A ja z kolei niektórych zaskoczę, bo chyba jak nikt inny na forum ostro krytykowałem teorię CJa. Jeżeli na to spojrzycie z właściwego punktu widzenia to ta jego teoria ...działa

Tyle że potrafi być zwodnicza. Te całe M i W kształtują się niemal codziennie tyle że część z nich prowadzi pod prąd. Tu z pomocą przychodzą z kolei zwodnicze levele

Jednakże całość można z powodzeniem filtrować przez pryzmat tego jak się zachowuje rynek na wyższych interwałach (Daily, Weekly), a przede wszystkim przez obserwacje tego jak się rynek zachowuje przed danymi i na danych po ukształtowaniu takiego M / W, oraz czy nie ukształtowali chop zone a jeżeli tak - to po co ? Czy odwracają rynek czy nie. Generalnie cała jego teoria to zlepek różnych rynkowych anomalii które jeżeli zrozumiemy i nauczymy się dostrzegać to będziemy w stanie na bieżąco orientować się w sytuacji, a przede wszystkim...SL nie będą nam już dłużej potrzebne. A i nie polecam tej metody traktować jako wejść dla long term bo nie działają o czym wspominałem przy okazji rozwodzenia się nad levelami dla EUR/USD na H4.
Powyższe łączymy z ICT a zwłaszcza z OB i Sweet Spot oraz Equlibrium (czyli bez sensacji, Fibbo %50 które dzięki ICT zostało po prostu na nowo odkryte i jeżeli zostanie potraktowane tak jak ICT przykazał to okazuje się całkiem przydatnym filtrem) i okazuje się że stawianie SL powoduje u nas stres...bo jest to coś absolutnie zbytecznego i niepotrzebnie rozpraszającego.
I jeżeli ogarniemy obie metody i zrozumiemy o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi to bezstresowe wyciąganie po kilkanaście K w miesiącu przestaje być czymś nierealnym. I kluczowym słowem jest tu "bezstresowe". Ostatnią skuteczną blokadą okazała się być dla mnie logika. Forex to nie jest 2+2=4 i traktowanie tego jak czegoś co musi się zdarzyć bo jest jakiś level lub sweet spot jest strzałem we własną stopę. Jeżeli natomiast przyjmiemy że czasem forex może być jak 2+2=5 ...to zaczniemy spacerować po forexie jak po parku. Jeżeli kurs przebije sweet spota i sprawę oleje lub pomimo ślicznego W na H1 lub H4 po jeszcze piękniejszych 3 levelach kurs będzie dalej robił swoje ...zaakceptujmy że po prostu się pomyliliśmy, zamknijmy pozycję i zaczekajmy kilka kolejnych godzin (lub dzień) na rozwój wydarzeń lub znajdźmy parę / towar który jest naszym "pewniakiem". Właściwe nastawienie potrafi często zdziałać większe cuda niż wymasterowanie strategii.
PS. As28 - thx za filmiki od ICT
PS. 2 - Piątek. Wiem że słabo ale to nie był mój dzień. Zamknąłem na GBP/USD pozycję realizując 80 pipsów tyle że zapomniałem że to GBP/USD a co jak co ale ta para gdy złapie silny trend to zwyczajowo robi w dzień 150-200 pipsów i nie jest to niczym nadzwyczajnym.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.