Średnie kroczące - opinie
-
- Maniak
Re: Średnie kroczące - opinie
tu macie przykład trejdów opartych o średnie EMA (MACD też jest średnimi przecież), od kilku tygodni zarabia po parę grosików.
Pozycje stratne także w tym są. Profit factor aktualnie wynosi 1,14 więc żadna rewelacja.
Pozycje stratne także w tym są. Profit factor aktualnie wynosi 1,14 więc żadna rewelacja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Jako inwestor z długim doświadczeniem nie jestem na tyle kompetentny by uwypuklać błędy jakimi się posługujecie....
powiem tylko jedno... Panowie.... szanowne grono inwestorów
jak to słusznie zauważył kolega kilka postów wcześniej...
Jeżeli Tobie nie idzie .... nie myśl ( nie zamykaj się w swojej wąskiej świadomości) by twierdzić iż u innego inwestora się nie da...
Da się... i to bardzo dobrze .. dla oportunistów tylko jedno zdanie. Nie oceniaj książki po okładce. Dobranoc
-- Dodano: pn 14-03-2016, 22:05 --
Rozumiem, że podszedłeś fachowo do tematu i zbadałeś ostatnie 20 lat na 40 różnych rynkach ??
-- Dodano: pn 14-03-2016, 22:07 --
pozycje z początku marca wskazują na coś kompletnie odmiennego w stosunku do prezentowanych tutaj bardzo krytycznych i nie prawidłowych ocen,,,
-- Dodano: pn 14-03-2016, 22:14 --
49
50
51
45
58
54
Procent skutecznych transakcji w skali całego miesiąca kalendarzowego...Najwyższy czas uwierzyć w to co oczy widzą,
-- Dodano: pn 14-03-2016, 22:18 --
FIltr nie powie Ci tego czy trend jutro będzie szedł do góry czy na dół. Przestań opowiadać bajki gdyż owe w takich sposób są odbierane. Filtrem to może być ludzka percepcja lub nasze uwarunkowania które nami kierują . Proszę nie wprowadzać mniej zaawansowanych inwestorów w pułapke. Trend to określa się nie zmiennie od 90 lat w identyczny sposób... To nie jest trudne...

Jeżeli Tobie nie idzie .... nie myśl ( nie zamykaj się w swojej wąskiej świadomości) by twierdzić iż u innego inwestora się nie da...
Da się... i to bardzo dobrze .. dla oportunistów tylko jedno zdanie. Nie oceniaj książki po okładce. Dobranoc
Brakiem rewelacji jest stosowanie średnich na takich interwałach...irmentruda pisze: Pozycje stratne także w tym są. Profit factor aktualnie wynosi 1,14 więc żadna rewelacja.
Rozumiem, że podszedłeś fachowo do tematu i zbadałeś ostatnie 20 lat na 40 różnych rynkach ??
pozycje z początku marca wskazują na coś kompletnie odmiennego w stosunku do prezentowanych tutaj bardzo krytycznych i nie prawidłowych ocen,,,
Co do skuteczności... to prezentuje się ona mianowicie w następujący sposób...Cblondyn pisze:Ktos tu pisał, że stworzył system o skuteczności 55% przy RR3:1. Póki nie zobacze to dla mnie zwyczajne bajki.
49
50
51
45
58
54
Procent skutecznych transakcji w skali całego miesiąca kalendarzowego...Najwyższy czas uwierzyć w to co oczy widzą,
To co Pan szanowny uważa za "filtr" - nie znam znaczenia tego słowa w świecie inwestycji (gdyż, filtrując cokolwiek zamazujesz sobie rzeczywisty obraz).Yaco77 pisze:Jezeli mimo to, chcesz z nich korzystac, proponuje dolozenie filtru, ktory powie ci czy rynek jest dalej w zakresie zmiennosci czy juz wylamal sie i mamy do czynienia z nowym trendem.
FIltr nie powie Ci tego czy trend jutro będzie szedł do góry czy na dół. Przestań opowiadać bajki gdyż owe w takich sposób są odbierane. Filtrem to może być ludzka percepcja lub nasze uwarunkowania które nami kierują . Proszę nie wprowadzać mniej zaawansowanych inwestorów w pułapke. Trend to określa się nie zmiennie od 90 lat w identyczny sposób... To nie jest trudne...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Racja jest jak dupa,każdy ma swoją - J.Piłsudski
@Kuba - czy naprawdę Twoim zdaniem jest sens testować strategię aż tak daleko wstecz?
No jakoś mnie nie przekonałeśKuba Brzeziński pisze:Jako inwestor z długim doświadczeniem nie jestem na tyle kompetentny by uwypuklać błędy jakimi się posługujecie....
Brakiem rewelacji jest stosowanie średnich na takich interwałach...irmentruda pisze: Pozycje stratne także w tym są. Profit factor aktualnie wynosi 1,14 więc żadna rewelacja.
Co do skuteczności... to prezentuje się ona mianowicie w następujący sposób...Cblondyn pisze:Ktos tu pisał, że stworzył system o skuteczności 55% przy RR3:1. Póki nie zobacze to dla mnie zwyczajne bajki.
49
50
51
45
58
54
To co Pan szanowny uważa za "filtr" - nie znam znaczenia tego słowa w świecie inwestycji (gdyż, filtrując cokolwiek zamazujesz sobie rzeczywisty obraz).Yaco77 pisze:Jezeli mimo to, chcesz z nich korzystac, proponuje dolozenie filtru, ktory powie ci czy rynek jest dalej w zakresie zmiennosci czy juz wylamal sie i mamy do czynienia z nowym trendem.

Do tego tylko jeden wynik jesli już jest pow. 55
Skoro mamy nie wprowadzać mniej zaawansowanych inwestorów w błąd to porozmawiajmy konkretnie i zakończmy ten temat. Ponieważ przekonywanie, że istnieje gdzieś ukryta pradawna i tajemna wiedza nikogo nie przekona. Skoro jest magiczne ustawienie przecinających się średnich, które przez ostatnie 20 lat działa na wielu rynkach, poproszę o dowody bardziej rzetelne od suchego stwierdzenia skuteczności, oraz gwoli wyjaśnienia;
Czy sygnałem są wyłącznie przecięcia czy jeszcze inne subiektywne bądź obiektywne oceny? Kolejna rzecz to o jakim tf rozmawiamy? Ponieważ co innego jest robić test za ostatnie 20 lat na M15 a co innego na W1. I ostatnia sprawa konkretnie o jakich rynkach rozmawiamy?
Przecinanie średnich to jedna z najprostszych do zaprogramowania metod, bardzo chętnie przeprowadzę badania. Osobiście stawiałbym na skuteczność w granicach 30% ale skoro nie posiadłem tej ezoterycznej wiedzy mogę to zrewidować.
Czy sygnałem są wyłącznie przecięcia czy jeszcze inne subiektywne bądź obiektywne oceny? Kolejna rzecz to o jakim tf rozmawiamy? Ponieważ co innego jest robić test za ostatnie 20 lat na M15 a co innego na W1. I ostatnia sprawa konkretnie o jakich rynkach rozmawiamy?
Przecinanie średnich to jedna z najprostszych do zaprogramowania metod, bardzo chętnie przeprowadzę badania. Osobiście stawiałbym na skuteczność w granicach 30% ale skoro nie posiadłem tej ezoterycznej wiedzy mogę to zrewidować.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.
-
- Maniak
Kuba Brzeziński pisze:Brakiem rewelacji jest stosowanie średnich na takich interwałach...irmentruda pisze: Pozycje stratne także w tym są. Profit factor aktualnie wynosi 1,14 więc żadna rewelacja.
Pozycje z marca potwierdzają, że pozycje zyskowne też pojawiają się ale profit factor pokazuje, że nie jest to jakaś rewelacja. W moich krytycznych ocenach należy odczytać to, że średnia nie zapewni Ci kierunku ceny. Jakiś niedoświadczony inwestor mógłby tak pomyśleć na bazie wielu strategii dostępnych w sieci. jako detaliści cały czas zmagamy tutaj się z prawdopodobieństwem ruchu ceny w pożądanym kierunku i jej zmiennością w czasie. Dla mnie średnia jest tylko jednym z wielu opisem zachowania ceny.
Do tematu podszedłem fachowo i skupiam się tylko na 3 rynkach w kontekście tej strategii, tj. eurusd, audusd i gbpjpy. Rynek badam 6 miesięcy wstecz. Każdego miesiąca rynek jest inny i trzeba doń dostosować się. Nie mam zamiaru sprzedawać kebabów z budki pod budynkiem opery tylko dlatego, że kiedyś tam stał akademik.
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Patryś pisze:@Kuba - czy naprawdę Twoim zdaniem jest sens testować strategię aż tak daleko wstecz?
Panowie... koledzy... wybaczcie
Ja nie zmienie potencjalnego podejścia indywidualnego inwestora... nie rozmawiam przecież z amatorami. Każdy z was ma inne podejście i inaczej widzi to co jest faktycznie prezentowanie w formie kresek na wyświetlaczu.
Nie uważam również za konieczne , prezentowanie czegokolwiek w jakiejkolwiek postaci by akurat uraczyć jednego czy drugiego inwestora salwą trafnych transkacji na potwierdzenie tego co mówie, gdyż mam mało czasu dla siebie, mało czasu dla drugiej osoby żeby nie wspominać o okazywaniu ile to faktycznie w tym czy tamtym miesiącu wyszło...
Jeżeli mówię Ci iż średnie w tym zestawieniu dają ok. 50% skuteczności... to albo to przyjmiesz do wiadomości albo wymagać będziesz ode mnie wyników w formie graficznej na co akurat czasu nie mam, gdyż jestem takim człowiekiem , który nie wskazuję drogi,,,,gdyż sam jej nie dostałem na tacy, Chodzi o skuteczność względem zawieranych pozycji. Wracając do matematyki przyjmujemy SL na poziomie 30ptk a TP na poziomie 60ptk... jeżeli ktoś potrafi liczyć, to wie doskonale iż nawet 40% skuteczności pozwoli osiągnąć stały regularny przyrost na rachunku....
-- Dodano: wt 15-03-2016, 22:36 --
Ja nie jestem sprzedawcą bym musiał do czegokolwiek przekonywać lub cokolwiek udowadniać...Cblondyn pisze:Kuba Brzeziński pisze: No jakoś mnie nie przekonałeś. Napisane pare cyferek i to ma być dowód?
Do tego tylko jeden wynik jesli już jest pow. 55
Miałeś matematykę na studiach ?
skoro R/R wynosi 3 do 1 ( 4:1 lub 2,5:1)
To uważasz iż wynik poniżej 50% będzie negatywny???
czy zrobimy sobie powtórkę z rachunku prawdopodobieństwa... piszę tak szorstko z uwagi na to iż, niektórzy Panowie prezentują tutaj stanowisko które w moim świetle nie jest do zaakceptowania z uwagi na wąski wachlarz użytych umiejętności.
Doskonale wiesz iż stat`u z ostatniego kwartału nie udostępnie ponieważ nie udostępnie i tyle. Mi nikt nigdy w niczym nie pomagał, ja uważam natomiast, że można pomagać ale dopiero gdy ktoś dorośnie do tematu tutaj prezentowanego.
-- Dodano: wt 15-03-2016, 22:55 --
Cblondyn pisze:Ktos tu pisał, że stworzył system o skuteczności 55% przy RR3:1. Póki nie zobacze to dla mnie zwyczajne bajki. Jeszcze nie słyszałem o taki systemie z taką skutecznością. No chyba, że na wykresie hist. Ale to inna sprawa. Co do średnich. Cena idzie w dól lub do góry nie dlatego, że się krzyżują średnie. To średnie się krzyżują bo cena tam idzie. Średnie są historią wykresu tak jak Stoch RSI czy inne. Ile to razy miałem setup na przecięcie sie średnich i o dziwo po jakimś czasie przecięcia już nie było a pozycja zajęta jak najbardziej. Podobnie w "cudowny" sposób zarabia na wykresie hist. stoch. czyż nie?
Wypowiadając te słowa jesteś świadom tego iż jesteś w dużym błędzie ? czy należy podejść pragmatycznie i każdy przykład należy przedstawiać graficznie ?
Każdy średnio rozwinięty człowiek wie, iż cena kształtuje średnią a nie na odwrót...
Każdy pół inteligentny człowiek wie iż, najpierw idzie cena , która zostawia ślad, a za nią idzie średnia która tą cene wygłądza.Co do Twoich pozycji to poprostu nie potrafisz ich zawierać w oparciu akurat o średnie... skoro zawierasz transakcje na przecięcia których nie było, to poprostu zawarłeś transakcje w nieprawidłowy sposób.
Jeżeli otwieramy treida na zakończonej świecy z wyrażnym setupem to nie ma możliwości by otworzyć transakcje w oparciu o przecięcie którego nie ma ... jest to Twój błąd który akurat pozostał w Twojej świadomości jako ten który nie da zarobić

-- Dodano: wt 15-03-2016, 23:06 --
Wobec takich spostrzeżeń przejście obojętnie nie jest możliwe...Mustafa pisze:Skoro mamy nie wprowadzać mniej zaawansowanych inwestorów w błąd to porozmawiajmy konkretnie i zakończmy ten temat. Ponieważ przekonywanie, że istnieje gdzieś ukryta pradawna i tajemna wiedza nikogo nie przekona. Skoro jest magiczne ustawienie przecinających się średnich, które przez ostatnie 20 lat działa na wielu rynkach, poproszę o dowody bardziej rzetelne od suchego stwierdzenia skuteczności, oraz gwoli wyjaśnienia;
Sygnałem wejścia w pozycje jest przecięcię się średnich z X okresu po zamknięciu się następnej świecy.Wykluczamy tutaj otwieranie pozycji w sytuacji pojawienia się marubozu.jak również niepewnych wypowiedzi członków instytucji finansowych. wykluczamy tutaj wejścia inspirowane chwilowym zachwytem inwestorów( tzw. zielonych).
TF o jakim rozmawiamy to tylko i wyłącznie H4 i D1.
Rynki jakie bierzemy pod uwagę, to przede wszystkim rynki złota, srebra, platyny, euro, dolara, franka i funta. Z wyłączeniem, dolara australijskiego, canadyjskiego, wszystkich egzotyków i miejsc gdzie transakcja z góry jest skazana na porażkę( Polski złoty, Ropa nafotwa)
Słowa, słowa, słowa. Cytując klasyka. Rozumiem, że powinienem przyjąć za prawdę co kolega pisze. Odnośnie osiąganych wyników przy RR o skuteczności co do której mam wątpliwości. Zresztą jak widać nie tylko ja. A głownym argumentem ma być kolegi zapewnienie, że tak jest. Nauczony ograniczonym zaufaniem do tego co tu wielu pisze jakoś nie jestem do końca przekonany
. Ale tak jak kolega w stopce ma ............I mam przyjąć na "wiare". Skoro kolega nie ma czasu, ochoty itp. to dalsza polemika nie ma sensu
. Nie jestem przekonany i pewnie nie będę z przyczyn jw.
Na koniec jeden argument przeciw metodze opartych na średnich. Przy rynku w konsolidacji skuteczność z RR3 i wyższym jest naprawde trudna do osiągnięcia pow. 55%, Z racji charakteru runku który w większości czasu jest w konsolidacji.

Na koniec jeden argument przeciw metodze opartych na średnich. Przy rynku w konsolidacji skuteczność z RR3 i wyższym jest naprawde trudna do osiągnięcia pow. 55%, Z racji charakteru runku który w większości czasu jest w konsolidacji.
- Kuba Brzeziński
- Gaduła
Uznam Twoją wyższość nad swoją osobą i udostępnię wyniki w swoim dzienniku gdyż żadne moje słowo nie uczni Pana szczęśliwym.Generalizując... uważam stosowanie woodie system coś tam coś tam za kompletny bełkot.. nie dlatego, że ta stratedia powinna być propagowana na serwisach które żerują na kieszeni nie doimformowanych ale dlatego, że są jednostki które wymagają więcej uwagi,..
Ja zawsze próbuje dotrzeć do człowieka ... skoro moje słowa są zbyt mało przekonujące i niezbyt wprawiające w zachwyt... wybacz.... na lepsze starać się nie ma sensu
Skoro ma Pan wątpliwości to proszę otworzyć temat (Archiwum Transkacji) tam wszelkie wątpliwości co do 50% zostaną rozwiane jak temat 153mld złotych które to uratowały Polski budżet.
jedyne co dotrze do oportunistów to staty... które i tak udostępniam.... ja propaguje rzetelną i logiczną rozmowe na tematy które nie są dla każdego przekonujące. Nie wymagajcie ode mnie nie wiadomo czego.... marzec jest na -4%.... póki co...nie ma środka którego szukamy tutaj za wszelką cenę... nie o to przeto chodzi.
Czy nie lepszym rozwiązaniem jest szukanie wspólnie konsensusu czy uwypuklanie tego co powiedziałem i jakiej formie ? Czy nie należy iść do przodu analizując wszystko po drodze ? jestem konserwatystą ale jestem też racjonalistą... lepiej dla nas będzie jeśli będzięcie wsparciem a nie przeciwnikiem...
Poraz kolejny proszę o używanie własnego rozumu... skoro więszkość czasu jesteśmy w konsolidacji... to skoro wypracujemy zysk na poziomie 2,5:1 lub 3:1 to dalej jest to podejrzane ? Nie
poprostu używamy ,matematyki...
Jestem charakterem konstruktywnym... budującym... łatwiej mi jest rozmawiać w ten sposób niż na zasadzie... wyniki.. nie wiadomo jakie, pewnie wymyślił, dziwne rzeczy mówi... nie w ten sposób... zmieńcie podejście... proszę.
Ja zawsze próbuje dotrzeć do człowieka ... skoro moje słowa są zbyt mało przekonujące i niezbyt wprawiające w zachwyt... wybacz.... na lepsze starać się nie ma sensu

Skoro ma Pan wątpliwości to proszę otworzyć temat (Archiwum Transkacji) tam wszelkie wątpliwości co do 50% zostaną rozwiane jak temat 153mld złotych które to uratowały Polski budżet.
jedyne co dotrze do oportunistów to staty... które i tak udostępniam.... ja propaguje rzetelną i logiczną rozmowe na tematy które nie są dla każdego przekonujące. Nie wymagajcie ode mnie nie wiadomo czego.... marzec jest na -4%.... póki co...nie ma środka którego szukamy tutaj za wszelką cenę... nie o to przeto chodzi.
Czy nie lepszym rozwiązaniem jest szukanie wspólnie konsensusu czy uwypuklanie tego co powiedziałem i jakiej formie ? Czy nie należy iść do przodu analizując wszystko po drodze ? jestem konserwatystą ale jestem też racjonalistą... lepiej dla nas będzie jeśli będzięcie wsparciem a nie przeciwnikiem...
Poraz kolejny proszę o używanie własnego rozumu... skoro więszkość czasu jesteśmy w konsolidacji... to skoro wypracujemy zysk na poziomie 2,5:1 lub 3:1 to dalej jest to podejrzane ? Nie

Jestem charakterem konstruktywnym... budującym... łatwiej mi jest rozmawiać w ten sposób niż na zasadzie... wyniki.. nie wiadomo jakie, pewnie wymyślił, dziwne rzeczy mówi... nie w ten sposób... zmieńcie podejście... proszę.
Ale ja nie zamierzam być niczyim przeciwnikiem, ani tym bardziej złośliwym w stosunku do kogokolwiek. Chodzi o mój sceptycyzm. To wszystko. Czy to takie dziwne? Przecież nie dyskutujemy o "dupie Marynie" lecz o rzeczach bezpośrednio związanymi z pieniędzmi. I z tym tematem żartów nie ma. Z tym rynkiem związany jestem nie od dziś dlatego taka moja nieufność do głoszonych prawd w którymi się po prostu nie spotkałem. Powtarzam. Nie spotkałem się z system o skuteczności 55% i RR3. No pomijam "cudowne" systemy szkolących w oparciu o wykresy historyczne. Pewnie każdy to przeżył. System wspomniany bardzo chętnie poznam. Pewnie inni z chęcią też
. Bo przecież to cel wszystkich uczestników tego forum aby osiągnąć sukces na tym rynku. A taki system jw może taki sukces zapewnić. Poza tym w końcu po to istnieje to forum aby rozwiewać pewne wątpliwości w oparciu o niepodważalne fakty. Fakty. Tak jak i wymiana zdobytych doświadczeń. Przykłady bujnej fantazji co poniektórych uczestników forum można tu znaleźć sporo. I sugeruje każdemu kto z tym rynkiem się spotyka po raz pierwszy przyjąć zasadę ograniczonego zaufania. Na pewno na tym dobrze wyjdą.