next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: next

Nieprzeczytany post autor: meylo »

On właśnie teraz ma ten komfort. Mieszka z rodziną, ma oszczędności. Krótko mówiąc jest zbyt dobrze żeby chciało się ruszyć. Czas biegnie a im starsi jesteśmy, tym trudniej nam podjąć decyzję o zmianie swojego życia. Rynek nie ucieknie ale czas tak. To kwestia wyboru a czas minie niezależnie od tego co będziesz robił.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

meylo pisze:On właśnie teraz ma ten komfort. Mieszka z rodziną, ma oszczędności. Krótko mówiąc jest zbyt dobrze żeby chciało się ruszyć.
Zgadza się. Też już o tym pisałem wcześniej.

Ok, to wszystko :wink: Już mniej więcej znacie moją sytuacje. Teraz skupie się na "tradingu" tutaj.

-rookie-
Maniak
Maniak

17:30 - Akurat włączyłem teraz https://www.youtube.com/watch?v=9mebXqpq5DY Jetem na 18 minucie. heh, no jakby żywcem to o czym tutaj pisaliśmy od wczoraj i te moje wpisy też jakby troche o tym co jest w tym nagraniu.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nagranie obejrzałem, ciekawe i dziwne, bo jakby temat odnosił się do tego co robiłem dziś z rana. Trochę to dziwnie wyszło teraz :D Ale pracuje teraz nad całkowicie innymi problemami. Myślałem nad tym od piątku, więc napisze jak ja to zrobie.

Wiem co mam robić, wiem jak grać. Pozostaje teraz szlifować technike. Wszystko co jest zrobione niezgodnie z przedstawionymi przykładami przez pol75 jest pracą wykonaną w niewłaściwy sposób. Jest błędem. Nie wiem czy będę potem używał tej techniki, ale na tym etapie ważne jest żebym uczył się rynku poznając jedną technike. Z perspektywy konkretnie tej jednej techniki. Takie rady dostałem, więc trzeba się teraz tego trzymać.

Zastanawiałem się jak podejść do nauki i do tego by być systematycznym w tym co będę robił. Miałem kilka pomysłów, ale ostatecznie najlepszym rozwiązaniem jest po prostu wrzucanie codziennie po 22 wykresu M5 słupkowego 3 par + komentarza z krótkim podsumowaniem. Kiedy nie otworzę danego dnia żadnej pozycji piszę komentarz „brak pozycji”. Publikacja postu z podsumowaniem nie wcześniej niż po 22 i robię to codziennie, od poniedziałku do piątku. Nie mam obowiązku otwierania codziennie pozycji, ale codziennie spędzam troche czasu przed wykresami na analizie i codziennie wrzucam podsumowanie po 22. Przykład wykresu M5 jaki mam wrzucać. Wrzucam wykres 3 par w ten sposób codziennie.
przyklad_wykresu_m5.png
Maksymalnie jedna pozycja dziennie – najlepszy setup – resztę czasu spędzam poza rynkiem, analizuje, zbieram dane i doświadczenie, ale już stojąc z boku ( śledząc już tylko wykres na monitorze do końca dnia bez pozycji ). W ten sposób nie będzie zbędnego chaosu, notatek i analizowania błędów takich jak „overtrading”. Trenuje na 3 parach – EURUSD, GBPUSD, USDJPY. Dwie pozycje dziennie są niedopuszczalne teraz. Mam grać jeden najlepszy setup i wyciągać z trejdu ile się da na tej jednej pozycji. Takie mam zadanie na ten czas.

Stop Loss obowiązkowy, technicznie nad lub pod kotami ( formacjami ). Zwisa mi czy broker go widzi czy nie, i czy aby mi go nie wytnie. Jak zaczną się jakieś dziwne akcje z wybijaniem SL, nierealizowanie TP, problem z realizowaniem zleceń, zawieszaniem się platformy, itd broker pójdzie w odstawke.

Spróbuje na początek popracować w ten sposób 30 dni, dzień w dzień. Po tym czasie zobaczę i ocenie efekty tego co robiłem. Jeśli to będzie miało sens, będę kontynuował to co robię. Ale dopiero po 30 dniach mam zdecydować co dalej. Dlaczego 30 dni? Bo skoro mam problem z utrzymaniem dyscypliny przez 2 dni, góra 14 to jaki sens ustalać kolejny raz termin z powietrza na 105 dni, którego nie będę w stanie osiągnąć. Już zdarzało mi się wytrwać ponad 30 dni w jakimś postanowieniu, więc jest to teraz w moim zasięgu.

Czy będzie to miało sens? Okaże się za 30 dni. Chodzi o sposób nauki. Ważne jest teraz żeby nie skakać po metodach tylko trzymać się tej jednej, trzymać się tego planu i robić wszystko zgodnie z tym co zostało do tej pory napisane na ten temat - wg wskazówek które dostałem. Daje sobie miejsce na błędy, w końcu dopiero zaczynam nauke i poznawanie tej techniki. Dlatego nie mam robić sobie wyrzutów sumienia z powodów czysto technicznych.

Jutro 30.01.2017 dzień 1 / 30
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

Jeszcze jedna techniczna rzecz o której zapomniałem. Tutaj będę gromadził analizy w tym okresie. Foldery będą pogrupowane i podpisane wg dni. Będzie prościej przejrzeć sposób w jaki analizowałem wykres w tym czasie, w trakcie całego dnia. Będę to jakoś sensownie opisywał i potem wrzucał na dysk. Folder jest publiczny, powinniście mieć dostęp do niego bez logowania. Dodałem też link do stopki. Tutaj na forum nie da się wszystkiego wrzucić a to ważne, bo będzie można ocenić postęp w analizie.

https://drive.google.com/drive/folders/ ... i1kdjFvSTA

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzień 1 / 30 - Bez pozycji.

Będę jednak wrzucał w załączniku wykres tylko gdy dojdzie danego dnia to otwarcia pozycji. Reszta będzie w Google Docs, tak samo te 3 wykresy M5 o których pisałem. To niewygodne tak przeglądać 3 wykresy które są w załącznikach. Jak wspomniałem, pomagam kumplowi i ani nie mam teraz ochoty ani czasu żeby siedzieć przed wykresami, a jak mam sobie rysować takie kółka i kwadraty dla picu to lepiej żebym nic nie robił, tylko wrzucał te 3 wykresy M5. Prawdopodobnie od czwartku będę już w domu, więc wróce do nauki i realizowania tego planu jak trzeba. Póki co pierwsze 3 dni nie z mojej winy będą tylko odfajkowaniem dnia i zrobieniem podsumowania na koniec po 22:00. Ktoś może zapyta - po co to? po co pisać codziennie podsumowanie po 22? To element dyscypliny i sposób nauki jednocześnie. Robiąc takie podsumowanie, wrzucając choćby te 3 wykresy M5 i pisząc post zostaje ślad w głowie. Będzie to jedna z ostatnich czynności jakie będę robił na koniec każdego dnia, właściwie będzie to podsumowanie dnia na rynku. Rano wstane i będę aktualizował w pamięci informacje po prostu zaglądając na to, potem sprawdzając wykres w innych ramach czasowych z ciekawości i w ten sposób systematycznie będę nanosił informacje do pamięci i to obrabiał. Łatwiej mi będzie ruszyć z nauką działając w ten sposób. Ruszyć tyłek do roboty. To jest proste do zrobienia, a w moim przypadku muszę zacząć właśnie od prostych rzeczy robiąc to systematycznie przez 30 dni wg planu. I jeszcze musze w tym wytrwać, ale to jest do zrobienia. To taki plan minimum na ten okres, żeby w ten sposób mieć ciągle kontakt z tym wszystkim i nie mieć przestojów, bo jak pisałem zdarzało mi się postępować w ten sposób do tej pory. Trzeba zacząć od początku. Na razie marnie to wszystko wygląda, zobaczymy jak będzie dalej...

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

Zastanawiam się po co robić gołe zrzuty bez opisów technicznych. Na edku masz na jednym zrzucie zaznaczone wsparcie o którym pisałem w tamtym tygodniu i tam rynek zatrzymał się dziś , ale i tak nie wiesz co było jeszcze tam dodatkowo i co innego jeszcze było technicznego na wykresie "po drodze" i gdzie jest teraz rynek , tzn na jakim etapie jest walka na edku.

Jeżeli już robić taką naukę to od początku do końca

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

W piątek rano pisałem że rynek poleci na któreś fibo z zakresu 61, 78, 88 i tak się stało , ale pisałem docelowo o ruchu w dół po przebiciu linii trendu widocznej na 4h , która idzie od początku stycznia. Tak też dzis w poniedziałek się stało. Dodatkowo w nocy zrobili realizacje układ harmonicznego o którym pisałem i dawałem zrzuty w piatek wieczorem. Ogólnie wszystko się zrealizowało , ale było by warto robić opisy ciągu dalszej sytuacji.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, 22:50 przez pol75, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Dziś przy spadku była flaga,To ta rzecz , która była po drodze. Nie znasz formacji , nie rozpoznajesz jej na wykresach , nie będziesz miał dodatkowych potwierdzeń analizy , nie będziesz zarabiał. Pisałem juz kiedys fibo + jakieś potwierdzenia. Formacje techniczne , świecowe, wsparcia/opory. Poczytaj moje posty z tamtego tygodnia bo tam pisałem o tym

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Rynek zatrzymał się na fibo 78 z ostatniego swingu 5-cio falowego. Teraz rynek testuje linie trendu od dołu. i to miejsce jest bardzo ważne.

Te rzeczy musiał byś mieć w opisach inaczej nic się nie nauczysz. Gołe wykresy nic nie dają. Musisz wiedzieć gdzie rynek się zatrzymał , co tam takiego było. Musiał byś mieć to zaznaczone na wykresie i zrobiony opis. Jak wrócisz do tego po kilku tygodniach to będziesz coś przynajmniej wiedział. Masz mieć zaznaczone jak fibo zadziałało i np jakaś formacja.

Zablokowany