Przeczytałem rekomendację KNF dotyczącą brokerów Forex i postanowiłem ją poniżej opisać w sposób odwrócony tzn. wypisać 'grzechy' brokerów z zastrzeżeniem, że nie dotyczą one konkretnego brokera. A więc brokerzy:
1. Uzależniają pensje i premie pracowników od wpłaty klienta lub ilości transakcji lub zysku/straty klienta
2. Pokazują fałszywe osoby w rankingach, które osiągnęły niebotyczne zyski
3. Reprezentanci którzy pozyskują klientów to osoby lub firmy o wątpliwej lub niesprawdzonej reputacji
4. Posługują się pojęciami niezrozumiałymi dla początkujących klientów np. rolowanie, swapy nie wyjaśniając ich znaczenia i metodologii liczenia
5. Pracownik odznacza za klienta odpowiedzi w ankiecie odpowiedniości MiFID nie weryfikując ich prawdziwości przy samoocenie klienta
6. Klient nie zostaje poinformowany o przyznanej ocenie
7. Samowolnie zamykają zlecenia na tzw. stop -out z zyskiem dla brokera
8. Nie informują o czasie realizacji zlecenia
9. Nie informują o swoich marżach
10. Nie informują o dostawcach płynności dla konkretnych zleceń
11. Nie informują o tzw. price slippage
12. Nie informują o zbiorczych wynikach swoich klientów
13. Agresywnie wydzwaniają do klientów
Brokerzy mają czas na naprawę tych praktyk do września br.
Rekomendacja KNF
Re: Rekomendacja KNF
A jeśli się nie poprawią to co ? KNF planuje odbieranie licencji czy jak ? W przypadku polskich brokerów to owszem, ale całej reszcie KNF nic nie zrobi.Janus pisze:
Osobiście uważam, że KNF nic nie zrobi, bo nic nie robi od lat. Może przydałoby się w końcu obsadzić go ludźmi, którzy podeszli by do pracy poważnie ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Oj robią, robią. Zdziwiłbyś się. Widzę zdecydowaną poprawę względem tego, co było jeszcze kilka lat temu. Oczywiście, że dotyczy to tylko polskich brokerów ale jest cień szansy, że jeśli chociaż część z tych wytycznych wejdzie w życie w Polsce i będzie się sprawdzać to w ciągu kolejnych lat w te ślady pójdą inni regulatorzy.MarioDM pisze:A jeśli się nie poprawią to co ? KNF planuje odbieranie licencji czy jak ? W przypadku polskich brokerów to owszem, ale całej reszcie KNF nic nie zrobi.Janus pisze:
Osobiście uważam, że KNF nic nie zrobi, bo nic nie robi od lat. Może przydałoby się w końcu obsadzić go ludźmi, którzy podeszli by do pracy poważnie ?
Co do punktów... Z numerem 2 nigdy się nie spotkałem, a zarówno sam wykręcałem spore stopy zwrotu, jak i znałem osoby, które zajmowały wysokie pozycje w rankingach i nigdy nie miałem przypuszczeń o nadużyciach. Do reszty punktów też idzie się przyczepić ale z grubsza się zgadza. Oczywiście etykietkę przykleja się wszystkim, podczas, gdy najwięcej grzechów popełnia tylko kilka firm. Ideału też na próżno szukać ale ostatnio dzwoniło do mnie kilku nowych brokerów i byłem mile zaskoczony poziomem obsługi.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
No ale jedyne co może zrobić KNF to nacisnąć na rząd aby zakazać Polakom korzystania z zagranicznych broków. Bo co więcej może zrobić brokerowi z Cypru czy innego UK? Chyba, ze jest jakaś międzynarodowa organizacja KNF-ów z UE o której nie wiem, która coś jednak może. Ale jak widać w UE jest standard banana, a nie ma jednolitej kontroli i prawa nad usługami brokerskimi.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję
W UE reguluje to dyrektywa MIFID, gdzie niebawem w życie wchodzi MIFID II, który ponoć też ma trochę namieszać. Ale też nikt nie każe korzystać z zagranicznych brokerów więc w kontekście pomysłów KNF albo je popierasz i decydujesz się na polską firmę pod ich regulacjami albo nie. Jedno jest pewne - jeśli wprowadzą choćby część z tych wytycznych i będą one sprawnie działać to będzie to tylko z korzyścią dla traderów.T-REX pisze:No ale jedyne co może zrobić KNF to nacisnąć na rząd aby zakazać Polakom korzystania z zagranicznych broków. Bo co więcej może zrobić brokerowi z Cypru czy innego UK? Chyba, ze jest jakaś międzynarodowa organizacja KNF-ów z UE o której nie wiem, która coś jednak może. Ale jak widać w UE jest standard banana, a nie ma jednolitej kontroli i prawa nad usługami brokerskimi.
Mimo, że traderzy są dużo bardziej świadomi niż te 5-8 lat temu to dziś dalej spotykam się z opóźnianiem realizacji zleceń i innymi perfidnymi sztuczkami. Może się to kiedyś skończy...

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
A potem ktoś wpadnie na pomysł, że dobrze byłoby zakazać korzystać z zagranicznych owoców, warzyw, elektroniki itd bo przecież co Polskie to najlepsze. Nie tędy droga.T-REX pisze:No ale jedyne co może zrobić KNF to nacisnąć na rząd aby zakazać Polakom korzystania z zagranicznych broków.
Ale zakazać jest łatwiej, i oznacza że jeden ma władzę a inni mają... się słuchać. W kwestii ograniczenia lewara nie poproszono o opinię traderów tylko poprawiono im życie. Rozp...la mnie ten kraj - licencja na pływanie motorówką, na drona, na rower...
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję
Lewar obniżono w kilku krajach. W tym Japonii, USA (a to przecież stolica demokracji i wolności
) i niebawem w Australii.
Akurat na tych zmianach lud moze dużo zyskać. Teoretycznie. A czas pokaże.
Co do licencji na drona. Jestem jak najbardziej ZA. Wystarczy trochę tym polatać żeby zrozumieć...
btw. Chce ktoś kupić drona? 

Akurat na tych zmianach lud moze dużo zyskać. Teoretycznie. A czas pokaże.
Co do licencji na drona. Jestem jak najbardziej ZA. Wystarczy trochę tym polatać żeby zrozumieć...

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Owszem, ale tylko takiego uzbrojonego w system rakiet samonaprowadzających się, mam na pieńku z brokerem ...raposo pisze: btw. Chce ktoś kupić drona?
I bardzo dobrze, że są zakazy i nakazy. Na tym polega państwo prawa. Często broni niejednego idiote przed nim samym. Bo może zrobić krzywde nie tylko sobie (tutaj to bym nie rozpaczałT-REX pisze:Ale zakazać jest łatwiej, i oznacza że jeden ma władzę a inni mają... się słuchać. W kwestii ograniczenia lewara nie poproszono o opinię traderów tylko poprawiono im życie. Rozp...la mnie ten kraj - licencja na pływanie motorówką, na drona, na rower...