Trading Jam Session

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Trading Jam Session

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Udało mi się obejrzeć film, na raty ale jednak :). Szczerze? Wolę słuchać gościa w rozpiętej koszuli czy nawet w bluzie z kapturem i w poplamionych spodniach, który mówi szczerze i konkretnie niż cwaniaka w garniaku pod krawatem, który jest teoretykiem i strzela technikami NLP jak z działa Navarony.

Fajnie wyjaśnione aspekty psychologiczne z którymi w większości się zgadzam. Samo podejście do kapitału i całego money management nie jest niczym nowym lub innowacyjnym (ale też Rafał nie twierdzi, że tak jest) i parę lat temu miało nawet kilku mocnych zwolenników na tym forum. A akurat Rafał prosto i przejrzyście to wszystko prezentuje i chwała mu za to. Przez to, że pokazał parę spektakularnych rajdów, od razu znajduje się wielu naśladowców (to trochę niebezpieczne) ale każdy ma swój rozum (teoretycznie :) ) i szybko sam się przekona czy taka idea jest dla niego czy też nie. Podczas piramidowania łatwo stracić kontrolę nad tym ile rzeczywiście ryzykujemy w danej chwili, gdzie jest nasz BE, kiedy powinniśmy przestać dokładać itd., dlatego łatwiej jest dawkować sobie ten kapitał na koncie. Od tego, co zostało pokazane w kwestii MM można zrobić kolejne x kombinacji i właśnie przez samo zarządzanie ryzykiem można stworzyć sobie dużą przewagę na rynku.

A Moniki, Sławków, Pawłów, Adrianów i resztę alter-ego proszę o trzymanie się tematu, bo będziemy karać :twisted:
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Co więcej, wcale nie jest tak łatwo zarobić 100% na każdej transakcji przy ryzyku 50%. Oczywiście mam świadomość, że to co powiedział to było uproszczenie, ale tak czy inaczej potrzebna jest długa seria sukcesów przy maksymalnym wykorzystaniu dźwigni.
On nigdzie czegoś takiego nie powiedział, wręcz przeciwnie " coś nie gra - pyk i wychodzę" co zakłada raczej słabe RR ale dużą skuteczność kosztem małych zysków. To rozsądne gdy ryzykujemy 50% kapitału.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

Tu odniosłem się do wątku z jego ostatniego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=N8paBrUhphI
Chyba zaczyna się od około 15 minuty. Mówi tam, że przy 100% zysku na pozycji wystarczy nam 5 zyskownych transakcji z rzędu, żeby powiększyć rachunek 32 krotnie.

Może popełniłem błąd i zabrzmiało to tak, jakby Rafał nakłaniał do robienia 100% na każdej pozycji, nie chciałem żeby tak to zabrzmiało.

No tak, musisz mieć długie serie zysków, czyli też sporo szczęścia :wink:

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

adamForex pisze:Tu odniosłem się do wątku z jego ostatniego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=N8paBrUhphI
Chyba zaczyna się od około 15 minuty. Mówi tam, że przy 100% zysku na pozycji wystarczy nam 5 zyskownych transakcji z rzędu, żeby powiększyć rachunek 32 krotnie.

Może popełniłem błąd i zabrzmiało to tak, jakby Rafał nakłaniał do robienia 100% na każdej pozycji, nie chciałem żeby tak to zabrzmiało.

No tak, musisz mieć długie serie zysków, czyli też sporo szczęścia :wink:
... Ale też mówi, że transakcje monitoruje od TF 1 M do 1H. czyli (domniemuję) znajduje jakąś sytuację z potencjałem na H1/H4, prowadzi ją od najmniejszego TF do największego, ale jak zaczyna się korekta to robi pyk! i wychodzi. Korekta się kończy, a Rafał znowu wskakuje w siodło, itd itp, aż do zrealizowania zakładanego scenariusza. Jak któraś korekta jest zbyt głęboka i nie rokuje na kontynuację to odpuszcza. Jak pójdzie prosta krecha w górę to od razu zbiera wszystko, ale jak nie, to zabiera to co rynek daje i czeka na rozwój sytuacji - tak to rozumiem, sam staram się podobnie trejdować ostatnio, skuteczność wzrosła niesamowicie, choć ściągam średnio 10-50% z całego scenariusza. Jedna wtopa to dwa, trzy zyski, RR bywa bardzo słabe, ale i tak wychodzę do przodu. To dobra metoda bo często ładnie idzie w zamierzonym kierunku, ale potem korekta jest głębsza od zakładanej, i cały scenariusz się wali. Oddaje się wtedy większość zysku. On o tym coś wspomina pod koniec, inaczej IMHO nie ma szans na 80% skuteczności. Po prostu jedyna sytuacja na złapanie SL, to początek trejdu (trzymamy kciuki żeby poszło gdzie trzeba), ale potem nie oddajemy nic z zarobku. Wtedy szczęścia nie trzeba aż tak dużo, jako klasyczny Jonasz mogę o tym sporo powiedzieć.

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

T-REX pisze: Jak pójdzie prosta krecha w górę to od razu zbiera wszystko, ale jak nie, to zabiera to co rynek daje i czeka na rozwój sytuacji - tak to rozumiem, sam staram się podobnie trejdować ostatnio, skuteczność wzrosła niesamowicie, choć ściągam średnio 10-50% z całego scenariusza. Jedna wtopa to dwa, trzy zyski, RR bywa bardzo słabe, ale i tak wychodzę do przodu.
Dynamiczne podejście do sl i tp jest jak najbardziej słuszne i ma podstawy fundamentalne. Ustalenie określonych poziomów sl i tp i trzymanie się ich bez względu na zmienność, to dopiero szaleństwo (a ludzie, szczególnie korzystający z automatów właśnie to robią). Także jakby to była tylko jedna rzecz, którą Rafał przekazał, to i tak samo to byłoby dużą zasługą.

Super, że wychodzisz do przodu, gratulacje! :wink:

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Trzeba bardzo uważać na początku, bo jeden SL może bardzo zaboleć, dlatego jest u on mnie pro-forma jako ostatnia linia obrony, zazwyczaj wychodzę z palca. I różnicą między mną a tym co pokazuje Rafał jest to, że ja gram na razie 0,01 lota i na demo. Taki drobiazg. Dla mnie jego strategia jest o tyle niewygodna, że ja chcę grać za pieniądze kasyna, i ryzykowanie tyle kasy na start nie wchodzi na razie w grę. Właśnie to najsłabszy jej punkt, wchodzisz za 50% ale jak nie wytrzymasz presji aby dotrzymać trejd do końca (a przy takiej kasie to by mi serce siadło), to tak naprawdę czeka cię sporo trejdów do tych pierwszych 100%, a po drodze łatwo o skasowanie całego konta. dlatego małe depo u broka jest rozsądne, teraz to widzę.

cromwell78
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: cromwell78 »

Cześć tu Rafalz.

Ktoś się pytał o Live trading. Ostatnio taki popełniliśmy. Dax zbierany na sentymentach.

https://www.youtube.com/watch?v=M5ndQYOwwNo

Zapis tutaj .. można tez sprawdzić jaki efekty był z tego dnia. :) Chivas wygrany heh
Przepraszam z góry za głosy z offu ;) ale taki mamy klimat w Trading Roomie :)

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

Akhh chyba sie nie spodziewal wystepu, brak koszuli z gozikiem rozpietym pod szyja (aka "profesjonalny looz") :D

Awatar użytkownika
robinhood200
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robinhood200 »

Są gdzieś te statementy z Aliora do zanalizowania?
Prostota jest szczytem wyrafinowania.
Leonardo da Vinci

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

sureshot pisze:Akhh chyba sie nie spodziewal wystepu, brak koszuli z gozikiem rozpietym pod szyja (aka "profesjonalny looz") :D
Ale miałem koszulkę: Traders Do It For Money

Nie liczy się? ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ