Trading jest prosty tylko ciężko zarobić

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Trading jest prosty tylko ciężko zarobić

Nieprzeczytany post autor: Morlok »

Dzieki za comment. Nie do końca jak piszesz ale dałem ciała chyba z przemeczenia to fakt. Kliknąłem usdcad gdy "zawracal" ale nie zmierzylem potrzebnej odległości SL. Wtedy bym pewnie po prostu go nie wziął. Gdybym sie trzymał stricte zasad to bym miał 100% zyskownych, ale wiadomo czynnik ludzki :) Podsumowanie bede robił pod koniec tygodnia, miejmy nadzieje ze bedzie na plus :)

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Ok małe podsumowanie na dzisiaj z racji tego że jestem w punkcie wyjścia :mrgreen:
Pierwsze aktywne dwa dni to 9 setupów - wszystkie wejścia zgodnie z zasadami i wszystkie zyskowne.
Kolejne dwa dni to 13 setupów i przynajmniej połowa niezgodna z zasadami wejścia, co poskutkowało utratą niemal całego zysku.
Dodatkowo przeanalizowałem wszystkie pozycje. Wszystkie prawidłowo otwarte pozycje poza jedną osiągnęły profit 10p, ale również wszystkie mogły zdobyć min.20p dlatego teraz przesuwam profit na 15p zostawiając SL na 25-30p.
Od teraz muszę się zdyscyplinować i wchodzić zgodnie z systemem. :)

Awatar użytkownika
oswarek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: oswarek »

nie zmieniaj caly czas zasad (TP, SL) na pałe.. moze dostosuj TP i SL do zmiennosci danej pary np korzystajac z http://pl.investing.com/tools/forex-vol ... calculator duzy SL i maly TP? co za problem liczy sie skutecznosc.. pomysl tez o np zwikszaniu pozycji po SL czyli odrabianie strat.. ja stosowalem SL 10 razy wiekszy od TP i przy SL zwiekszalem dwukrotnie pozycje a po TP zmniejszalem o 7%.. wyniki byly rewelacyjne... oczywiscie jestem w punkcie wyjscia w tej chwili poniewaz spadla mi drastycznie skutecznosc ale to juz wina wejsc rynek sie troche zmienil a moje zasady wejsc byly zbyt sztywne... w zalaczniku wycinek satementu tylko z EURUSD przy ktorym SL=100pips a TP 10 pips... przy moim sposobie zeby wyniki byly zadowalajace skutecznosc musialbym utrzymywac powyzej 93%... mozna kombinowac z wielkosciami zwikszania i zmniejszania pozycji itp... dodatkowo wielkosc pierwszej pozycji ustawialem tak zeby przetrzymac ok 3 SL pod rzad, czyli np 1SL=-10% depo, 2 SL=-20%depo, 3SL= -40%...razem 3 x SL = 70%depo... oczywiscie nie zakladaem takiego scenariusz.. i tez przez pol roku sie nie wydarzył (nawet 2xSL pod rzad)... aktualnie nie gram w ten sposob bo nie mam czasu a wejscia na poranne wybicia sie nie sprawdzaja... dodam jeszcze dla przykladu ze np jesli uzylbym pary EURJPY przy depo 1000USD to SL=140 TP=14 wiec lot wynosilby ok. 0.78... wilkosc pozycji oblicza mi wskaznik "Money Management byFFDayly_1"... jesli napislaem niezrozumiale a zaciekawilo cie cos z mojego postu to PW.. wycinek statementu z konta real prowadzonego w dolaro centach (USC)...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki za interesujące uwagi. Oczywiście można kombinować wiele w MM niemniej na razie skupiam się na wejściach.
Niestety ostatnio nie mam czasu na fx z powodu zlecenia które będę wykonywał jeszcze jakieś 3 tygodnie i w zwiazku z tym staram się coś wykrzesać na telefonie. Rezultaty widać :roll: Zupełnie inaczej wykresy wyglądają na mobile niż na dużym ekranie. Trochę w tym tygodniu zmodyfikowałem założenia wejśc z telefonu, niemniej ciężko palcem mierzyć odległości itp.
Przed tygodniem zadzwonił mi telefon zanim ustawiłem SL a po paru godzinach prawie zczyściło mi konto :p
Obecnie założenie to TP=20p, SL=25-30p. Modyfikacja parametrów i wielkości pozycji jeśli większe świece itp.
Pod koniec kwietnia zobaczymy efekty.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Morlok pisze:Dzięki za interesujące uwagi. Oczywiście można kombinować wiele w MM niemniej na razie skupiam się na wejściach.
Niestety ostatnio nie mam czasu na fx z powodu zlecenia które będę wykonywał jeszcze jakieś 3 tygodnie i w zwiazku z tym staram się coś wykrzesać na telefonie. Rezultaty widać :roll: Zupełnie inaczej wykresy wyglądają na mobile niż na dużym ekranie. Trochę w tym tygodniu zmodyfikowałem założenia wejśc z telefonu, niemniej ciężko palcem mierzyć odległości itp.
Przed tygodniem zadzwonił mi telefon zanim ustawiłem SL a po paru godzinach prawie zczyściło mi konto :p
Obecnie założenie to TP=20p, SL=25-30p. Modyfikacja parametrów i wielkości pozycji jeśli większe świece itp.
Pod koniec kwietnia zobaczymy efekty.
Radze koledze dac sobie spokój z tym systemem bo tak duży DD jest nie do przyjęcia. Z definicji i zdrowego rozsądku.

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Cblondyn pisze:
Radze koledze dac sobie spokój z tym systemem bo tak duży DD jest nie do przyjęcia. Z definicji i zdrowego rozsądku.
Polecam czytać ze zrozumieniem. To nie kwestia "systemu" a jego zastosowania. Na telefonie mam spore utrudnienia a w zwiazku z częstotliwością setupow rownież problem z dyscypliną. Po zakończeniu projektu powroce do aktualizowania journala na bieżąco i wyjaśnię obszernie założenia.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Witam,

Podsumowanie pierwszego tygodnia nowego demo.
Sygnały wejścia to formacje odwrócenia na wstęgach (reversal) oraz pressure candle.
Sygnały podzieliłem na kategorie:
A - mocne sygnały spełniające wszystkie warunki
B - mocne sygnały z pewnymi "wadami"
C - sygnały słabe, winne pominięcia
P - sygnały kontynuacji (pressure candle)

TP zazwyczaj 20, SL 25-30 (gdzieś za świecą sygnalną)

GBPUSD
#1 idealny engulf odbijający się od wstęgi
#2 pinbar potwierrdzający konynuację ruchu zaczętego przez poprzedzające dwie świece
Obrazek

GBPCAD
#1 setup który zamknąłem z palca na stracie a gdybym nie ruszał byłby zysk (poważny błąd)
#2 engulf powstały tuż po silnym ruchu wzrostowym - trend nie zdążył wyhamować dlatego target powinien być krótki.
Obrazek

USDJPY
#1 setup na pierwszy rzut oka dobry, ale powstał na rynku wzrostowym wskutek pierwszej przeszkody w postaci wstęgi.
powinien być powtórzony drugim engulfem lub chociaż silniejszą świecą spadkową.
Obrazek

EURAUD
#1 świetny setup po powstaniu drugiego brzuszka na dolnej wstędze (wyhamowanie trendu)
#2 setup na ruchu bocznym, niezbyt wybijający się
#3 lepszy setup. Minusem jest wysoki cień górny jednak to efekt oporu średniej kroczącej (sma20). Mocne wybicie ze wstęgi czynni go niezłym setupem.
Obrazek

AUDUSD
świetny setup na wyraźnym poziomie S/R. Co ciekawe nie zapoczątkował rajdu w górę a wykręcił 5 punktów (pół pipsa) przed moim TP lecąć wprost do SL ;(
Obrazek

EURCAD
Obrazek

EURGBP
setup wygląda dobrze ale to pierwsza biała świeca po kilku mocnym świecach spadkowych na niedźwiedzim rynku.
Obrazek

GBPAUD
#1 wypadek przy pracy - miał być pressure candle ale nie spełnia warunków setupu
#2 drugi setup po wyhamowaniu spadków
Pare godzin potem mamy setup A zapoczątkowujący rajd w górę (wtedy prowadziłem auto i nie mogłem go ustawić)
Obrazek

USDCAD
#1 druga biała świeca po spadkach, silna, z wybiciem (setup dotarł do TP)
Obrazek

EURUSD
#1 setup wzorcowy - pod poziomem resistance, z wyciem poza wstęgę, wstęgi się zwężają (squeeze) świece nie za duże (na niższych timeframach rynek nie jest wyprzedany) ani za małe (silne momentum). W przyszłości można pomyśleć o poszerzaniu TP dla takich setupów.
#2 pressure candle na silnym rynku spadkowym. górny knot świecy zakrywa w całości poprzednią świecę, dolnego nie ma.
Obrazek

Jak widać jeszcze sporo pracy. Mam nadzieję wyeliminować trochę błędów w następnym tygodniu.
Miłego weekendu :564:

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Setupy z minionego tygodnia.
Tym razem setupy 'A' puszczam bez TP.

GBPUSD
Obrazek

GBPCAD
Obrazek

USDCAD
Obrazek

GBPAUD
setup #1 wyszedłem z palca na stracie. Potem wszedłem po przełamaniu oporu i też straciłem - 2 poważne błędy.
setup #2 wyszedłem z palca na szczycie (przewidziałem mocny spadek).
Obrazek

GBPJPY
Obrazek

EURGBP
Obrazek

EURCAD
pressure candle, TP=20
Obrazek

EURJPY
głęboka klorekta wybiła mnie przedwcześnie z rajdu.
Obrazek

EURAUD
wyszedłem z palca przed oporem (nie chciałem zostawić pozycji na noc i to był błąd)
Obrazek

AUDUSD
Obrazek

AUDCAD
Obrazek

CADJPY
Obrazek

To tyle. Miejmy nadzieję że ten tydzień przyniesie lepsze wyniki. Pora na majówkę :564:

Awatar użytkownika
Morlok
Stały bywalec
Stały bywalec

Ten tydzień fatalny. Generalnie mało dobrych setupów, pominięte niemal wszystkie okazje zarobku i mnóstwo słabych akcji szczególnie w drugiej połowie tygodnia. Na szaro zaznaczone dodatkowo setupy które dawąły zarobić a które pominąłem.
Od poniedziałku kontynuuję ze świeżym podejściem tj. trzymać się sztywno strategii i nie kombinować.

EURUSD
Obrazek

USDJPY
Obrazek

GBPUSD
Obrazek

GBPCAD
Obrazek

USDCAD
Obrazek

GBPAUD
Obrazek