Rekomendacja KNF

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Janus
Gaduła
Gaduła

Rekomendacja KNF

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Przeczytałem rekomendację KNF dotyczącą brokerów Forex i postanowiłem ją poniżej opisać w sposób odwrócony tzn. wypisać 'grzechy' brokerów z zastrzeżeniem, że nie dotyczą one konkretnego brokera. A więc brokerzy:
1. Uzależniają pensje i premie pracowników od wpłaty klienta lub ilości transakcji lub zysku/straty klienta
2. Pokazują fałszywe osoby w rankingach, które osiągnęły niebotyczne zyski
3. Reprezentanci którzy pozyskują klientów to osoby lub firmy o wątpliwej lub niesprawdzonej reputacji
4. Posługują się pojęciami niezrozumiałymi dla początkujących klientów np. rolowanie, swapy nie wyjaśniając ich znaczenia i metodologii liczenia
5. Pracownik odznacza za klienta odpowiedzi w ankiecie odpowiedniości MiFID nie weryfikując ich prawdziwości przy samoocenie klienta
6. Klient nie zostaje poinformowany o przyznanej ocenie
7. Samowolnie zamykają zlecenia na tzw. stop -out z zyskiem dla brokera
8. Nie informują o czasie realizacji zlecenia
9. Nie informują o swoich marżach
10. Nie informują o dostawcach płynności dla konkretnych zleceń
11. Nie informują o tzw. price slippage
12. Nie informują o zbiorczych wynikach swoich klientów
13. Agresywnie wydzwaniają do klientów

Brokerzy mają czas na naprawę tych praktyk do września br.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Re: Rekomendacja KNF

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Janus pisze:
A jeśli się nie poprawią to co ? KNF planuje odbieranie licencji czy jak ? W przypadku polskich brokerów to owszem, ale całej reszcie KNF nic nie zrobi.
Osobiście uważam, że KNF nic nie zrobi, bo nic nie robi od lat. Może przydałoby się w końcu obsadzić go ludźmi, którzy podeszli by do pracy poważnie ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

MarioDM pisze:
Janus pisze:
A jeśli się nie poprawią to co ? KNF planuje odbieranie licencji czy jak ? W przypadku polskich brokerów to owszem, ale całej reszcie KNF nic nie zrobi.
Osobiście uważam, że KNF nic nie zrobi, bo nic nie robi od lat. Może przydałoby się w końcu obsadzić go ludźmi, którzy podeszli by do pracy poważnie ?
Oj robią, robią. Zdziwiłbyś się. Widzę zdecydowaną poprawę względem tego, co było jeszcze kilka lat temu. Oczywiście, że dotyczy to tylko polskich brokerów ale jest cień szansy, że jeśli chociaż część z tych wytycznych wejdzie w życie w Polsce i będzie się sprawdzać to w ciągu kolejnych lat w te ślady pójdą inni regulatorzy.

Co do punktów... Z numerem 2 nigdy się nie spotkałem, a zarówno sam wykręcałem spore stopy zwrotu, jak i znałem osoby, które zajmowały wysokie pozycje w rankingach i nigdy nie miałem przypuszczeń o nadużyciach. Do reszty punktów też idzie się przyczepić ale z grubsza się zgadza. Oczywiście etykietkę przykleja się wszystkim, podczas, gdy najwięcej grzechów popełnia tylko kilka firm. Ideału też na próżno szukać ale ostatnio dzwoniło do mnie kilku nowych brokerów i byłem mile zaskoczony poziomem obsługi.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

No ale jedyne co może zrobić KNF to nacisnąć na rząd aby zakazać Polakom korzystania z zagranicznych broków. Bo co więcej może zrobić brokerowi z Cypru czy innego UK? Chyba, ze jest jakaś międzynarodowa organizacja KNF-ów z UE o której nie wiem, która coś jednak może. Ale jak widać w UE jest standard banana, a nie ma jednolitej kontroli i prawa nad usługami brokerskimi.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

T-REX pisze:No ale jedyne co może zrobić KNF to nacisnąć na rząd aby zakazać Polakom korzystania z zagranicznych broków. Bo co więcej może zrobić brokerowi z Cypru czy innego UK? Chyba, ze jest jakaś międzynarodowa organizacja KNF-ów z UE o której nie wiem, która coś jednak może. Ale jak widać w UE jest standard banana, a nie ma jednolitej kontroli i prawa nad usługami brokerskimi.
W UE reguluje to dyrektywa MIFID, gdzie niebawem w życie wchodzi MIFID II, który ponoć też ma trochę namieszać. Ale też nikt nie każe korzystać z zagranicznych brokerów więc w kontekście pomysłów KNF albo je popierasz i decydujesz się na polską firmę pod ich regulacjami albo nie. Jedno jest pewne - jeśli wprowadzą choćby część z tych wytycznych i będą one sprawnie działać to będzie to tylko z korzyścią dla traderów.

Mimo, że traderzy są dużo bardziej świadomi niż te 5-8 lat temu to dziś dalej spotykam się z opóźnianiem realizacji zleceń i innymi perfidnymi sztuczkami. Może się to kiedyś skończy... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

T-REX pisze:No ale jedyne co może zrobić KNF to nacisnąć na rząd aby zakazać Polakom korzystania z zagranicznych broków.
A potem ktoś wpadnie na pomysł, że dobrze byłoby zakazać korzystać z zagranicznych owoców, warzyw, elektroniki itd bo przecież co Polskie to najlepsze. Nie tędy droga.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Ale zakazać jest łatwiej, i oznacza że jeden ma władzę a inni mają... się słuchać. W kwestii ograniczenia lewara nie poproszono o opinię traderów tylko poprawiono im życie. Rozp...la mnie ten kraj - licencja na pływanie motorówką, na drona, na rower...
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Lewar obniżono w kilku krajach. W tym Japonii, USA (a to przecież stolica demokracji i wolności :) ) i niebawem w Australii.

Akurat na tych zmianach lud moze dużo zyskać. Teoretycznie. A czas pokaże.

Co do licencji na drona. Jestem jak najbardziej ZA. Wystarczy trochę tym polatać żeby zrozumieć... :D btw. Chce ktoś kupić drona? :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

raposo pisze: btw. Chce ktoś kupić drona? :)
Owszem, ale tylko takiego uzbrojonego w system rakiet samonaprowadzających się, mam na pieńku z brokerem ...

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

T-REX pisze:Ale zakazać jest łatwiej, i oznacza że jeden ma władzę a inni mają... się słuchać. W kwestii ograniczenia lewara nie poproszono o opinię traderów tylko poprawiono im życie. Rozp...la mnie ten kraj - licencja na pływanie motorówką, na drona, na rower...
I bardzo dobrze, że są zakazy i nakazy. Na tym polega państwo prawa. Często broni niejednego idiote przed nim samym. Bo może zrobić krzywde nie tylko sobie (tutaj to bym nie rozpaczał :) ) ale i innym.

ODPOWIEDZ