Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

ale wyje*alo rzeznika :D
klekajcie narody :D
uk podnosi stopy
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

@davidfx czyli normalna wymiana walut. Ktos kupowal a ktos sprzedawal i mieli w d.... czy robia to zgodnie z trendem momentum kumo oporem albo czyms innym. Po prostu wzajemnie potrzebowali tej kasy i ja wymienili. Dot. Tych manipulacji manipulacjsmi przez megafoxa foxow na audusd.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 13:10 przez irmentruda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

irmentruda pisze:@davidfx czyli normalna wymiana walut. Ktos kupowal a ktos sprzedawal i mieli w d.... czy robia to zgodnie z trendem momentum kumo oporem albo czyms innym. Po prostu wzajemnie potrzebowali tej kasy i ja wymienili.
generalnie maja w dupie opory wsparcia srednie momentum fundamenty wskazniki ruch planet w galaktyce oriona i cokolwiek ludzkosc wymyslila to wszystko to jest bullshit ale jest jedna rzecz na wykresie ktorego sie trzymaja i tego prawie nikt nie wie i nie widzi :p
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

Ktoś złapał jeszcze ten ruch ? :P

To apropo tego co już wcześniej wspomniałem, że wyniki Brexitu było już widać nawet zanim podane zostały do publicznej wiadomości. Wystarczyło siedzieć przed kompem w nocy i obserwować co robi wykres około godziny "zero". I nie mam tu na myśli wchodzenia na pałę na świeczce która pokaże płynność, wtedy jest już zazwyczaj za późno bo nie pozwoli Wam na to broker witając Was przykładowo komunikatem "Market is close" xD

To co dzisiaj się wydarzyło na funcie dało się przewidzieć, wystarczyło spojrzeć na funta na różnych parach i zastanowić się czemu mają posłużyć dane. Najczęściej jest to po prostu "uwolnienie" zakumulowanych pozycji, a i tuż przed danymi dobrze jest gdy przewidywaną akumulacje potwierdzi Wam ostatnia świeczka M15 która będzie szła pod prąd do przewidywanego kierunku na który wskazuje akumulacja :)

W zasadzie możecie tak przewidzieć ruch każdej pary dla każdych danych. To jest jedna wielka bajka, że dopóki dane nie są ogłoszone dopóty nie wiadomo dokąd poleci rynek. Wszystko jest dokładnie zaplanowane przez banki :)

Obrazek

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Ładne zagrania, maccyw. Nie mogę się doczekać aż dostanę te streszczenia od Ciebie :D

Nie myślałeś żeby założyć wątek o grze wg ICT i tam prezentować te zagrania? Może zainteresowałoby się tym więcej osób takich jak ja, które nie są w stanie za wiele zrozumieć z samych jego filmików ;)

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Obrazek
:p
dzis dzien chwalenia no to dawajcie co macie CJowcy :D

rzygajmy tecza i niech swiat zobaczy ze z foxem mozna sie zaprzyjaznic i to nie sa mrzonki :p
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

maccyw
Gaduła
Gaduła

Thx, przyślę, tak jak obiecałem :P
BTW. prosiłem o cierpliwość do piątku ...ale ostatecznie bądź proszę cierpliwy do soboty :)
Możliwe że w piątek się wyrobię ale jakby co to nie miej urazy jeżeli to będzie najpóźniej sobota.

Co do wątku z ICT, powiem Ci szczerze że to co ja robię... to jest ostatecznie ICT zmieszany z manipulacją od Eresza z tego forum, dołączyłem jego strategię z manipulacją do ICT i...działa całkiem dobrze :lol:
+ chyba w końcu dają o sobie znać setki (tysiące ?) godzin spędzonych nad tymi cholernymi wykresami.

Odnośnie "przewidywania" wyników danych to z kolei jest jeszcze coś innego, to nie do końca ICT nie wiem czy to CJ czy nie CJ, jak dla mnie nie. Po pierwsze, dobrze jeżeli masz manipulację Eresza za swoimi plecami na H4 (po której odwraca ruch) lub gdy się ona właśnie tworzy w sposób dość oczywisty, po czym na kilka godzin przed danymi rynek zaczyna się akumulować. Akumulacja może przebiegać zarówno w sposób podobny do konsolidacji (która jak wiemy jest akumulacją), lub w sposób przeciwny do widocznego gołym okiem ruchu - czyli tworzyć jakby korektę, dokładnie to co było na GBP/AUD widoczne na M15 tuż przed tym potężną wzrostową świecą. Dodatkowo dobrze jeżeli ostatnia świeczka M15 zaczyna iść w ruchu zgodnym z akumulacją (to co było widać na GBP/AUD na M15 gdy miały wyskoczyć dane, rynek był wręcz ściągany w dół i wytworzył się pinbar. Ale to nie musi być zawsze pinbar, zresztą czekanie na to czy się pojawi pinbar czy nie nie ma sensu bo będzie już za późno aby wejść w takie wybicie.

W jeszcze większym skrócie - często jest tak, że na kilka godzin przez ważnymi (ale naprawdę ważnymi) danymi "rynek" zaczyna nagle robić coś przeciwnego do obranego kierunku (widocznego gołym okiem na H1 tudzież H4).

Czasami dzieje się coś takiego jak na GBP/USD, ale tutaj z kolei zakumulowali się nieco wcześniej, rynek był przy nowym Low, i widziałem "range" na H1 o których mówi ICT (która już się wypełniła, ale to nie oznacza zaprzestania dalszych wzrostów od przyszłego tygodnia). Od razu mówię że na obu tych parach (GBP/AUD, GBP/USD) już mnie nie ma. Sugerowałem się też przy tej decyzji innymi parami powiązanymi z GBP. Prawdopodobnie trochę to jeszcze podciągną do góry ale z racji tego że wygląda na to że funt rośnie a jutro mamy piątek to raczej już wzrostów bym się nie spodziewał a spowolnienia funta, może jakiejś małej korekty (tudzież konsolidacji). Dalsze wzrosty przewiduję od poniedziałku, wtorku.

Co do osobnego wątku o ICT. Przyznam szczerze, że tutaj w tym wątku dobrze będzie łączyć to co mówi ICT, z manipulacją Eresza. Myślę również, że jego strona internetowa, YouTube, Twitter zawiera tyle informacji że bez sensu byłoby taki wątek tworzyć bo jednak najlepiej on to pokazuje i szczegółowo objaśnia, a niektóre rzeczy mogą np zostać przekręcone gdy wątek będzie się budował. Inna sprawa że widzę że tutaj siedzi sporo osób które już mają pewien punkt spojrzenia na rynek i niekonwencjonalne jego pojmowanie, więc dobrze to będzie mieszać zwłaszcza że zauważyłem iż wychodzi z tego całkiem niezły bat na banki.

maccyw
Gaduła
Gaduła

Dzieje się dzisiaj, oj dzieje się. Czyżby odwrócili USD/CHF ?

EDIT: No i oczywiście odwrócili, bo jakżeby inaczej :D

EDIT 2: Chociaż uwaga. Jeżeli będą mieli problemy z zamknięciem świecy powyżej ostatniego High na H1 (w okolicach 0.9845) to znaczy że nie odwrócili a jedynie postanowili zapolować na SLki.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 15:37 przez maccyw, łącznie zmieniany 1 raz.

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

OK, będę czekać - po tym co mówisz, to widzę że to chyba jest tego warte ;)
Mam nadzieję że to będzie fajny dodatek do Ichimoku, które samo w sobie jest bardzo dobre, ale niestety tylko na wysokich tf-ach + nie wyjaśnia tego co dzieje się na rynku. Jeśli załapię to spodziewaj się następnych pytań z mojej strony ;)
"Manipulacja" Eresza to po prostu fbo na wysokim interwale, najlepiej poprzedzony jakimś marubozu, tak?

maccyw
Gaduła
Gaduła

Manipulacja Eresza to 2 przeciwstawne sobie świece na interwale H4, przy czym powinny one wybijać jakiś obszar konsolidacji (choćby trwającej raptem kilka bądź kilkanaście godzin, aczkolwiek im dłużej tym lepiej bo są dłuższe i bardziej porywiste ruchy - tak jak ostatnio na GBP/USD).

Ja to potwierdzam jeszcze poszukując Order Blocks od ICT. Jeżeli pojawia się jakie ostre zawirowanie wokół ważnego Order Blocks to nie czekam aż do utworzenia się samej manipulacji tylko staram się wchodzić. W takim przypadku pożądane jest ostre wcięcie jak ostatnio na GBP/USD (lub teraz na USD/CHF) - CJ nazywał to chyba STOP HUNT - przy czym najlepiej aby na M15 było zamknięcie powyżej ostatniego High, może też zamiast ostrego wcięcia być to co ICT nazywał "total soup", przy czym total soup powinna się kończyć kształtować podczas otwarcia sesji NY inaczej to nie total soup.

Dlatego jak piszę tutaj to później okazuje się np że wszedłem za szybko - w konsekwencji pod prąd - i wtedy robię szybką poprawkę. Najwyżej zeżrą mi SL jak nie zdążę nic gorzej, czyli tak jak ostatnia na USD/CHF. Chociaż dałem się zrobić jak dziecko bo gdybym się przyjrzał M15 i temu jak ładnie układają się order blocks to nie dość że wyszedłbym przed SL to na dodatek jeszcze bym sporo zarobił bo wszedłbym na BUY. W sumie najlepsze co może być u trajdera to chyba elastyczność i łatwość zmiany raz objętej pozycji (o ile nie gra się w long runie).

PS. Eresz, doczekałeś się swojej własnej terminologii "Manipulacja Eresza". Fajnie brzmi xD

EDIT: Jeszcze co do manipulacji Eresza. Ona praktycznie za każdym razem stanowi "dość bezpieczne" zagranie jeżeli nauczysz się jej wyszukiwać. Ale nie zawsze poprzedza ona bezpośrednio takie ruchy jak GBP/USD.
To co teraz gram na BUY na USD/CHF to nie manipulacja Eresza w podręcznikowym jej znaczeniu. Ale wcięcie jest tak ostre, że wychodzi na to iż na dole zjedli sporo SL, chociaż możliwy jest powrót jeżeli się okaże że polowali na SLki u góry, ale jest to mało prawdopodobne go główna pula znajduje się w okolicach 0.9890.
Póki co jestem buy ale jestem gotowy na ewentualne odwrócenie bo to się jeszcze nie rozstrzygnęło aczkolwiek gram w zgodzie z trendem na Daily oraz Weekly.
Ostatnio zmieniony 14 lip 2016, 16:19 przez maccyw, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ