Ichimoku

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Re: Ichimoku

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

krystian74 pisze:@Greg68E
Jaką wartość ma fala D jeżeli ją można wyrazić jakimś współczynnikiem fibo. Na swoich fotkach masz narzędzie do wyliczania które po odpowiednim naniesieniu wskazuje przybliżone zakończenie tej fali.
Jeden z zasiegow jest przyblizony do 161.8 ale w tym przypadku fibo nie jest tak dokladne jak fale Hosody, prosze zobaczyc na przyklad ponizej na parze usdcad pomimo tego ze cala fala trwala 65 dni (wow jaka precyzja jesli chodzi o cykle) to cena dotarla do TP E fali spadkowej N co do pipsa.

Wiem ze fibo ma wiecej poziomow anizeli te standartowe, jesl ktos na przykladzie usdcad chcialby to zbadac....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Dzięki Greg68E z odpowiedz. Teraz wiem że fale Hosody różnią się od zniesień fibo.

Awatar użytkownika
graczpospolity
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: graczpospolity »

Pytanko co do interpretacji sytuacji z którą mam mały problem. NZD/USD

wejście na podstawie H4 z uwzględnieniem trendu wzrostowego na W1 i odbicia od TS na D1. Mam małe wątpliwości czy powinienem był wchodzić w L. Więc jak to widziałem w momencie wejścia:

W1 - ładne wzrosty + przebicie ostatnich HH + CS przebił knot z 11.10.2015 + słaby sygnał w postaci byczego krzyża pod chmurą i utrzymywania się KS nad TS. Możliwy Kumo breakout.

D1 - widać, że cena zareagowała na utworzony kanał widoczny na pierwszy rzut oka + dla nas istotne jest odbicie ceny od TS co byłoby teoretycznym sygnałem dokupienia do istniejącej pozycji i właściwie "granie za pieniądze kasyna" jak to ktoś ładnie określił, ale czy dobrym pomysłem jest otwieranie świeżej?

H4 - właściwy interwał wejścia. Widać, że cena zareagowała na wzrostowe kumo i zawróciła lekko je przebijając, powoli rysuje się scenariusz utworzenia RGR, ewentualnego marszu ceny na przeciwległą ścianę kanału bądź lekka zwała.

Obecnie są dwie pozycje w odległości 15 pips pomiędzy którymi cena śmiga w konsolidacji :D, drugie wejście było chyba na podstawie jakiegoś scalpu na m5 (z ichi). Pierwsze wejście na pierwszej białej świeczce zaraz po tej która zamknęła się pod kumo i miała zachęcający długi cień.

Wiadomo, że bardziej istotne od wejścia jest ogólna intuicja i samo wyjście z trejdu ale jednak pytania co do zasadności wejść trzeba sobie czasem zadać.

ustawienia Ichi 9/26/52 od H1 w górę, 8/24/96 od H1 włącznie w dół.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

@gracz pospolity, ja tę sytuację odpuściłem. dlaczego? zbyt dużo niejasności. co prawda widoczne na H4 odbicie od wsparcia kusiło ale na Daily mielimy przy Kijun, na H4 chmura zmieniła kolor. Jeśli dzienna świeczka utrzyma się ponad Kijun to wieczorem znów zastanowię się nad tym.
Zauważyłem w mym skromnym małym doświadczeniu, że im mam mniej setupów, tym moje konto lepiej na tym wychodzi :) Dlatego odrzucam takie "nie wiedzieć co z tym zrobić".

Awatar użytkownika
graczpospolity
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: graczpospolity »

Wiesz, chyba masz rację. Nie ma sensu pakować się w każdy setup, który spełnia jakieś tam niejasne kryteria. Rynek raczej nie ucieknie i zawsze będą okazje do tradu. Sam w sumie czułem mały niesmak wejściem ze względu na ten pin z poprzedniego tygodnia. Chwilowo muszę chyba walczyć z pierwszym zauroczeniem forexem i zbyt dużą liczbą wejść. Do pary pewnie wrócę kiedy świeczki wychylą się z chmury na W1 :)

alfaromeo83
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: alfaromeo83 »

Mam pytanie do Pana Grzegorza: jaki jest warunek przystąpienia do zamkniętej grupy Ichimoku na Skypie? ponieważ mówił Pan na webinarium z Consilium Invest że tam się sporo dzieje i można się dużo nauczyć. Myślałem, że wszystkie tajniki Ichimoku poznamy na w grupie Ichimoku na skypie i na forum ichimoku ale zasmuciło mnie to że pewna grupa się wyodrębniła i zamknęła w wąskim gronie. Nie chyba taki był pomysł tworzenia grupy na skypie i forum? Rozumiem, że chcieliście wyodrębnić się od osób promujących brokerów ale 90% osób na skypie nie promowało nikogo tylko chciało się dalej edukować.

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

alfaromeo83 pisze:Mam pytanie do Pana Grzegorza: jaki jest warunek przystąpienia do zamkniętej grupy Ichimoku na Skypie? ponieważ mówił Pan na webinarium z Consilium Invest że tam się sporo dzieje i można się dużo nauczyć. Myślałem, że wszystkie tajniki Ichimoku poznamy na w grupie Ichimoku na skypie i na forum ichimoku ale zasmuciło mnie to że pewna grupa się wyodrębniła i zamknęła w wąskim gronie. Nie chyba taki był pomysł tworzenia grupy na skypie i forum? Rozumiem, że chcieliście wyodrębnić się od osób promujących brokerów ale 90% osób na skypie nie promowało nikogo tylko chciało się dalej edukować.
Witam
wszystkie tajniki sa dostepne na kursie "Advanced Ichimoku", a "zamknieta grupa ichimoku" to grupa ludzi, ktorzy doskonala sie w poslugiwaniu tymi tajnikami. Nic "magicznego" poprostu kilkanasie osob, ktore daja z siebie bardzo duzo i tego samego wymagaja od innych, nie wydaje mi sie to niesprawiedliwe. Grupa skype "ichimoku forex" ma 125 uczestnikow, ilu sie udziela??? Ci co sie udzielali zostali zaproszeni do grupy zamknietej, ci ktorzy sie udzieaja znajda sie tam niebawem. Ja jestem gosiem w obu grupach i moge zapewnic ze na wszystkie pytania odpowiadam chetnie bez dyskryminacji, ale jesli sa osoby ktore decyduja sie na poznawanie strategii w sposob intensywny to moge tylko sie cieszyc. Jesli jutro rano skrzyknie Pan dwie osoby, zalaczy tester lub trading na zywo i napisze do mnie ... " Grzechu mamy takie sygnaly i takie watpliwosci, co o tym myslisz?" baaardzo chetnie ( w miare mozliwosci, bo stary juz jestem) bede sie udzielal i odpowiadal. Narazie to nie dziala na zasadzie "szkoly" gdzie mamy program i egzaminy (choc sa takie projekty), a bardziej na zasadzie ... (nie wiem jak to nazwac) tyle dostajesz o ile sie pytasz.... Nikt nie chce byc dawca sygnalow, bo to nie o to chodzi, chodzi o stworzenie duuuuzej grupy ludzi bedacych w stanie zarabiac dzieki tej strategii, a czy to bedzie grupa skype, czy rozpisywanie sie po forach nie ma znaczenia, ja z mojej strony moge zapewnic ogromna chec dzielenia sie tym co juz wiem i czego sie ucze. W ten sposob mamy okazje by stworzyc dobra Polska szkole ichimoku.
Greg

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Troche to gadane samemu ze soba ale prosze zobaczyc jak fale na eur aud byly precyzyjne

olo1
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: olo1 »

Greg68E pisze:Troche to gadane samemu ze soba ale prosze zobaczyc jak fale na eur aud byly precyzyjne
Ja cały czas tu zaglądam, skromna widownia ale jest :roll:

expander79
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: expander79 »

Zastanawiam się po testach na demo jaki jest ten wystarczający RR, żeby wychodzić na plus. Czy 4:1 wystarczy? A nawet jeśli to czy nie jest to poziom czysto teoretyczny skoro 2:1 jest trudny do osiągnięcia przy rozsądnym SL, który ustawiam ostatnio jako przeciętną dzienną zmienność na danej parze. Przy mniejszym byłem regularnie wybijany.

Dumam gdzie tkwi błąd. Wyrzuciłem z zagrań wszelkie krzyże, odbicia od linii, grę na korekty i ciungle mało... Doszedłem nawet do tego, by wchodzić tylko po 8.00 i 12.00 bo Ameryka i tak gra swoje...i choćby wyjścia z chmury kończą się wówczas w przytłaczającej większości powrotem do niej. Zostały mi sygnały "najsilniejsze". Od wczoraj GBPAUD i EURAUD po wyjściu z chmury i dziś EURGBP i GBPUSD na podstawie sygnału trzech linii. Skuteczność? Póki co 4/4 ... a może bardziej -4/4 ;-) Nie wiem np. czy sygnału trzech linii bardziej nie należałoby traktować przynajmniej krótkoterminowo jako sygnału odwrócenia trendu lub na korektę?

ODPOWIEDZ