Daytrading system M1 - M5

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
jackub

Re: Daytrading system M1 - M5

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Patryś,
Metoda polegająca na Stoch/BB/ZZ szczególnie na wykresie M1 jest nieraz bardzo myląca... miałem 100% wejść ale to tylko dwadzieścia parę podejść, jak okazało się po weryfikacji nie wszystkie były idealne i miałem sporo szczęścia zamykając je na plus.. jestem pewien że prędzej czy później by się to wywaliło. Założenie było że to eksperyment i wyciągnięte wnioski - to nie dla mnie. Jej głównym problemem jest to że ślęczysz w napięciu na M1 przed ekranem i trochę się denerwujesz ponieważ wyznaczane poziomy powrotu ceny w tej metodzie mocno zalezą od samego tradera, jak widzi rozbieżności pomiędzy MA1 i STOCH, czy poziom już jest już czy jeszcze nie i czy na pewno składam zlecenie we właściwą stronę. Tradowałem potem na M15 z wskaźnikami RALOME i to przebiega znacznie spokojniej nie musisz być przyklejony do monitora kilka tradów udanych (kilka ale też 100% i rozczarowanie że tak wiele zostaje na stole).... teraz zagłębiam się z TZ/RZ rozumiem te kwestie lepiej, więc łatwiej mi będzie podejmować właściwe decyzje, wiedzieć dlaczego je podejmuje a przede wszystkim OPISAĆ precyzyjnie cały proces decyzyjny. W tej metodzie tkwią naprawdę duże możliwości i wydaje mi się że ją jakoś czuję, rozumiem co się dzieje i co się może wydarzyć.
W tym tygodniu rozkminiam znowu TZ/RZ - moze wyjdzie z tego cos dla mnie..
Pozdrawiam

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Jackub,
Z Ichimoku zrezygnowałeś całkowicie. Temat kiedyś przerabiałeś. Zależy oczywiście co preferujesz skalping czy H4, D1

jackub

krystian74 pisze:Jackub,
Z Ichimoku zrezygnowałeś całkowicie. Temat kiedyś przerabiałeś. Zależy oczywiście co preferujesz skalping czy H4, D1
TAk rzeczywiscie , miałem silny okres Ichi, zarówno na M1 jak i H4 .... przerabiałem wszystko po drodze, wskaźniki, naked trading, tick bars, MA's oscylatory BB, D1, ... mniej więcej wszystko co byłem w stanie ogarnać. Wszystko było interesujące ... ale nic nigdy mnie nie wciągneło do spodu. Poza tym posiadam tyle wad że nie nadaję się na tradera. Nie posiadam ambicji podwajania konta tygodniowo. Czasami zarabiam czasami trace .... lubię to, lubię się uczyć .... i jest git :564:

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Dalej analizuję ichi z innej strony taka podpowiedź;
https://www.youtube.com/watch?v=9-xjDRI9KU8
Analizuję to na RB inaczej to wychodzi niż na świecach. Jeżeli masz ochotę jeszcze raz wrócić do Ichimoku to napisz na PW.

benq41
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: benq41 »

krystian74 pisze:Dalej analizuję ichi z innej strony taka podpowiedź;
https://www.youtube.com/watch?v=9-xjDRI9KU8
Analizuję to na RB inaczej to wychodzi niż na świecach. Jeżeli masz ochotę jeszcze raz wrócić do Ichimoku to napisz na PW.
To jest wujek samczyk. Ciekawe skąd to wstrząsnął? (Polska klawiatura rządzi - nareszcie).
No takiej ichi jeszcze nie widzialem o chikou.
W sieci jestem kazdym najlepszym. Graj dla siebie, graj ze samym soba.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Ok, chłopaki, wątek trochę się rozrósł, sporo czasu upłynęło - to ja mówię sprawdzam. Ilu z Was regularnie zarabia grając na M1 i M5? ;)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

ja nie używam aktualnie M1 i M5 z palca, dlaczego? nie mam czasu na to ani możliwości. Po prostu rozkład dnia nie pozwali mi.

jackub

Widzę, że Pablo bacznie wszystko obserwuje....
konto real ostatnie 13 tygodni różne systemy, m1-m5 ale głównie m5, chyba z pięć (może cztery) rożnych systemów po kolei .... (system z 28 winerami pod rząd nie jest tu uwzględniony, nie był na realu).
Wyniki dość mierne... ale na tarczy. (pomimo paru sporych obsuw)
Z perspektywy ponad stu tradów i różnych systemów moje wnioski..... wszystko zależy od tradera ... bez względu na system
Screenshot_1.png

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

Pablo90 pisze:Ok, chłopaki, wątek trochę się rozrósł, sporo czasu upłynęło - to ja mówię sprawdzam. Ilu z Was regularnie zarabia grając na M1 i M5? ;)
Jezeli mamy dwoch traderow o takich samych umiejetnosciach, z takim samym depozetem i lewarem, jeden(traderA) handluje na m1 a drugi(B) na H4 lub D1 przez okres min. jednego miesiaca(zeby dac szanse temu na D1) to trader A(m1) zarobi przynajmniej 5 razy tyle co trader B. Jednak nigdy do czegosc podobnego nie dojdzie, bo jezeli B ma takie same umiejetnosci co A to B nigdy nie bedzie handlowac na H4 czy D1 a jezeli A ma takie umiejetnosci co B i handluje na m1 to jest idiota i dlugo nie pohandluje.
Najlepiej do handlu stosowac stare najpopularniejsze wskazniki. Stosowanie nowych nie ma sensu. Dobry wskaznik jest wart setki milionow $$$$ i napewno nie bedzie dostepny na wolnym rynku. Jezeli ktos znajdzie, napisze dobry wskaznik czy code to sprzeda go za miliony np. Sachy Goldmanowi a nie opublikuje na necie.
Jezeli 10 milionow traderow kupi w tym samym miejscu patrzac np. na CCI to maja wieksza szanse na zarobienie niz 100 czy nawet 1000 traderow handlujacych przy pomocy jakiegos nowego "cudownego" wskaznika. Zycze wszystkim sukcesow na m1. To bardzo trudny ale najskuteczniejszy TF.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Caldeborn pisze: Jezeli mamy dwoch traderow o takich samych umiejetnosciach, z takim samym depozetem i lewarem, jeden(traderA) handluje na m1 a drugi(B) na H4 lub D1 przez okres min. jednego miesiaca(zeby dac szanse temu na D1) to trader A(m1) zarobi przynajmniej 5 razy tyle co trader B. Jednak nigdy do czegosc podobnego nie dojdzie, bo jezeli B ma takie same umiejetnosci co A to B nigdy nie bedzie handlowac na H4 czy D1
Niby dlaczego? Ciężko byłoby znaleść frajera, który zrezygnowałby z zysków na h4 dla straty czasu na 1M. Na 1M więcej oddawałby w kosztach transakcyjnych, przecież wystarczy porównań spread, dodać prowizje i ewentualne poślizgi, nawet na mniej popularnych instrumentach wychodzi to lepiej na 4H. W efekcie jego strategia na 1-5M mogłaby przynosić straty mimo że mając te same umiejętności zarabiałby na wyższych interwałach. Do decyzji tradera jest wybór czy woli cztery razy dziennie poświęcić kilka, kilkanaście minut na przejrzenie kilkudziesięciu instrumentów czy poświęcać cały dzień na obserwację jednego instrumentu, tego o w miarę niskim spreadzie. Liczba transakcji często podobna przy czym na 4h nie trzeba gapić się w wykresy jak w fightach TJS. Wielu i tak gapi się w 1-5M bo co tam zarabianie pieniędzy, lepsza podnieta leszcza czy spada czy rośnie i te emocje.

ODPOWIEDZ