Problemy z psychą, proszę o porady

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Patrykkirklo
Bywalec
Bywalec

Problemy z psychą, proszę o porady

Nieprzeczytany post autor: Patrykkirklo »

Witam wszystkich,

Na imię mam Patryk, to mój pierwszy temat na tym forum, ok do rzeczy.

Spekuluje może łącznie pół roku (intra day) głownie na OilCfd, moja strategia zaczyna się od identyfikacji rynku na dniowym interwale, potem przechodzę na godzinówki, 30min, sprawdzam jak zachowują się świece zwracając głównie uwagę na cienie i knoty, do tego formacje rzecz jasna, kanały, poziomy wsparcia i oporu.

Mam problemy które siedzą w głowię:
1) Szklany sufit - objawia się on u mnie kiedy zaczynam się jarać dziennym wypracowanym %, często jest to 10-20% zysku dziennie wkładając w pozycję 15zł a mając margines 700, pojawia się np kwota 960zł i wiem że zaraz będzie 1000zł, zaczyna się kręcenie w koło komina, potem już otwieranie większej pozycji, znacznie większej żeby przełamać sufit i skoczyć wyżej (to chyba zły pomysł skoro 5 raz z rzędu nie zadziałał)
2) Męczę się małymi zyskami, staram się zarządzać kapitałem w taki sposób żeby mieć komfort psychiczny dlatego otwieram tak małe loty na ropie, ale przykładowo żeby podkręcić sobie wynik otworzę daxa bo większe zyski ale on się tylko i wyłącznie w moim przypadku równa ze stratami.

Dodałem link do pliku Worda, gdzie zamieszczałem swoje obserwację z ostatniego statementu, jest tam 250trejdów. Jest to dla mnie osobiste więc proszę was żebyście podeszli do problemu poważnie.
http://host1gb.net.pl/download.php?file ... 4eb3eabe57 <--do ściągnięcia plik w wordzie
http://host1gb.net.pl/download.php?file ... del=772387 <--adres do skanowania pliku

Pozdrawiam
Patryk

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Re: Problemy z psychą, proszę o porady

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Tak poważnie - to piszesz, że masz problemy z psychą, a przedstawiasz statment, to w końcu chcesz porady z dziedziny psychologii czy systemu? nie kumam powiązania.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Patrykkirklo
Bywalec
Bywalec

Myślałem że psycha ma odzwierciedlenie w naszych zarobkach, mylę się? Może jest tutaj wyjadacz który po samym statemencie jest w stanie ujrzeć problem.

Fx$
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Fx$ »

Patryk problem z psychika ma 99% graczy na foreksie. To wlasnie dzieki temu wiekszosc zeruje konta. Zbyt duza chciwosc, nadmierna pewnosc siebie, strach itp. Moja rada dla Ciebie to nie probuj zostac milionerem w miesiac. Jezeli jestes w stanie wyciagnac z forexu 50-100% zysku rocznie to jestes lepszy od prawie wszystkich funduszy inwestycyjnych na swiecie. W banku dostaniesz 2-3%. Nie mozesz oczekiwac fortuny jezeli zainwestowales kilka zlotych. Inwestowanie to zadanie na lata. Oszczedzaj kase, ktora zarabiasz i powiekszaj stopniowo inwestycje. Trzymaj sie malych zyskow, przy ktorych nie ma wprawdzie ekstazy ale masz jak sam zauwazyles komfort psychiczny. Stabilne i male zyski ale regularnie to klucz do sukcesu. To jest zreszta wystarczajaco trudne. A za brak dyscypliny rynek srogo Cie ukarze. Jak nie dzis to jutro. Na Daxie jak nie idzie to nie ruszaj.

Patrykkirklo
Bywalec
Bywalec

Dziękuję za odpowiedź, zdam Ci relację w wiadomości prywatnej po miesiącu gry, cel na przyszły miesiąc to zgarnianie 5% dziennie, jeżeli zaszaleje na większy % to tylko mając zabezpieczone pozycje na +1.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Problemy z psychą blablabla. Opracuj sobie jakiś system, bo na razie czegoś takiego nie masz, potem albo zakoduj, albo zacznij stosować ręcznie i nie będzie żadnych "problemów z psychą". MM też nie masz, przy odchyleniu przekraczającym 10% w ciągu dnia bardzo szybko wyzerujesz depozyt.

Po za tym to co napisał Fx$ to bardzo mądra rzecz, przeczytaj tak z 10 razy, żeby wybić sobie z głowy, że z 1000 PLN zrobisz 1 000 000 PLN, 100 000 PLN, a nawet 10 000 PLN. Odchylenie od średniej zawsze działa w 2 strony, jeśli w ciągu roku chcesz robić np. 20% to możesz się spodziewać podobnego DD w ciągu tego samego okresu. Chociaż utrzymanie 50% - 100% rocznie przez kilka lat to jest kosmos, raczej nie osiągalny przy ryzyku nie przekraczającym depozytu.

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Ostatnio rzadko pisuję (nie mam o czym), ale teraz muszę ...

Pablo90 pisze: Po za tym to co napisał Fx$ to bardzo mądra rzecz, przeczytaj tak z 10 razy, żeby wybić sobie z głowy, że z 1000 PLN zrobisz 1 000 000 PLN, 100 000 PLN, a nawet 10 000 PLN..
przeczytaj po 10 razy każdego dnia tygodnia (soboty i niedziele też) .... tydzien po tygodniu itd ....

Całe to psyche sprowadza sie do dyscypliny w stosowaniu systemu ... reszta to strach i chciwość
... zrozumiałem to po 16000 dupogodzinach (dupogodzina termin zapozyczony od Niemiaszka, wdzięcznie opisująca czas spędzony w lampieniu sie w wykresy)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

jackub pisze:
Pablo90 pisze: Po za tym to co napisał Fx$ to bardzo mądra rzecz, przeczytaj tak z 10 razy, żeby wybić sobie z głowy, że z 1000 PLN zrobisz 1 000 000 PLN, 100 000 PLN, a nawet 10 000 PLN..
przeczytaj po 10 razy każdego dnia tygodnia (soboty i niedziele też) .... tydzien po tygodniu itd ....
Jak będziecie ludziom wciskać takie bajki to sami będziecie całe życie grać mikro-minilotami i udawać "traderów" na forach. Grę na foreksie można porównać do inwestowania w startupy, tyle że tutaj inwestujemy czas i pieniądze w systemy. W przypadku startupów normalną rzeczą jest, że większość inwestycji się nie uda, w zamian oczekujemy ponad przeciętnych stóp zwrotu w przypadku nielicznych udanych inwestycji - to odróżnia od inwestycji w blue chipy. Podobnie jest na foreksie. Tu nie ma tak, że po prostu się zarabia. Często całe lata trzeba poświęcić aby znaleźć odpowiedni system, on ma nam wynagrodzić straty z innych systemów, nieudanych prób i podejść. Jeśli nie jest w stanie tego zrobić to cała zabawa nie ma sensu. Co kogo tu obchodzą banki, fundusze, przecież to inna bajka, lokaty, inwestowanie a nie jakiś forex.

Problem kolegi stary jak świat i raczej trudno rozwiązywalny. Nasza psychika prawidłowo reaguje na to czym w istocie się zajmujemy i żadne zaklinanie się o wielkim "inwestowaniu" na walutach tego nie zmienią.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

alinoe pisze:Co kogo tu obchodzą banki, fundusze, przecież to inna bajka, lokaty, inwestowanie a nie jakiś forex.
Doprawdy? Są też fundusze zajmujące się graniem na instrumentach opartych na walutach. Są też fundusze korzystające z dźwigni, są fundusze grające intraday.
A co do bajek to bajkami nazwałbym raczej twierdzenia o wyciąganiu kilkaset procent rocznie przy ryzyku nie przekraczającym całej kwoty depozytu.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Pablo90 pisze:
Doprawdy? Są też fundusze zajmujące się graniem na instrumentach opartych na walutach. Są też fundusze korzystające z dźwigni, są fundusze grające intraday.
Te fundusze są też na forum? Bo jakoś ich nie widzę. Przecież to jest zupełnie co innego. Sukces można też mierzyć wielkością portfela inwestycyjnego, od którego zależy wielkość zarobku w postaci prowizji, same procenty w takim przypadku to nie wszystko więc inaczej określa się też ryzyko. Takich innych przypadków jest mnóstwo.
Patrzenie na fundusze i banki jest bez sensu, chyba że ktoś tu wierzy, że to co robi przypomina ten rodzaj biznesu. Każdy powinien umieć określić optymalny sposób zarządzania swoim kapitałem uwzględniając swoją sytuację, to podstawa na foreksie. Jak tego nie potrafi to trudno, zatrzyma się na etapie czytania literatury biznesowej i fantazjowania o swoim udziale w rynku finansowym. Ja w takim wypadku polecam jednak powrót na ziemię i zwykłe lokaty.

ODPOWIEDZ