maccyw pisze:
BTW - eresz wskazałeś manipulację, wiem ta manipulacja to RRT od CJa. Tylko powiedz mi skąd przykładowo wiesz że to RRT to manipulacja ? Takich RRT to wskazujących kierunek w góre to z kolei w dół jest na każdej parze walutowej całe mnóstwo. Więc czego używasz do filtrowania prawidłowych RRT a tych nie mających w ogóle znaczenia ?
hej,
wydaje mi się, że RRT jest konsekwencją manipulacji. Banki symulują wybicie, do którego mamy szybką korektę (to wg mnie jest MANIPULACJA), mającą na celu wpędzenie graczy w złe pozycje. Natomiast RRT jest blokadą, która nie pozwala wyjść z tej złej pozycji z zyskiem.
A które manipulacje są prawdziwe, a które nie? Cóż, tak do końca nie liczę leveli, nie ma dla mnie znaczenia, czy są 3,4 czy może 5. Tak naprawdę, chodzi tu bardziej o kilka dni wzrostu lub spadku, nie o liczenie leveli. Ważne jest to, że
nie ma zmiany kierunku bez manipulacji. Widząc 3 levele (czy też 3 dni wzrostu) i nie widząc manipulacji - dla mnie jest to sygnał, że idziemy dalej w tym samym kierunku, czyli tworzymy kolejny level (następnego dnia kontynuujemy kierunek).
Wynika to z prostego faktu, że tak jak banki muszą wchodzić na rynek podczas akumulacji, tak samo muszą z niego wyjść. Czyli znowu manipulują, wpędzając graczy w złe pozycje. I to jest sygnał, że ruch się odwraca, przynajmniej na jeden level w stronę przeciwną.
I widzę, że nie tylko ja mam takie zdanie.
bfx pisze:
I jeszcze jedno. Widzę że wszędzie szukasz 3 leveli. CJ mówi że zazwyczaj są 3, ale może być więcej lub mniej. Ważna jest właśnie manipulacja przed zmianą kierunku.
Ogólnie obserwuję rynek na H4 - tutaj szukam manipulacji po kilku dniach dystrybucji, natomiast przechodzę na M15, gdy szukam potwierdzenia manipulacji na koniec sesji azjatyckiej.
Pozdrawiam