Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

as28 pisze:o falach Eliota w internecie informacji bez liku, nie jestem ich zwolennikiem ponieważ tak jak wszystko można liczyć je różnie i każdy widzi jak chce, ale do jakiś ekspertów można popatrzeć:
http://www.teoriafalelliotta.pl/

Dzięki za ogólna wskazówkę do wiedzy w temacie,! mam lepsze !! :D
mój post dotyczył jednak konkretnego problemu, - skoro napisałeś o korekcie abc to ją pokaż,
nie obchodzi mnie Twój stosunek do teorii fal Elliota bo jak napisałeś , każdy ma indywidualne podejście,!! - co uwazam delikatnie pisząc nieprawdą
tak jak kazda strategia opisywana na tym forum tak samo i fale Elliota są respektowane, tylko trzeba tradera i rozumu do korzystania z niej,
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

z tą różnicą że fox respektuje co chce, a czego nie chce wykorzystuje do wciągnięcia graczy w złe pozycje,
dlatego ogólnie podpowiedz o co do kierunku była pomocna
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

Tomasz196407
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Tomasz196407 »

as28 pisze:z tą różnicą że fox respektuje co chce, a czego nie chce wykorzystuje do wciągnięcia graczy w złe pozycje,
dlatego ogólnie podpowiedz o co do kierunku była pomocna
As troche nie rozumie co piszesz :( , dopiero zauważyłem ze jesteś autorem, wiec szacun ze prowadzisz coś tu,
znalazłem sie tu przypadkiem na tym wątku, bo lubię Davida,
co do EU nie raz sie wypowiadałem na DT bo głownie tam jestem, że para od dłuższego czasu porusza się w korektach ABC,
wiec proszę zrozum mnie ze jak napisałeś o korekcie abc i to elliotowskiej musiałem sie odezwać!!,
ale juz nie oczekuje odpowiedzi bo mam y dwa rózne fx na myśli i błedem jest broczenie w kłotniach i dociekańiach,
Pozdro. T.

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

E tam, w jaką trąbę :D

Obrazek

I to jest to co mówiłem już wiele razy wcześniej - strategia ICT góruje nad internetowym guru CJ, bo nakazuje szukać sygnałów a nie leveli. Ale ostatecznie teorie CJ można próbować stosować jako kolejny filtr potwierdzający dla strategii ICT, jednak nigdy nie odwrotnie. Bowiem przy założeniu że nie ma żadnych istotnych danych (takich jak dla NZD dzisiaj o 23) to gdy Order Blocks się respektują wejście w zgodzie z kierunkiem Order Blocks da dużo częściej zysk niż stratę, bowiem nie ma podstaw aby nagle odwrócić ruch. I dochodzimy do puenty że obserwacja OB znacznie rzadziej wprowadzi nas w błąd niż obserwacja leveli co do których nawet nie wiemy ile ich będzie w danym cyklu, jak się będą formować (bo mogą raz tworzyć większą półkę - akumulację / konsolidację, a raz tworzyć się niemalże niezauważalnie). OB praktycznie nie da się z kolei nie widzieć.

Wyjątkiem są sytuacje gdy na rynek wjeżdżają dane bo dane są wykorzystywane albo do mocnego popychania rynku w zgodzie z kierunkiem albo do nagłego odwrócenia dotychczasowego ruchu (rzadziej). Tutaj oprócz ICT przydaje się spojrzeć na niższych interwałach jak M15 dokąd rynek ciągnie, bo jeżeli ciągnie do dołu to strzeli w górę, jeżeli ciągnie w górę to strzeli do dołu. Przy czym niższe interwały jak M15 nie stanowią kierunku, stanowią tylko sygnał gdzie gracze są zaciągani tuż przed danymi. Kierunek najlepiej obserwować na interwałach od H1 wzwyż (i z tym H1 CJ rzeczywiście miał swoją rację, ale nie do końca).

Czasami zaciąganie graczy nie jest aż tak oczywiste (przykład - ostatnie EUR/USD) wtedy najlepiej znaleźć na H1 OB i sprawdzić bliżej którego OB rynek się znajduje - czy spadkowego czy wzrostowego, nałożyć ewentualnie dodatkowo filtr Sweet Spot i już znamy odpowiedź :) Niemal zawsze dążą do konkretnego OB przed publikacją danych, co tylko utwierdza mnie w przekonaniu że OB są dokładnie tym co powiedział ICT - miejscami płynności występującymi na rynku.

Tak przy okazji, metoda El Guru CJa na USD/CAD przykładowo totalnie się wyłożyła. Tymczasem wystarczyło grać w stylu ICT i można było lekką ręką zgarnąć 170 pipsów w niecały dzień, i to bez żadnych ważniejszych danych tak więc praktycznie bez ryzyka że nawet jeżeli wejdziemy źle to nie zdążymy się odwrócić.

AUD/NZD - sprzedaję, ale obecnie wyłącznie z myślą o tym że zamierzają zaciągnąć graczy do 1.0630 i stamtąd pod pretekstem danych wystrzelić UP. To jest to co widzę teraz ale może się to wciąż zmienić w zależności od tego co zrobią do godziny 21:00-22:00 wtedy odpowiedź będzie już znana. Im bliżej danych tym mamy więcej info na podstawie których możemy podjąć jak najlepszą decyzję.

as28 pisze:i tak oto teoria CJ zrobiła nas w trąbę :D
https://www.mql5.com/en/charts/5595904/ ... ski-mbanku
na usprawiedliwienie napiszę, że nie podobał mi się ostatni szczyt, pisałem że fox nie wciągnął tam graczy w złą stronę,
tak wyszła z tego korekta abc typowa dla Eliota,
i tak rynek jak zwykle pozwala się wszytkom teoriom potwierdzić by ostatecznie wszystkich zrobić w trąbę.

Tego co rynek mnie nauczył to żeby nigdy nie być za bardzo pewnym. Ala jak na takim rynku super zarobić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

gratuluje dobrych zagrywek,
jakbyś mógł pokazać lub powiedzieć która świeca była tym OB dla EurUsd
w jakiej walucie ten rachunek?
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, 15:41 przez as28, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

OK, maccyw, znalezienie Order Blocks to łatwa i przyjemna sprawa na wykresie historycznym (zaznaczyłem je na USD/CAD jak ja je widzę) ale jak zdecydować na której parze je grać i w jakim kierunku grać? Służy Ci do tego range? ("zjedzony" już teraz do końca na looneym) czy coś jeszcze innego?

P.S. Tego longa widocznego na screenie prosiłbym na razie nie komentować - to taka pozycja otwarta na bazie mojej hipotezy, którą wysnułem w połowie dzięki lekturze journala Davida a w połowie dzięki ICT. Jeśli się potwierdzi to z radością się z Wami podzielę :D

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

maccyw pisze:Jak dla mnie AUD/NZD nie wygląda na takie co miałoby na danych spaść wręcz odwrotnie :P
Zerknijcie na Weekly dla AUD/NZD. Nie zdziwię się jeżeli pod tym wierzchołkiem się zakumulują i ruszą do góry.

To samo dla NZD/CAD, NZD/USD - nie wyglądają na takie które miałyby rosnąć z powodu danych, wręcz odwrotnie.
Heh, jednak wyszło na moje :P

Złapałeś coś z tych ruchów? Mnie nie było przed kompem bo próbowałem zasnąć i dopiero 10 minut temu sobie przypomniałem że leciały dane... Trzeba jednak się będzie baczniej przyjrzeć sprawie, bo dziś (zaznaczam że po fakcie) te manipulacje się wydawały tak oczywiste... Zwłaszcza na parze z AUD, CAD i JPY (samo kiwi trochę mniej.

Z drugiej strony jak się źle wyczuje kierunek to takie luki na 100 pips potrafią elegancko rozp... konto

maccyw
Gaduła
Gaduła

Jeżeli kogoś interesuje to czy złapałem NZD - tak, złapałem pod prąd :D Cały dzisiejszy zysk - pufffff. Chociaż nie no...z dzisiejszych 2500 zysku zostało 56. Chyba po to aby było na weekendową flaszke.

Za uwagi co zrobiłem źle będę wdzięczny. Wszedłem na SELL dla NZD/CHF i NZD/CAD, Patryś to chyba wdział inaczej sądząc po BUY dla AUD/NZD, brawo :)

Zauważyłem za to coś jeszcze tyle ze mnie to zauważanie zaczyna już poważnie wkurwiać i dochodzę do wniosku że najlepszym Graalem na forexie jest pisanie bezsensownych bestsellerów i robienie odpłatnych szkoleń. Nie wiem dlaczego jestem tak tępy że po prostu nie trzymam się ściśle tego co robi ICT tylko staram się być na siłę mądrzejszy.

No po jaki chu*** było włazić przeciwko OB...

Obrazek

Aczkolwiek jeżeli tak, to Japońce pomogą mi odrobić część mojego dzisiejszego zysku gdy będę spał.

Obrazek

eresz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eresz »

eresz pisze:odwracamy się na AUDNZD, jutro manipulacja i nurkujemy :)

moim zdaniem oczywiście
od wczoraj trzymam, newsy za wiele mnie nie skubnęły :)

Obrazek

maccyw
Gaduła
Gaduła

Patryś - tak, zgadzam się z Tobą :)

Aczkolwiek miałem pewne wątpliwości otwierając te pozycje (mówię o NZD). Przy czym znowu koncertowo dałem D**** wychodzi na to że OB na H1 są istotne. Poniżej H1 OB nie szukamy - nie ma to sensu. Powyżej H1 szukamy OB dla miejsc wystąpienia wsparć i oporu, ewentualnego odwrócenia przy czym musi być te kilka dni spadków aby doszło do odwrócenia a nie samego oporu.

Wychodzi na to, że dane trzymają się powyższego.

Kolejny raz wychodzi na to że OB ma 10 tysięcy x większy sens niż levele. No przecież NZD pokazało 1 level spadkowy. Gdzie jest level nr 2 i 3 ? Ktoś mi pokaże, bo ja widzę śliczną no przepiękną dupną świecę wybijającą UP :)

Ktoś pytał o EUR/USD dlaczego kupowałem - a czy naprawdę ktoś tu wierzył w to, że skoro ledwo zaczęli wzrosty na EUR/USD a nieco niżej się zakumulowali (na ważnym OB tak BTW, OB na Daily) to że nagle zaczną po 1 dniu wzrostów spadać ? :)

Eresz - brawo :) Aczkolwiek ja się chyba już pogubiłem z rozumieniem tej manipulacji, na NZD/CHF oraz NZD/CAD na H4 była dzisiaj manipulacja przed danymi a mimo to olali sprawę i poszli UP.

ODPOWIEDZ