Jak / kiey wyjść z hedge (hedża)?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Robert de Clair
Uczestnik
Uczestnik

Jak / kiey wyjść z hedge (hedża)?

Nieprzeczytany post autor: Robert de Clair »

Mam czarną sytuację, czyli zainwestowałem w przeciwnym kierunku
zablokowałem się hedżem, by nie zamknęło mi konta w przypadku braku środków, ale jestem teraz w impasie.
dodatkowo obie pozycje dają minus.
Jak powoli wychodzić z takiej sytuacji minimalizując straty? By jednocześnie nie spowodować wyzerowania z braku płynności konta?
Aby bardziej zobrazować syt to 8-lip poszedłem w usdjpy na sell a ono jak widać skoczyło na maksa przeczekałem do wczoraj 15:40 na 130% portfela i zrobiłem hedża, co pozwoliło mi przespać noc bez zawału.
Przez noc ciut opadło przez co obie pozycje mam na minusie z czego każda przekracza moje obecne saldo rejestru operacyjnego. (które wraz ze swapem będzie topniało). Jakieś wskazówki do tego jak z takiej sytuacji wybrnąć z możliwie najmniejszą stratą? i kiedy można puszczać pozycje by nie wyzerować konta?

Jeśli piszę nieprecyzyjnie to powiedzcie.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Jak / kiey wyjść z hedge (hedża)?

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Robert de Clair pisze:Mam czarną sytuację, czyli zainwestowałem w przeciwnym kierunku
zablokowałem się hedżem, by nie zamknęło mi konta w przypadku braku środków, ale jestem teraz w impasie.
dodatkowo obie pozycje dają minus.
Jak powoli wychodzić z takiej sytuacji minimalizując straty? By jednocześnie nie spowodować wyzerowania z braku płynności konta?
Aby bardziej zobrazować syt to 8-lip poszedłem w usdjpy na sell a ono jak widać skoczyło na maksa przeczekałem do wczoraj 15:40 na 130% portfela i zrobiłem hedża, co pozwoliło mi przespać noc bez zawału.
Przez noc ciut opadło przez co obie pozycje mam na minusie z czego każda przekracza moje obecne saldo rejestru operacyjnego. (które wraz ze swapem będzie topniało). Jakieś wskazówki do tego jak z takiej sytuacji wybrnąć z możliwie najmniejszą stratą? i kiedy można puszczać pozycje by nie wyzerować konta?

Jeśli piszę nieprecyzyjnie to powiedzcie.
Trudno coś radzić. Poczekaj aż cena dotrze do wyraźnego wsparcia/oporu. I wtedy jedną z nich zamknij. Może cena zareaguje na SR.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Kiedy zamknąć te pozycje? Od razu. Zdajesz sobie sprawę, z tego, że trzymanie dwóch przeciwstawnych pozycji o tej samej wielkości prawie nie różni się od zamknięcia pozycji (napisałem prawie, bo to pierwsze rozwiązanie jest o wiele głupsze)? Zamykaj od razu dopóki jednej z pozycji nie zamknie Ci przez stopout.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Wcale to nie jest takie głupie. Daje komfort psychiczny i czas na wyjście z którejś pozycji. W optymistycznym przypadku można nawet na tym dobrze zarobić (w 2 strony). To że w 90% się nie uda to inna sprawa. Natomiast sam dzięki tej metodzie kilka razy uratowałem niemałe konto...

Awatar użytkownika
Darooo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darooo »

Zamknij , przełknij stratę , pewnie nie bedzie to ostatnia strata (przyzwyczaj sie ) , dlaczego? , bo skoro tu pytasz o to , to znaczy ,że nie masz zbyt dużego ogrania ,wiec mysle ,że brnąc w hedge i niecierpliwie w dodatku po prostu zaplączesz sie i pogłebisz trudną sytuacje , poza tym aby brnąć w hedge trzeba mieć zapas kapitału na koncie , wówczas mógłbyś cierpliwie poczekac aż para walutowa określi trend kierunek ( czasem dłuuugooo) i jedna z twoich pozycji zacznie przynosić profit , nadal ci nic po tym ponieważ przeciwna pozycja przynosi proporcjonalną stratę wiec jaka korzyść , kiedy skrystalizowałby sie trend pozycje przynoszącą profit zabezpieczasz i zajmujesz drugą pozycje zgodną z kierunkiem trendu , wówczas zaczynasz mieć przewagę nad pozycja stratną , prowadzisz obie zyskowne pozycje i wówczas możesz zacząć myslec o redukowaniu wielkosci pozycji przynoszącej stratę , zamykająć ja nie całą od razu a zamykając częściowo proporcjonalnie do zysku jaki przynoszą pozycje zgodne z trendem . Sposób ten ma plus taki ,ze kiedy dojdzie do korekty trendu i zamkniecia na SL z profitem pozycji które prowadziłeś , na pozostalym wolumenie pozycji stratnej możesz zacząc "zarabiac " zmniejszając strate jaka ona przynosi dzieki własnie tej korekcie ......powodzenia

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Ale on już wyszedł z pozycji, po prostu nie zostało to zaksięgowane...

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Baton pisze:Wcale to nie jest takie głupie. Daje komfort psychiczny i czas na wyjście z którejś pozycji. W optymistycznym przypadku można nawet na tym dobrze zarobić (w 2 strony). To że w 90% się nie uda to inna sprawa. Natomiast sam dzięki tej metodzie kilka razy uratowałem niemałe konto...
Rozbrajasz kolego :). A niby jaki komfort dają dwie przeciwstawne otwarte pozycje? To tak jakbym był poza rynkiem. Już nie licze tego swapu i spreadu.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Cblondyn pisze:
Baton pisze:Wcale to nie jest takie głupie. Daje komfort psychiczny i czas na wyjście z którejś pozycji. W optymistycznym przypadku można nawet na tym dobrze zarobić (w 2 strony). To że w 90% się nie uda to inna sprawa. Natomiast sam dzięki tej metodzie kilka razy uratowałem niemałe konto...
Rozbrajasz kolego :). A niby jaki komfort dają dwie przeciwstawne otwarte pozycje? To tak jakbym był poza rynkiem. Już nie licze tego swapu i spreadu.
Pomyśl? Masz długoterminową zyskowną pozycję, chcesz ją nadal utrzymywać, ale jednocześnie następuje jakaś potężna korekta. Normalnie oddałbyś znaczną część zysku na SL. W przypadku otwarcia pozycji przeciwnej i dalszych spadków masz 2 zyskowne pozycje. Po kilku dniach sytuacja uspokaja się, wraca trend wzrostowy. Inkasujesz zysk z hedga i nadal zarabiasz na longu. To taki prosty przykład. Oczywiście napiszesz że można by to samo osiągnąć odwracając pozycję, ale zapewniam że to nie takie łatwe z psychologicznego punktu widzenia.

Robert de Clair
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Robert de Clair »

Powiem tak, gdybym nie zrobił hedża to na 100% miałbym już zamknięte/wyzerowane czy jak to się nazywa (brak środków na koncie) - konto wczoraj ~19:00 naszego czasu , bo zeżarło by mi całość. Hedżem "kupiłem trochę czasu" by dolać na konto i "przeczekać ale nie wiem czy to rozsądna opcja. Sugerujecie zamknięcie i przełknięcie strat - po takim ruchu będzie to baardzo bolało.
mój plan:
1 dolanie i czekanie aż któraś z opcji wyjdzie na +
2 zamknięcie opcji która wyjdzie na + i pozostawienie na długi termin tej drugiej, by zamknąć ją przy pierwszej okazji na +.
swap obecnie 22.30 na jednej i 2 na drugiej jeszcze nie uwiera.

Tak wiem, jestem zielony jak pietrucha i wsadziłem "wacka" do ula.

Dziękuję za zainteresowanie.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Zastanów się jaki scenariusz obstawiasz. Praktycznie jesteś bez pozycji. Jeśli uważasz że będzie rosło to powoli wychodź z krótkiej pozycji, a trzymaj długą. Tutaj nie ma złotej rady, musisz coś zaryzykować i którąś pozycję przetrzymać, a drugą zamknąć.

ODPOWIEDZ