziewałeś się odbicia, bo kreśliłeś taki scenariusz na poziomach B, ale rynek troche głębiej zszedł niż początkowo zakładałeś... Ogólnie szukasz odcinka C w korekcie ABC a mamy już wg mnie A i B.

Pytanie dlaczego nadal spodziewasz się ruchu w góre? - zakładając że jednak korekta była krótsza, czyli dzisiejszy szczyt to C, to jesteśmy teraz w impulsie po korekcie ABC w kierunku dołu. Jedyne co mi przychodzi do głowy to korekta po tym impulsie albo obrona linii trendu i zła interpretacja fal ABC. Tylko, że szukałeś tego ruchu już wcześniej... więc może coś jednak zmieniło się i chwilowo poprzednia analiza jest zanegowana?! Jedyne co mi przychodzi do głowy dlaczego nadal uważasz że będą wzrosty to linia trendu i to jak będą się na niej zachowywać.

Ewentualnie można przyjąć że rynek Cię troche zaskoczył tym głębszym zejściem i spodziewasz się takiego scenariusza jak na obrazku niżej i tego co rozrysował irmentruda. Czyli jeszcze wierzchołek C w korekcie ABC nie jest narysowany.
_opis_2_09_02_2017_eurusd.png
Ech, tylko potem przecież rysowałeś ten układ leonardo... więc możliwe że szukasz wierzchołka C, a ten ruch do góry po realizacji tego harmonica miał go narysować.

btw. dwa pytanka przy okazji
1. Ten ruch w dół to impuls do spadków i po korekcie ABC spodziewasz się dalszej jazdy w doł?
2. Próbujesz rozkminić każdy ruch żeby sprawdzić czy rynek jest techniczny i dasz rade grać swoje na nim?
Chart_EUR_USD_4 Hours_snapshot.png

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Po układzie leonardo liczyłem na korekte prostą lub przynajmniej płaską. Jest coś jeszcze, ale na razie nie zamieszczam zrzutu , bo nikt na to nie wpadł. Chodzi o jakąś formację, która się jeszcze tworzy, ale wpisywał by się własnie w korektę prostą. Jak formacja zacznie się wypełniać to pokaże zrzut teraz z 5 rano. Chyba że zauważy ktoś tą formację, to potwierdzę że na to liczę. Na razie nikt o tym nie wspomniał , wiec macie takie zadanie żeby poćwiczyć oko i wyszukiwanie formacji w zarodku. Jak będziecie potrafili mieć o 1 , 2 ruchy wizje wcześniejszą zanim coś do końca się wyrysuje , to będziecie wchodzić w dobrych miejscach w pozycje z zasadami technicznymi.

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:Po układzie leonardo liczyłem na korekte prostą lub przynajmniej płaską. Jest coś jeszcze, ale na razie nie zamieszczam zrzutu , bo nikt na to nie wpadł. Chodzi o jakąś formację, która się jeszcze tworzy, ale wpisywał by się własnie w korektę prostą. Jak formacja zacznie się wypełniać to pokaże zrzut teraz z 5 rano. Chyba że zauważy ktoś tą formację, to potwierdzę że na to liczę. Na razie nikt o tym nie wspomniał , wiec macie takie zadanie żeby poćwiczyć oko i wyszukiwanie formacji w zarodku. Jak będziecie potrafili mieć o 1 , 2 ruchy wizje wcześniejszą zanim coś do końca się wyrysuje , to będziecie wchodzić w dobrych miejscach w pozycje z zasadami technicznymi.
harmonic_10_02_2017.png
Tak na prawde to nie mam pojęcia dlaczego szukasz wyjścia w góre. Fioletowy harmonic to BEARISH BAT, ale jego proporcje zostały naruszone ( chyba że jeszcze podwójne dno, ale... ). Jedyne co się jeszcze wpisuje się w to że mogą wybić się w góre to obecna sytuacja z bronieniem tego poziomu na 88.6 gdzie są obecnie. Jeśli to się uda możliwe że jest tutaj BULLISH BAT ( niebieski ). To jedyne co widze. Ogólnie teoria fall eliotta i harmonics to na razie dla mnie czarna magia :D To jest trudne dla mnie póki co i niezrozumiałe... ale dopiero 12 / 30 dzień tak btw. z początkowego planu jaki sobie założyłem.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Tak naprawdę jest 5 powodów żeby iść w górę. Jeden z nich to własnie ten niebieski mały układ co jest u Ciebie na wykresie. Jest też jeszcze jeden większy. Oprócz tego korekta płaska do dokończenia czyli punkt C. Są jeszcze 2 powody, ale to już trzeba pomyśleć i znać formacje. Podpowiem. Nie od parady pisałem o wczorajszym zasięgu 1.0730, a nawet 30 pips wyżej czyli np 1.0760. Miałem ku temu dobry powód, bo jak zwykle układam kilka ruchów do przodu rynek. Musze wiedzieć co mogą zrobić jak pójdą w dane miejsce.

duży harmonik

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

irmentruda pisze:
pol75 pisze: OK. To zrób analize na historii. Wejdź na edka na TF 1 H i oznacz go falowo i)
Ja to teraz tak widze, co prawda ten RGR kloci sie z tym ABCD ale to dwa rozne warianty.
Ciągle niezaokńczona świeca tygodniowa pokazuje jednak siłę presji na edka od góry bez knota ....siedem tygodni pchania do góry ze słabym efektem , trzy tygodniowe doji w międzyczasie... popatrzcie jak wyglądają wcześniejsze świeczki spadkowe
Nie jest to początek ataku na dotychczasowe minima?
EURUSD.lmxWeekly.png

Zablokowany