Jak / kiey wyjść z hedge (hedża)?
Re: Jak / kiey wyjść z hedge (hedża)?
Moment wyjścia powinieneś mieć określony przed wejściem. Tego się trzymaj w przyszłości, a wtedy dopiero będziesz miał komfort psychiczny bez zaklinania rzeczywistości, kiszenia strat i odczyniania uroków. Są cztery możliwość duży zysk, mały zysk, mała strata i duża strata. Nie masz wpływu na rynek ale duże straty możesz wyeliminować i to jest przewaga. Większość początkujących szuka wszelkich możliwych sygnałów/okazji do wejścia ale nie zastanawia się co będzie dalej, potem kiszą straty i w najlepszym przypadku wychodzą na mały plus co w dłuższym terminie nie rokuje.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
Re: Jak / kiey wyjść z hedge (hedża)?
Masz kilka opcji;Robert de Clair pisze:Powiem tak, gdybym nie zrobił hedża to na 100% miałbym już zamknięte/wyzerowane czy jak to się nazywa (brak środków na koncie) - konto wczoraj ~19:00 naszego czasu , bo zeżarło by mi całość. Hedżem "kupiłem trochę czasu" by dolać na konto i "przeczekać ale nie wiem czy to rozsądna opcja. Sugerujecie zamknięcie i przełknięcie strat - po takim ruchu będzie to baardzo bolało.
mój plan:
1 dolanie i czekanie aż któraś z opcji wyjdzie na +
2 zamknięcie opcji która wyjdzie na + i pozostawienie na długi termin tej drugiej, by zamknąć ją przy pierwszej okazji na +.
swap obecnie 22.30 na jednej i 2 na drugiej jeszcze nie uwiera.
Tak wiem, jestem zielony jak pietrucha i wsadziłem "wacka" do ula.
Dziękuję za zainteresowanie.
1.Zamknąć obie i pogodzić się ze stratą-dobra nauczka na przyszłość
2.Jedną z nich zamknąć, L pod oporem S nad wsparciem. Może rynek odda część ale może też powiększyć strate
3.To samo możesz zrobić przy publikacji danych jak rynek pokaże mocno kierunek, ale ryzyko jw.