http://www.bankier.pl/wiadomosc/Szalama ... 53659.html
Mnie też interesuje ta kwestia, tzn. czy projekt FTT w strefie Euro obejmuje rynek Forex? Czytałem że najpierw nie było takiej opcji bo byłoby to niezgodne z prawem UE, potem że prawnicy w Brukseli stwierdzili, że może być zgodne... Już się pogubiłem w tym wszystkim. Rozumiem, że w Polsce na razie takiego podatku się nie planuje, ale jeżeli by został wprowadzony nawet w tych 10 krajach (a to może być już w czerwcu), no to pojawiłaby się już, powiedzmy, pewna "presja regulacyjna" na resztę UE...jasiek pisze:Podatek TFF jest przedewszystkim pomysłem socjalistów z Uni Europoejskiej, którzy nie lubią spekulantów, którzy wg nich powinni się zająć uczciwą produktywną pracą. Trzeba sobie też zdać sprawę, że PO też wprowadziłaby ten podatek razem z całą UE.
Oryginalnie ma być minimum 0,1% i 0,01%.
Pocieszające jest to, że Gliński z PIS niedawno wypowiedział się, że mają duże wątpliwości co do tego podatku ze względu na słabość naszej giełdy.
A teraz jeden szkopuł: podatkiem objęte będą wszystkie transakcje za wyjątkiem transakcji wymiany walut typu spot - tak przynajmniej miało być z FTT w UE, który chyba jest pierwowzorem.
Gra na forex to spot czy nie spot ?
Wg mnie spot bez dostawy.
Także autora tego artykułu poniosła chyba fantazja.