next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
simon000111
Pasjonat
Pasjonat

Re: next

Nieprzeczytany post autor: simon000111 »

hej, wreszcie zaczynasz szukać odpowiedzi na pytanie" Co robi rynek" i " Po co to robi". Po za tym dobry trop z pinami. Jak już tak długo siedzisz przed wykresami. To dam cie wskazówkę, nad którą pracowałbyś pare tygodni, miesięcy lub nawet lat ;D Polecam być przeszedł na wykres godzinowy i zaobserwował co się dzieje na sesjach Azjatyckiej, Amerykańskiej i Europejskiej. Co się dzieje przed sesją Amrykańską i trwającą sesją Europejską, Co się dzieje przed końcem sesji Europejskiej np od 17-18. Co się dzieje po 18, gdy zostają same Pejsy itd. Oczywiście wszystko zależy od danej pary ;)
To czy mam rację na rynku, sprawdzam spekulacją.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

W poszukiwaniu pinbara

Czas na krótkie podsumowanie, żeby złapać grunt pod nogami. Na początku zajmowałem się pierdołami, gadałem od rzeczy i popisywałem się, dlatego aż tak daleko nie będę się cofał w tym podsumowaniu.

14.11.2016 – ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p841769 ) Napisałem „Może to klikanie dla klikania bierze się właśnie stąd, że sobie mieszkam ciągle u rodziców i nie potrafię podjąć odpowiedzialnych decyzji w moim życiu...”. Takie podejście to wynik braku systemu i zasad. Należy najpierw sprawdzić pomysł na wykresie historycznym i zrobić testy, zamiast rzucać się na żywioł i dowiadywać o wyniku na bieżąco. Tego nauczyłem się w ostatnim czasie. Teraz wolę otworzyć wykres i sprawdzić działanie metody zanim otworzę jakąkolwiek pozycję, nawet na demo. Dlatego nie widzę już sensu dalej bawić się w „klikanie dla klikania”, żeby zobaczyć co się stanie. Jeśli nie zastosuję się do tego moje działanie będzie nadal chaotyczne.

20.11.2016 – ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p842498 ) Tutaj chyba próbowałem przeskoczyć etap budowania systemu. Wynik lenistwa. Chciałem braki systemu nadrobić MM. Walić na oślep całym kapitałem w nadziei na szybki zysk. Coś przeczytałem o trendzie i chyba wydawało mi się że już to wszystko zrozumiałem. Widzę też sporo naiwności u siebie czytając posty które publikowałem w tym czasie. ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p842573 ) wrongWay miał rację. Do samego pomysłu z założeniem konta u innego brokera na razie się nie odnoszę, to teraz nieistotne.

1.12.2016 – Chyba czas przestać się bawić, a zacząć myśleć jak zarabiać. Skupić się na tym.

Pinbar. Widzę dwie możliwości. Grać go jak uczą wszędzie albo zbudować system, który będzie filtrował każdego pinbara o określonych parametrach i rozgrywał go na kolejnej świecy po nim. Problem w tym, że dopiero od kilku dni grzebię w kodzie i dokumentacji jforex. Pozostaje handel ręczny. Nadal nie wiem czego dokładnie szukać i jeszcze nie zdecydowałem co będę robił. Jestem na etapie przeglądania wykresów i sprawdzania co może działać. Miałem eksperymentować i zbierać doświadczenie, ale wolę skupić się na szukaniu skutecznej metody handlu.

Mam włączoną automatyczną strategię w tle, więc uczę się cierpliwości w ten sposób. To kontynuowanie eksperymentu z GBPCAD.

Teraz pozostaje to wszystko złożyć w całość i zamienić na zyskowną metodę handlu. Dopiero potem zająć się kolejnymi pomysłami. Doprowadzić choć raz do końca to co zacząłem i zrobić to co do mnie należy.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Demon Finder.rar
Może ci się przyda, nie ja to wymyśliłem, pomaga usystematyzować błędy jakie się popełnia podczas trejdingu....

-rookie-
Maniak
Maniak

Przyda się, dzięki.

Tolmon_Nika
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tolmon_Nika »

Przeczytałem twój dziennik i moim zdaniem jednego brakuje w założeniach, kwoty tygodniowej do której chcesz dojść w miarę swoich możliwości, :idea:
ja na początku spoktania z FX założyłem 100 zł tygodniowo a następnie zwiększałem kwotę teraz mam 500-1.000 tygodniowo , nie jestem zachłanny bo to niezła pensja, (emerytura) :D
Po kilku latach będziesz w stanie ???!!! jednego dnia poradzić sobie z "tygodniówką". Powodzenia :564:
Pozdrawiam
πάντα ρέει - Panta rhei - Wszystko płynie
Jest to moja subiektywna ocena rynku , inwestowanie na jej podstawie mija się z celem ;)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Cześć. Ile czasu potrzebujesz żeby zacząć na demo prosty handel w oparciu o pinbar? Zaproponowałem prosty system żebyś mógł klikać z sensem bez zbytniego kombinowania. Może uprośćmy to jeszcze bardziej.
Pinbary zdarzają się średnio często więc może inaczej :
-gbpjpy
-na H1 powyżej zamknięcia poprzedniego dnia otwierasz tylko longi, poniżej tylko shorty
-TP = SL.
I tyle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

-rookie-
Maniak
Maniak

Od środy. Chyba dam radę jutro ogarnąć co masz na myśli i jak to wygląda na wykresie historycznym. I od środy zacząć działać z tym. Nie piszę nic w swoim dzienniku, bo próbuję poskładać kompletny system z zasadami. Podsumować to wszystko czego dowiedziałem się do tej pory.

-rookie-
Maniak
Maniak

Aktualizacja.

Postępowanie / Zasady

1. Skończyć z dawaniem rad w innych dziennikach i zadawaniem głupich pytań. Zająć się sobą i własnym dziennikiem ( bo mam problem z trzymaniem języka za zębami )

2. Nie udzielać się w DT, ponieważ nic nie wnoszę do tego wątku ( tylko tam przeszkadzam )

3. Zaglądać na forum tylko raz dziennie, rano przed otwarciem platformy ( bo w ostatnim czasie siedzę całymi dniami na forum zamiast przed wykresami i prawie nic nie robię )

Trading

Według instrukcji ( http://forex-nawigator.biz/forum/next-t ... ml#p844545 )

Kiedy zidentyfikuję błędy jakie robię w tradingu mam użyć „demon finder” i pracować nad ich poprawieniem.

Start 07.12.2016.

-rookie-
Maniak
Maniak

Dzień 0 - Dobra, zakładam nowe demo 1000 PLN. I zobaczę w trakcie dnia o co w tym biega. Dzień przeznaczony na organizację. Zastanowię się między czasie co dokładnie będę grał ( jakie instrumenty ) podczas testów, przemyślę zasady, itd. Dziś jeszcze trochę luźniej podejdę do sprawy, do zasad z tego wpisu wyżej.

-rookie-
Maniak
Maniak

Obrazek

1. Mam czekać na powrót do przebitego poziomu, czy otwierać na kolejnej świecy H1 po przebiciu?

2. SL = TP. To jest reguła, której muszę przestrzegać, czy mam ustawiać wg poziomów na wykresie?

Otworzyłem kilka pozycji, ale nie wiem jak interpretować to co zrobiłem. Czy popełniłem błąd, czy nie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany