DayTrading: Czwartek 18.02.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 19 lut 2016, 00:00

Wzrost
8
33%
Bez zmian
6
25%
Spadek
10
42%

Liczba głosów: 24

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Czwartek 18.02.2016

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

_Kerad_
Z rachunku PP miałem 5 (szóstek nie było wtedy).
Ostatnio zmieniony 18 lut 2016, 20:20 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
wrongWay
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: wrongWay »

pisząc takie rzeczy zaprzeczasz sam sobie....
wszyscy którzy chcą zarabiać muszą oszacować swoją skuteczność i do tego dobierać SL
załóżmy teoretycznie że masz skuteczność 50% czyli co drugie wejście generuje stratę a SL ustawiasz 1:1
to nic nie zarabiasz... rachunek prawdopodobieństwa się kłania i pojęcie budowania "przewagi" na rynku
dodane:
dla przejrzystości (żebyś lepiej zrozumiał co to jest) załóżmy że moja strategia ma tylko albo aż 25% skuteczności czyli na 4 wejścia ma 1 zyskowną, dobieram SL 1:5 np. 20 pipsów TP 100
3 stratne wejścia dają 60 pipsów
1 zyskowne 100 pipsów
i mam zyk 40 pipsów pomimo niskiej skuteczności
to jest bardzo ważne żeby wiedzieć przed wejściem ile oczekuję i ile mogę zarobić i na tej podstawie podejmujesz decyzję o wejściu

@ kerad , Twój system MIAŁ skuteczność 25% , a jak wielokrotnie udowodniono , na podstawie historii nie da się przewidzieć przyszłości :cry:
Kuj żelazo dopóki brązu nie wymyślono

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

Kerad - nie zgadzam się z Toba... oczywiscie ze R:R to bzdura bo zeby wogole o nim dyskutowac musialbys zawsze stawiac takie same SL i TP czyli jesli sl 20 a tp 100 to zawsze tak samo, bo jesli nawet zachowasz stosunek 1:5 ale zmienisz wartosci np 10:50, czy 5:25 dla kolejnych tradów to juz dupa zbita... a stala odleglosc SL czyli jak podales 20 pipsow ogranicza zagrania... jak widze pewny trade na 200 pipsow wygenerowany przez jeden z najskuteczniejszych setupów, ale SL musze postawic 300 pipsow to nie zagram bo r:r mi nie pozwoli? chyba zart... ja stawiam SL czasem 30 pipsow, a czasem 300 bo uwazam ze powinien byc w miejscu w ktorym moj pomysl, zalozenia pod ktore gram zostana zanegowane i ma chronic moje depo, a nie ma byc bo r:r mi tak mowi... do tego niemal kazdego dnia przestawiam na otwartych pozycjach SL i TP dlatego ze okreslam je na podstawie dziennych pivotow które sie każdego dnia zmieniają i jesli mam np pozycje L i tp powyzej pivota to przestawiam tak zeby byl pod pivotem i jesli SL jest powyzej pivota to tez przestawiam te kilka pipsow zeby byl ponizej... i nawet papież mnie nie przekona ze to zle bo jest niezgodne z r:r
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

atlanticos pisze:Kerad - nie zgadzam się z Toba... oczywiscie ze R:R to bzdura bo zeby wogole o nim dyskutowac musialbys zawsze stawiac takie same SL i TP czyli jesli sl 20 a tp 100 to zawsze tak samo, bo jesli nawet zachowasz stosunek 1:5 ale zmienisz wartosci np 10:50, czy 5:25 dla kolejnych tradów to juz dupa zbita... a stala odleglosc SL czyli jak podales 20 pipsow ogranicza zagrania... jak widze pewny trade na 200 pipsow wygenerowany przez jeden z najskuteczniejszych setupów, ale SL musze postawic 300 pipsow to nie zagram bo r:r mi nie pozwoli? chyba zart... ja stawiam SL czasem 30 pipsow, a czasem 300 bo uwazam ze powinien byc w miejscu w ktorym moj pomysl, zalozenia pod ktore gram zostana zanegowane i ma chronic moje depo, a nie ma byc bo r:r mi tak mowi... do tego niemal kazdego dnia przestawiam na otwartych pozycjach SL i TP dlatego ze okreslam je na podstawie dziennych pivotow które sie każdego dnia zmieniają i jesli mam np pozycje L i tp powyzej pivota to przestawiam tak zeby byl pod pivotem i jesli SL jest powyzej pivota to tez przestawiam te kilka pipsow zeby byl ponizej... i nawet papież mnie nie przekona ze to zle bo jest niezgodne z r:r
Prawda jest taka, że gdy wiesz kiedy masz wchodzić, otwierać pozycję, to SL wogóle jest tylko w razie "W".
:564: :564: :564:
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

fx-technik pisze: Ale ludzie zakładają z góry R/R i usilnie "muszą" je osiągnąć, co powoduje przymus
odrobienia straty i koło się zamyka, straty rosną, zysk ucieka.
Więc taka jest rzeczywistość, a nie czyjeś zachciewajki.
Ludziom nie chce się, lub może nie potrafią zrozumieć co wykres mówi.
Wolą wziąć jakąś gotową strategię ze statystykami i ją bezmyślnie stosować.
Pewnie, jak kto woli.
Ja proponuję wyższy poziom świadomości.
Niestety, Dadas, ty zakładasz że ludzie zakładają...XXX, szkoda tylko, że nie zakładasz, że ktoś zakłada, że ustawienie R/R nie jest z automatu na poziomie 3/1, ale jest ustalane w/g sytuacji rynkowej - raz może wynosic 1.6/1, a raz 5.2/1. Zakładasz, że ludzie "muszą" je osiągnąć, nie zakładasz (a szkoda), że niektórzy patrzą przede wszystkim na aktualny wykres, a dopiero później na swoje R/R - jeśli sytuacja na wykresie zmienia się na moją niekorzyść i osiąga wcześniej ustalone pułapy, zamykam pozycję nie bacząc na to, że mój r/r wynosi 0.4/1

Twój wyższy poziom świadomości jest wyższy tylko w twoim mniemaniu, tak naprawdę mieści się w średniej. To nie jest EUREKA, to eureka, jedna z dziesiątek, jeśli nie setek. Ale ty przez swoje rozbuchane ego (przez ciebie nazywane kontrowersyjnością) będziesz starał się za wszelką cenę udowodnić, że tylko twoje spojrzenie na rynek jest tym właściwym.

Awatar użytkownika
wrongWay
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: wrongWay »

atlanticos pisze:Kerad - nie zgadzam się z Toba... oczywiscie ze R:R to bzdura bo zeby wogole o nim dyskutowac musialbys zawsze stawiac takie same SL i TP czyli jesli sl 20 a tp 100 to zawsze tak samo, bo jesli nawet zachowasz stosunek 1:5 ale zmienisz wartosci np 10:50, czy 5:25 dla kolejnych tradów to juz dupa zbita... a stala odleglosc SL czyli jak podales 20 pipsow ogranicza zagrania... jak widze pewny trade na 200 pipsow wygenerowany przez jeden z najskuteczniejszych setupów, ale SL musze postawic 300 pipsow to nie zagram bo r:r mi nie pozwoli? chyba zart... ja stawiam SL czasem 30 pipsow, a czasem 300 bo uwazam ze powinien byc w miejscu w ktorym moj pomysl, zalozenia pod ktore gram zostana zanegowane i ma chronic moje depo, a nie ma byc bo r:r mi tak mowi... do tego niemal kazdego dnia przestawiam na otwartych pozycjach SL i TP dlatego ze okreslam je na podstawie dziennych pivotow które sie każdego dnia zmieniają i jesli mam np pozycje L i tp powyzej pivota to przestawiam tak zeby byl pod pivotem i jesli SL jest powyzej pivota to tez przestawiam te kilka pipsow zeby byl ponizej... i nawet papież mnie nie przekona ze to zle bo jest niezgodne z r:r
i to jest prawidłowe podejście spekulanta :564:
Kuj żelazo dopóki brązu nie wymyślono

Awatar użytkownika
FatCows
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FatCows »

fx-technik pisze:Prawda jest taka, że gdy wiesz kiedy masz wchodzić, otwierać pozycję, to SL wogóle jest tylko w razie "W".
:564: :564: :564:
[/quote]
Dżizas! O kurde ...

_Kerad_
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _Kerad_ »

Panowie czytać ze zrozumieniem

ja nie twierdzę że stosowanie statystyk daje "wprost" zysk, ale jest elementem składowym który poprawia efekt końcowy i pozwala osiągać zysk

@wrongWay

widzisz to jest tak:

mam wejście wg strategi stawiam SL ponad dołkami lub szczytami więc mierzysz ile pipsów następnie patrzysz ile może polecieć tu analiza PA. Następnie robisz porównujesz SL do TP i masz gotowe wchodzisz lub nie to pozwala poprawić osiągane wyniki. Gdzie tu historia? bardziej taki "filtr' który dodatkowo chroni kapitał

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

atlanticos pisze:oczywiscie ze R:R to bzdura ... jak widze pewny trade na 200 pipsow wygenerowany przez jeden z najskuteczniejszych setupów, ale SL musze postawic 300 pipsow to nie zagram bo r:r mi nie pozwoli? chyba zart... ja stawiam SL czasem 30 pipsow, a czasem 300 bo uwazam ze powinien byc w miejscu w ktorym moj pomysl, zalozenia pod ktore gram zostana zanegowane i ma chronic moje depo, a nie ma byc bo r:r mi tak mowi...
Chyba zapomniałeś czym jest R/R - to pochodna od tego ile jesteś w stanie poświęcić, w zamian do zysku jaki masz zamiar osiągnąć. To, że nie przywiązujesz wagi do R/R, nie znaczy że go nie masz. Masz, ale z tego co piszesz, nie przywiązujesz do niego uwagi.

Naprawdę nie wiem, skąd to uczepienie się sztywnego R/R, za dużo książek żeście przeczytali? Kto powiedział że R/R nie może być ruchome, że nawet jeśli będzie wynosiło 0.5/1 to przy skuteczności 90% taki trade będzie opłacalny?

_Kerad_
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: _Kerad_ »

@atlanticos

to nie tak że ustawiasz sztywno SL, tylko na podstawie R:R określasz czy to w odniesieniu do Twojej strategi jest odpowiednie. Jeśli znasz jaki masz % zyskowności wejść to żeby w długim okresie czasu osiągać zyski musisz określić ile możesz ryzykować do spodziewanego zysku
zastanów się jeśli masz skuteczność wejść np pól na pół i SL wychodzi Ci większy niż spodziewany zysk to wejdziesz?

czy w takim przypadku sl musi być mniejszy od TP (bo to jest chyba oczywiste żeby osiągać zysk trzeba znać R:R) bo to poprawia osiągane wyniki w długim okresie

Zablokowany