Nowy podatek od transakcji finansowych w Polsce?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Re: Nowy podatek od transakcji finansowych w Polsce?

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Wygląda na to, że FTT nie zostanie wprowadzony w Polsce. Przynajmniej na razie ;)

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Szalama ... 53659.html

jarek393
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: jarek393 »

Na początek witam wszystkich bo to mój pierwszy post :)
jasiek pisze:Podatek TFF jest przedewszystkim pomysłem socjalistów z Uni Europoejskiej, którzy nie lubią spekulantów, którzy wg nich powinni się zająć uczciwą produktywną pracą. Trzeba sobie też zdać sprawę, że PO też wprowadziłaby ten podatek razem z całą UE.
Oryginalnie ma być minimum 0,1% i 0,01%.
Pocieszające jest to, że Gliński z PIS niedawno wypowiedział się, że mają duże wątpliwości co do tego podatku ze względu na słabość naszej giełdy.
A teraz jeden szkopuł: podatkiem objęte będą wszystkie transakcje za wyjątkiem transakcji wymiany walut typu spot - tak przynajmniej miało być z FTT w UE, który chyba jest pierwowzorem.

Gra na forex to spot czy nie spot ?
Wg mnie spot bez dostawy.
Także autora tego artykułu poniosła chyba fantazja.
Mnie też interesuje ta kwestia, tzn. czy projekt FTT w strefie Euro obejmuje rynek Forex? Czytałem że najpierw nie było takiej opcji bo byłoby to niezgodne z prawem UE, potem że prawnicy w Brukseli stwierdzili, że może być zgodne... Już się pogubiłem w tym wszystkim. Rozumiem, że w Polsce na razie takiego podatku się nie planuje, ale jeżeli by został wprowadzony nawet w tych 10 krajach (a to może być już w czerwcu), no to pojawiłaby się już, powiedzmy, pewna "presja regulacyjna" na resztę UE...

Awatar użytkownika
lubiedziewczyny
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: lubiedziewczyny »

Ludziska co wy pierdzielicie:)) Ja wręcz marzę o tym, żeby taki podatek został w Polsce wprowadzony a najlepiej jeszcze większy. Podatek ala Tobina dobija gospodarkę prowadząc do repatriacji kapitałów i szmacenie się rynku kapitałowego. Przecież na takim czymś w ciągu miesiąca można się dochłpać większej kasy niż kilka lat trejdując. Od momentu wybrania Dudusia na prezydenta i Pisiorów spekuła jest tak zarobiona, że hohoho, ja od razu szortowałem złotówę i podobnie jak ja zrobili najokrutniejsi banksterzy :)

Jak ktoś jest zdrowy na umyśle. nie zakłada rachunku u brokerów w polszy i nie trzyma sianka w złotówie. Ja się modlę o to, żeby PiS rządził jak najdłużej. Rozdymają tak budżet, że w polszy będzie jeszcze większa bida niż w Rumunii, bo ich poczynania są całkowicie nieświadome oparte na intuicji, emocjonalności, złościwości. kompleksach całkowicie pomijając analizę twardych liczb. Przecież to się nie może dobrze skończyć. Zobaczycie jaki będzie efekt ich kretyńśkiego programu pińcset złotych na dziecko. Polaczki wydrenują się z kasy, zadłużą finanse publiczne po uszy a za 25 lat Niemcy,Holendrzy i Angole będą mieć tanią siłę roboczą, na którą łożył polski rząd. Dodatkowo czkawką odbije się sympatyzowanie a Jankesami, którzy polaczków mają za nieudaczników. idiotów i frajerów. PiS będa ultraamerykański jankesi zaproponują, żeby pobudować bazy wojskowe.tarcze itp. tak żeby wywołać konflikt z Rosją. Proponuje obejrzeć sobie Dżaka Stronga, ten film jest nadal aktualny a wiele konceptów na wypadek wojny dalej zakłada, że polsza będzie bombardowana, tak więc za rządów pisiorów całkiem jest możliwe, że owe kobitki z niemowlętami na rękach będą spierdzielać na zachód. Jeżeli ktoś w to wątpi to proponuje sobie przejrzeć fakty na temat WTC 11/9. Skoro Jankesi nie mieli problemów, żeby zarąbać swoich to czym będzie sprowokowanie do wojenki w europie środkowej.

To czysty rachunek ekonomiczny

ODPOWIEDZ