ECN z mikrolotami i MT4?

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Re: ECN z mikrolotami i MT4?

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Dzięki. Stwierdzenia poparte osobistym doświadczeniem są dla mnie wiarygodne.
Bank w którym pracowałeś i jego kontrpartnerzy nie obsługiwali transakcji mniejszych niż 10k. Pewnie inne banki też mają takie podejście.

Niestety nie pozwala to mi uogólnić tej tezy na wszystkich uczestników "interbanku", gdyż operują tam również podmioty niebankowe, które mogą kwotować mniejsze wolumeny.

Tak sobie tłumaczę fakt, że FXCM obsługuje w modelu No Dealing Desk zlecenia po 1k, a wśród dostawców kwotowań ma banki i nie-banki.

Skoro zatem banki raczej nie dostarczają płynności do małych zleceń, muszą to robić niebankowi marketmakerzy.

Drugie wytłumaczenie to uznanie, że FXCM kłamie i nie przekazuje małych zleceń do dostawców kwotwań. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że jest to spółka giełdowa pod dość skutecznym nadzorem SEC, a zlecenie po 1k biznesu nie im nie robią, to chyba nie byłoby to dla nich rozsądne, aby kłamać w tym temacie.

Zatem pewności nie mam, że zlecenia mniejsze niż 10k sa "realizowane" na rynku międzybankowym, ale bardzo mocne poszlaki tak :-)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

SuperFOREX pisze: Tak sobie tłumaczę fakt, że FXCM obsługuje w modelu No Dealing Desk zlecenia po 1k, a wśród dostawców kwotowań ma banki i nie-banki.

Skoro zatem banki raczej nie dostarczają płynności do małych zleceń, muszą to robić niebankowi marketmakerzy.
Dokładnie tak jest. Podobnie ma chociażby LMAX, który działa w modelu giełdowym ale mimo wszystko oferuje mikroloty. Nikt jednak nie twierdzi, że te zlecenia realizowane są na rynku międzybankowym np. z Goldmanem w roli głównej ;). Dostawcami płynności (jak i jej 'biorcami') są też inni brokerzy oferujący mikroloty. Tyle przynajmniej udało mi się kiedyś wyciągnąć u kogoś kto siedział w środku...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

raposo pisze:Nikt jednak nie twierdzi, że te zlecenia realizowane są na rynku międzybankowym np. z Goldmanem w roli głównej ;). Dostawcami płynności (jak i jej 'biorcami') są też inni brokerzy oferujący mikroloty. Tyle przynajmniej udało mi się kiedyś wyciągnąć u kogoś kto siedział w środku...
Dzięki za info. Myślę, że sporo nieporozumień bierze się z używania nazwy "rynek międzybankowy" (sugerującej, że jego uczestnicty to wyłacznie banki) do opisu rynku dostawców kwotowań.

Tak naprawdę dla nas, jako inwestorów indywidualnych, ważne jest to, że brokerzy w modelach MTF, NDD czy ECN mogą realizować mikroloty przekazując je do niepowiązanych podmiotów trzecich, a zatem nie mieć konfliktu interesów ze swoimi klientami.

ODPOWIEDZ