Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów
Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów
W załączniku narysowałem, gdzie pozycje są otwierane i zamykane. Wiem bardzo dobrze jak działa wykres renko w czasie rzeczywistym.
Na zdjęciu wszystko jest pokazane, myśle że wszystko jasne.
Potrzebuje tylko EA do testów
Na zdjęciu wszystko jest pokazane, myśle że wszystko jasne.
Potrzebuje tylko EA do testów
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bardziej mi chodziło o to po jakiej cenie otwierasz ( w którym miejscu ), a nie o godzinę.
No i przeanalizuj co się będzie działo na konsolidacji. Na Twoim screenie wszystko będzie wyglądało ładnie, ale gwarantuję Ci że pierwsza konsolidacja zniszczy Ci depozyt razem z tym co wcześniej ugrałeś.
Moja rada - stosuj wykres wraz z knotami, wtedy będziesz widział gdzie max/min była cena zanim narysowała kolejną cegiełkę.
Ale wracając do tematu - pokaż jeszcze jeden screen z wykresem gdzie są cegiełki przeciwne, np. rz czerwona, rz zielona ( na przemian ).
Bo chciałem ci coś pokazać, udowodnić, ale na tym screenie nie mam takiej możliwości.
No i przeanalizuj co się będzie działo na konsolidacji. Na Twoim screenie wszystko będzie wyglądało ładnie, ale gwarantuję Ci że pierwsza konsolidacja zniszczy Ci depozyt razem z tym co wcześniej ugrałeś.
Moja rada - stosuj wykres wraz z knotami, wtedy będziesz widział gdzie max/min była cena zanim narysowała kolejną cegiełkę.
Ale wracając do tematu - pokaż jeszcze jeden screen z wykresem gdzie są cegiełki przeciwne, np. rz czerwona, rz zielona ( na przemian ).
Bo chciałem ci coś pokazać, udowodnić, ale na tym screenie nie mam takiej możliwości.
Solą życia jest kasa.
Wiem że konsolidacja robi duże stary, ale zrobiłem sobie testy przez miesiąc 4 najbardziej płynnymi walutami, testy robiłem od godziny 7-20, i tak wszystkie waluty wyszły na +, wiec teraz mając EA mógłbym sobie zrobić testy do tyłu i wiedział bym czy się mylę czy nie. A tym bardziej że pracuje i nie mogę siedzieć całymi dniami przy laptopie.
Nie ma co rozmyślać tylko jak będę miał EA to odpalę i zobaczymy co wyjdzie, wtedy można powiedzieć TAK czy NIE zarabia.
Nie ma co rozmyślać tylko jak będę miał EA to odpalę i zobaczymy co wyjdzie, wtedy można powiedzieć TAK czy NIE zarabia.
Proszę. Życzę powodzenia. Daj znać jak poszły testy.
Solą życia jest kasa.
Dzięki za EA.
Lecz po testach stwierdzam że nie działa jak powinien.
otwiera pozycje lub zamyka dużo zapoźno,
Pokaże na zdjęciu jeden przykład tylko, zamiast otworzyć pozycje po pierwszej świecy, otworzył dopiero po 3.
Od razu mówię że każdy bloczek to 10 pipsów, i każdy bloczek pokazywał się osobno w odstępach czasowych, a spread zachowany do 1 pipsa.
Może mi poradzisz co jest źle?
Pokaże na zdjęciu jeden przykład tylko, zamiast otworzyć pozycje po pierwszej świecy, otworzył dopiero po 3.
Od razu mówię że każdy bloczek to 10 pipsów, i każdy bloczek pokazywał się osobno w odstępach czasowych, a spread zachowany do 1 pipsa.
Tak na prawdę to nie wiem co to za test i jak on działa. U mnie na MT4 działa bez zarzutu.
Nie wiem po co w to mieszasz wykres minutowy. To nie ma znaczenia.
Warunki są proste : jeśli poprzednia świeca ( świeca nr.1 ) jest spadkowa to otwórz BUY i zamknij SELL. I odwrotnie.
EA nie czeka na to aż zamknie się świeca minutowa.
W załączniku przesyłam EA z małą poprawką. Teraz pierwsza transakcja zostanie otwarta dopiero na pierwszej spadkowej lub pierwszej wzrostowej świecy. W poprzedniej wersji transakcja była pewnie otwierana od razu na starcie testu.
Nie wiem po co w to mieszasz wykres minutowy. To nie ma znaczenia.
Warunki są proste : jeśli poprzednia świeca ( świeca nr.1 ) jest spadkowa to otwórz BUY i zamknij SELL. I odwrotnie.
EA nie czeka na to aż zamknie się świeca minutowa.
W załączniku przesyłam EA z małą poprawką. Teraz pierwsza transakcja zostanie otwarta dopiero na pierwszej spadkowej lub pierwszej wzrostowej świecy. W poprzedniej wersji transakcja była pewnie otwierana od razu na starcie testu.
Solą życia jest kasa.
No to w takim razie w Aliorze eenko działa inaczej, bo cegiełka renko nie pojawia się zaraz po przebici np 10pipsów.
Lecz gdy świeca minutowa zamknie się za 10 pipsami, i nie może się zamknąć samym knotem, tylko korpusem. Dlatego może na moim wykresie jest mnie konsolidacji.
No i dalej jestem w czarnej dziurze, otwierając pozycje z palce wychodzę na plus, lecz już drugi automat nie może sobie z tym poradzić.
A może mam coś źle ustawione ?
Masz jeszcze jakiś pomysł?
Lecz gdy świeca minutowa zamknie się za 10 pipsami, i nie może się zamknąć samym knotem, tylko korpusem. Dlatego może na moim wykresie jest mnie konsolidacji.
No i dalej jestem w czarnej dziurze, otwierając pozycje z palce wychodzę na plus, lecz już drugi automat nie może sobie z tym poradzić.
A może mam coś źle ustawione ?
Masz jeszcze jakiś pomysł?
Niezależnie od tego, jak są budowane bloczki renko, wrażenie prostej zyskowności systemu jest bardzo złudne. Rynek tylko w niewielkim procencie jest w dobrym trendzie, reszta to konsolidacja. Zwróć uwagę na prostą rzecz. Gdy pojawi się tylko jeden bloczek przeciwnego koloru, to wydaje się, że tracimy na zmianie 20 pipsów. Tymczasem średnio to będzie 30 pipsów plus spread. Odpowiednio przy dwóch bloczkach 20 pipsów, bo jak mówisz bloczek rysuje się dopiero po zamknięciu korpusu świecy, a ten nie zamyka się średnio kilka pipsów dalej. W załączniku jest przykład z dnia dzisiejszego. Wrysowałem bloczki renko i potencjalne wejścia. Zauważ, że nawet przy trzech kolejnych czerwonych bloczkach wychodzimy z trejdu na zero, więc zysk osiągamy przeciętnie dopiero przy czterech kolejnych bloczkach w tym samym kolorze. Na ekranie w dniu dzisiejszym między godziną 10 z minutami a 14 łapiemy 60 pipsów w plecy.Quake120 pisze:Dzięki za EA.
Strategia nie nadaje się do gry automatycznej.
To że akurat w tym czasie mało się działo na wykresie, i że wyrwałeś z wykresu 4 godziny to nie stwierdza że w inne dni nie można zarobić, nie chce mi się pokazywać np wcześniejszego dnia na tej walucie z tym ustawieniem renko, lub nawet dalszej części wczorajszego dnia tego wykresu co wrzuciłeś. Jeśli automat działał by poprawnie można było by sprawdzić na przestrzeni roku, inne waluty i inne ustawienia renko. Ważne są też godziny w których dana para jest bardziej płynna lub mniej. Wtedy ci dopiero potwierdzę że to nie działa, lecz narazie dalej twierdze że to może wyjść na +
Jasne że ważne są dni i godziny. Problem w tym, że wcześniej nigdy nie wiesz na pewno, czy akurat dzisiaj będzie ten dzień. Taka strategia jest dokładnie tak samo skuteczna, jak automat grający na dwóch średnich kroczących sprawdzający warunki po zamknięciu kolejnej świeczki. Jednego dnia zarobi, drugiego straci, ale w ogólnym rozrachunku wychodzisz w najlepszym razie na zero minus spready i prowizje. Zauważ jeszcze, że gdy wyskoczą z jakąś dłuższą świecą, co w przypadku geja nie jest wcale rzadkie, a będziesz miał akurat pozycję w przeciwnym kierunku, to strata na jednej zawrotce może przekroczyć 30 pips. Zresztą testowałem strategie na renko kilka lat temu i nic sensownego na automacie z tego nie wyszło. To już po prostu było i to nie działa.