simon000111 pisze:Nie wiem dlaczego wśród ekonomistów ciągle pokutuje mit "tania waluta jest dobra dla eksportu". Tania waluta jest dobra ale tylko dla eksportu surowców i produktów nisko przetworzonych. Czy naprawdę uważacie, że wolumen sprzedaży Apple'a czy Tesli zależy od kursu dolara? Tak samo z eksportem niemieckim, praktycznie nie zmienia się, mimo tego, że jakiś czas temu euro było o połowę tańsze. Podobnie z eksportem Szwajcarii - mimo wzrostu kursu o 200%!!! Gdyby kurs waluty miał poważne znaczenie, to gospodarka Niemiec czy Szwajcarii powinna zanurkować o co najmniej połowę...dsokol pisze:Tanie i drogie to pojęcie względne. Dla jednego nowe bmw jest drogie dla drugiego tanie.simon000111 pisze:\
a jeszcze niespełna rok temu to samo wieszczyli dolarowi. teraz jet funt, jutro będzie kontynuacja na euro etc.
przypomnę, że tania waluta to konkurencyjna gospodarka. minus import
"tania waluta to konkurencyjna gospodarka. minus import" a dobre dla eksportu. Co jest dla UK wazniejsze eksport czy import to nie wiem bo nie zgłębiałem się strukturę bilansu handlowego.
kurs waluty ma znaczenie w zależności od tego jaki jest stosunek importu/eksportu w danym kraju. jeżeli dany kraj jet importerem netto, korzysta z mocnej waluty i na odwrót.
-- Dodano: 28 paź 2016, 18:39 --
kabel pod oporem