10K godzin - chodzi mi o rozpoznanie tematu od poszewki - do tego dochodzi zrozumienie tego co i jak na FX. Bo tu nie ma szybkiej drogi niestety. Ale jak temat wątku mówi od czego zacząć to polecę od myślników:
- większość z nowych nie wie co to kierunek a co trend
- kupują bezsensowne szkolenia u kolesi co nie są trederami tylko szkoleniowcami a to cholernie duża róznica
- tzw. nowi nie potrafią znaleźć powszechnie występujących formacji - patrzą i dziwią się
- formacje na FX powtarzają się codziennie ale nikt nic nie widzi i piszą jakiś bełkot zwłaszcza na day-trading, następnego dna usprawiedliwiają to bzdetami bo tam tak na prawdę 90% to konta demo...
- Cierpliwość to na FX nie cnota tylko wypracowana cecha
- większość uważa że na FX wszystko dzieje się szybciej - to kolejna bzdura to dzwignia tworzy tę iluzję
- nie wiem dla kogo piszę ten post ale penie dla zatrudnionych na ciepłym etaciku ? Co nie ?
ilu z was jest dream-traderem ? Ja myślę że wielu i proponuję abyście tam zostali bo jak nie wiecie tego to macie przerąbane tylko kasę stracicie. Uzasadnię dlaczego:
- jeżeli macie 2 lata na FX - intensywnie i uważacie że jesteście dobrzy to powinniście dać radę a jak nie dacie to zapierniczajcie do swoich wyuczonych zawodów i zapierdalcie bo FX jest dla zawodowców a nie dla marzycieli. Jak ktoś myśli inaczej to pewnie zmarnuje kasę
Od czego zacząć ?
Re: Od czego zacząć ?
"If music is dying musicians are killing it" - MP
***** kolejne pisanie posta bo sesja wygasła, ADMIN ogarnij się.T-REX pisze: Taaa... psychologia, srogia książki srążki. Po prostu przygotuj się na to ze nic nie wiesz i nikt dookoła nie wie co trzeba wiedzieć a jak mówi inaczej to kłamie albo udaje że wie, czy będziesz czytał forum czy nie - bez różnicy - i tak najpewniej wtopisz. I najlepiej na to się przygotuj, a jak się nie sprawdzi to będziesz miał niespodziankę ale się nie ciesz bo potem i tak wszystko przewalisz w dodatku wisisz mi piwo za dobre rady.
Fora-*rora, kursy-*rursy. Ja nie walczę z potrzebą ciężkiej pracy każdego kto chce zarabiać na rynkach ( EDIT: i z prostym faktem że mimo wiedzy jaką ktoś może zdobyć to i tak nie to co pozwoli zarabiać a już tym bardziej z tm że nie ma regół które dają zarabiać są jedynie te które zwiększają szanse sukcesu ), ja walczę z mitem 10000h.
https://en.wikipedia.org/wiki/K._Anders_Ericsson
K. Anders Ericsson badał światową czołówkę, elitę świata sportu, muzyki, szachownicy okazało się że aby dojść do światowego poziomu potrzeba ok 10000h wytężonego treningu. Głuchy telefon działa i wkrótce okazało się że 10000h potrzebne jest nie do mistrzowskiego poziomu ale aby nauczyć sie czegokolwiek.
Pytanie jest czemu "najpewniej" będzie tracił i topił każdą gotówkę. Właśnie dlatego że zaczyna od poznania miliona zniesień i dwóch milionów zasad wyznaczania fal a nie od tego co to są bidy, offery, płynność, kto i dlaczego działa na rynkach i dlaczego cena porusza się..... . Każda strategia opiera się na pewnej wizji rynku, dlatego nie mozna zaczynać od elementów które wywodzą się zachowań rynku nie mając wiedzy o samym rynku. Żeby nikt nie popadł w przesadę wcale nie twierdzę że trzeba spędzić 10000h na studiowaniu "jak działa rynek".
Pozdrawiam
p.s. 10000h aby "znaleźć powszecnie występujące formacje" - sry ale małpę bym nauczył. kierując swój post w moją stronę na pewno nie piszesz do "zatrudnionego na ciepłym etaciku"
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Mimo wszystko trzeba odbębnić swoje poznać co i jak z czym się je nie ma bata ani drogi na skróty - 10K godzin to tylko sformułowanie a nie konkretna wartość, jeden mniej drugi więcej - AmenRoLudlum pisze:Fora-*rora, kursy-*rursy. Ja nie walczę z potrzebą ciężkiej pracy każdego kto chce zarabiać na rynkach ( EDIT: i z prostym faktem że mimo wiedzy jaką ktoś może zdobyć to i tak nie to co pozwoli zarabiać a już tym bardziej z tm że nie ma regół które dają zarabiać są jedynie te które zwiększają szanse sukcesu ), ja walczę z mitem 10000h.
RoLudlum pisze:https://en.wikipedia.org/wiki/K._Anders_Ericsson
A tu już wbijamy się w szczegóły. Z mojego doświadczenia i znajomości S/R, zniesień i innych rzeczy:RoLudlum pisze:K. Anders Ericsson badał światową czołówkę, elitę świata sportu, muzyki, szachownicy okazało się że aby dojść do światowego poziomu potrzeba ok 10000h wytężonego treningu. Głuchy telefon działa i wkrótce okazało się że 10000h potrzebne jest nie do mistrzowskiego poziomu ale aby nauczyć sie czegokolwiek.
Pytanie jest czemu "najpewniej" będzie tracił i topił każdą gotówkę. Właśnie dlatego że zaczyna od poznania miliona zniesień i dwóch milionów zasad wyznaczania fal a nie od tego co to są bidy, offery, płynność, kto i dlaczego działa na rynkach i dlaczego cena porusza się..... . Każda strategia opiera się na pewnej wizji rynku, dlatego nie mozna zaczynać od elementów które wywodzą się zachowań rynku nie mając wiedzy o samym rynku. Żeby nikt nie popadł w przesadę wcale nie twierdzę że trzeba spędzić 10000h na studiowaniu "jak działa rynek"
- W zależności od stylu trzeba wiedzieć gdzie technika i dane mogą zmienić bieg wydarzeń na FX bo dziesiątki razy widziałem u innych traderów wśród znajomych i ludzi na tym forum, że ta niewiedza może kosztować albo straconą kasę albo utracone okazję
- Strategie to szeroki temat. Ja tylko napiszę że dużo osób wybiera Day-trading - co jak na początek to dość trudna sztuka zwłaszcza dla osób co maja inne zajęcie
- Wielu nie zastanawia się nad prostą rzeczą kiedy NIE GRAĆ na FX
Moim zdaniem problem jest gdzie indziej - formacje występują ale nie są książkowe, S/R występują często zwłaszcza że przez większość czasu rynek leci bokiem.RoLudlum pisze: Pozdrawiam
p.s. 10000h aby "znaleźć powszecnie występujące formacje" - sry ale małpę bym nauczył. kierując swój post w moją stronę na pewno nie piszesz do "zatrudnionego na ciepłym etaciku"
Jak "Nasza małpa" ukończy szkolenie podstawowe i będzie skuteczna w 50% zagrań z rozsądnym R/R i wyćwiczy się aby nie darła się w głos za każdym razem jak straci to już nieźle.
Problemem jest to że nie mają planu - nie myślę tu o trading planie - na to co chcą osiągnąć na FX jakim kosztem ile chcą poświęcić czasu, gdzie chcę być za rok czy 2-3 lata - bo jak to sam napisałeś jak jesteś 8H na nogach w jakiejś pracy to niestety bawiąc się na FX codziennie - niestety "NO-LIFE". I tu większość myśli że jest droga na skróty. Wystarczy wejść po jakimś czasie na forum aby zobaczyć że po roku czy dwóch 80 - 90% użytkowników już nie ma... więc wszyscy nowi powinni zdawać sobie sprawę, że być może marnują czas i pieniądze bo z góry źle podeszli do sprawy - zbagatelizowali temat.
Myślę, że nowi zaczynający na FX przygodę niech zapamiętają sobie: NIE BĘDZIE TAK ŁATWO JAK MI SIĘ WYDAJE.
Pozdrawiam
Jak ktoś chce to może sobie poczytać http://www.fxkeys.com/quick-start-guide ... x-traders/
Można podać swój email i zapoznać sie z e-book.
no pain no gain
no gain no game
no gain no game
Hej jak to jakiś self-seller-basic-fx-stuff to daj se spokój bo zwiedziłem stronkę - jeśli jesteś no-gain-proffit-unconscious-sellerem to OK ale jak jest inaczej to już niedobrze bo wujek SEROL666 będzie miał na Ciebie okopita pisze:Jak ktoś chce to może sobie poczytać http://www.fxkeys.com/quick-start-guide ... x-traders/
WitamSEROL666 pisze:Hej jak to jakiś self-seller-basic-fx-stuff to daj se spokój bo zwiedziłem stronkę - jeśli jesteś no-gain-proffit-unconscious-sellerem to OK ale jak jest inaczej to już niedobrze bo wujek SEROL666 będzie miał na Ciebie okopita pisze:Jak ktoś chce to może sobie poczytać http://www.fxkeys.com/quick-start-guide ... x-traders/
Tam jest wszystko co potrzebne żeby zacząć zarabiać na fx. Jedyna rzecz, która jest wymagana to tylko włożony własny wysiłek oraz chęć nauki. Domyślam się, że angielski może być przeszkodą dla wielu ale nie spodziewajcie się zbyt wiele z polskich stron i to w dodatku za darmo. W tym biznesie angielski to podstawa.
Ostatnia rzecz ale nie mniej ważna, pozdawiam wujka

no pain no gain
no gain no game
no gain no game
Dziękuję i również pozdrawiam. Nic dodać nic ująć świetnie to wyraziłeś. Dziękipita pisze:WitamSEROL666 pisze:Hej jak to jakiś self-seller-basic-fx-stuff to daj se spokój bo zwiedziłem stronkę - jeśli jesteś no-gain-proffit-unconscious-sellerem to OK ale jak jest inaczej to już niedobrze bo wujek SEROL666 będzie miał na Ciebie okopita pisze:Jak ktoś chce to może sobie poczytać http://www.fxkeys.com/quick-start-guide ... x-traders/
Tam jest wszystko co potrzebne żeby zacząć zarabiać na fx. Jedyna rzecz, która jest wymagana to tylko włożony własny wysiłek oraz chęć nauki. Domyślam się, że angielski może być przeszkodą dla wielu ale nie spodziewajcie się zbyt wiele z polskich stron i to w dodatku za darmo. W tym biznesie angielski to podstawa.
Ostatnia rzecz ale nie mniej ważna, pozdawiam wujka