Witam,
Podsumowanie pierwszego tygodnia nowego demo.
Sygnały wejścia to formacje odwrócenia na wstęgach (reversal) oraz pressure candle.
Sygnały podzieliłem na kategorie:
A - mocne sygnały spełniające wszystkie warunki
B - mocne sygnały z pewnymi "wadami"
C - sygnały słabe, winne pominięcia
P - sygnały kontynuacji (pressure candle)
TP zazwyczaj 20, SL 25-30 (gdzieś za świecą sygnalną)
GBPUSD
#1 idealny engulf odbijający się od wstęgi
#2 pinbar potwierrdzający konynuację ruchu zaczętego przez poprzedzające dwie świece
GBPCAD
#1 setup który zamknąłem z palca na stracie a gdybym nie ruszał byłby zysk (poważny błąd)
#2 engulf powstały tuż po silnym ruchu wzrostowym - trend nie zdążył wyhamować dlatego target powinien być krótki.
USDJPY
#1 setup na pierwszy rzut oka dobry, ale powstał na rynku wzrostowym wskutek pierwszej przeszkody w postaci wstęgi.
powinien być powtórzony drugim engulfem lub chociaż silniejszą świecą spadkową.
EURAUD
#1 świetny setup po powstaniu drugiego brzuszka na dolnej wstędze (wyhamowanie trendu)
#2 setup na ruchu bocznym, niezbyt wybijający się
#3 lepszy setup. Minusem jest wysoki cień górny jednak to efekt oporu średniej kroczącej (sma20). Mocne wybicie ze wstęgi czynni go niezłym setupem.
AUDUSD
świetny setup na wyraźnym poziomie S/R. Co ciekawe nie zapoczątkował rajdu w górę a wykręcił 5 punktów (pół pipsa) przed moim TP lecąć wprost do SL ;(
EURCAD
EURGBP
setup wygląda dobrze ale to pierwsza biała świeca po kilku mocnym świecach spadkowych na niedźwiedzim rynku.
GBPAUD
#1 wypadek przy pracy - miał być pressure candle ale nie spełnia warunków setupu
#2 drugi setup po wyhamowaniu spadków
Pare godzin potem mamy setup A zapoczątkowujący rajd w górę (wtedy prowadziłem auto i nie mogłem go ustawić)
USDCAD
#1 druga biała świeca po spadkach, silna, z wybiciem (setup dotarł do TP)
EURUSD
#1 setup wzorcowy - pod poziomem resistance, z wyciem poza wstęgę, wstęgi się zwężają (squeeze) świece nie za duże (na niższych timeframach rynek nie jest wyprzedany) ani za małe (silne momentum). W przyszłości można pomyśleć o poszerzaniu TP dla takich setupów.
#2 pressure candle na silnym rynku spadkowym. górny knot świecy zakrywa w całości poprzednią świecę, dolnego nie ma.
Jak widać jeszcze sporo pracy. Mam nadzieję wyeliminować trochę błędów w następnym tygodniu.
Miłego weekendu