wiem wiem, nawet mi się nie śni włączać tickowego, moim zdaniem jest bezużyteczny...coolcov pisze:Właśnie analizowałem, Niestety nie jest to prawidłowy wolumen, wg którego można by opierać swoje decyzje.CR04 pisze:wracając jeszcze do poruszanego wczoraj tematu wolumenu - rozumiem, że na tradingview również jest tickowy?
Każdy tickowy wolumen u każdego brokera lub na innych platformach będzie się od siebie różnił, natomiast z kontraktu
zawsze masz jeden i ten sam zawsze prawidłowy.
DayTrading: Piątek 08.01.2016
Re: DayTrading: Piątek 08.01.2016
Witam
Wolumen tickowy określa AKTYWNOŚĆ zmiany ceny w danym przedziale czasowym.
Wolumen rzeczywisty to WIELKOŚĆ kontraktów jakie zmieniają ręce w danym przedziale czasowym.
Wolumen tickowy dostarcza informacji o partycypacji "tłumu".Np. czy ludzie chcą kupować po wyższych cenach czy nie?
Jest to ważne dla SmartMoney bo dzięki tej wiedzy - mogą wykorzystać "tłum" dla swoich interesów (czytaj realizacja zysku etc.).
Przy pomocy wolumenu tickowego mogą sprawdzić jak "tłum" reaguje na malejące, rosnące ceny.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby obserwować jeden i drugi wolumen aby lepiej zrozumieć ich znaczenie.
Pozdrawiam
Wolumen tickowy określa AKTYWNOŚĆ zmiany ceny w danym przedziale czasowym.
Wolumen rzeczywisty to WIELKOŚĆ kontraktów jakie zmieniają ręce w danym przedziale czasowym.
Wolumen tickowy dostarcza informacji o partycypacji "tłumu".Np. czy ludzie chcą kupować po wyższych cenach czy nie?
Jest to ważne dla SmartMoney bo dzięki tej wiedzy - mogą wykorzystać "tłum" dla swoich interesów (czytaj realizacja zysku etc.).
Przy pomocy wolumenu tickowego mogą sprawdzić jak "tłum" reaguje na malejące, rosnące ceny.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby obserwować jeden i drugi wolumen aby lepiej zrozumieć ich znaczenie.
Pozdrawiam
"SMALL STEPS lead on the summit remember to EMBRACE every moment of your life"
IMO WIG20jeszcze ma jakieś 100 pkt do linii wsparcia długoterminowej.highend pisze:Niesamowite jak to moze spadac jeszcze.karnak pisze:Ostatnia nadzieja dla byczka w tej geometrii:
A wig20? Co ma byc kghm po 30zl?
z wszystkiego trzeba umieć korzystać (odpowiednio zinterpretować) a jak się nie umie to jest bezużyteczne.CR04 pisze:wiem wiem, nawet mi się nie śni włączać tickowego, moim zdaniem jest bezużyteczny...coolcov pisze:Właśnie analizowałem, Niestety nie jest to prawidłowy wolumen, wg którego można by opierać swoje decyzje.CR04 pisze:wracając jeszcze do poruszanego wczoraj tematu wolumenu - rozumiem, że na tradingview również jest tickowy?
Każdy tickowy wolumen u każdego brokera lub na innych platformach będzie się od siebie różnił, natomiast z kontraktu
zawsze masz jeden i ten sam zawsze prawidłowy.
zwróć uwagę np. jak masz jakąś formacje może RGR, to potwierdzeniem tego że rynek ją widzi, będzie wzrost tego tikowego wolumenu...itd

ten wskaźnik oszukuje, miałem okazję chwilę go poobserwować. Zamiast zaśmiecać nim wykres, szukam czegoś bardziej pożytecznego. Szkoda, że prawdziwy wolumen jest płatny, na TJS Pan Mieczysław Siudek pokazał dość ciekawie, jak z tego korzystać i to jest jedna z niewielu rzeczy, w której widzę potencjał... no ale cóż, trudno.
osobiście chciałbym na TJS zobaczyć kiedyś atlanticos'a
i pewnie nie tylko ja.
dorwałem się do tradingview, coś tam kreślę. wrzucę później, albo jutro kilka swoich rysunków.
osobiście chciałbym na TJS zobaczyć kiedyś atlanticos'a

dorwałem się do tradingview, coś tam kreślę. wrzucę później, albo jutro kilka swoich rysunków.
@CR04
odnoszę wrażenie że nie wiesz co piszesz, możesz rozwinąć na czym polega wg Ciebie oszukiwanie?
odnoszę wrażenie że nie wiesz co piszesz, możesz rozwinąć na czym polega wg Ciebie oszukiwanie?
a powiedz mi, co wspólnego z wolumenem ma słupek pokazujący ilość ticków na danej świecy? taki wolumen to sobie sam potrafię narysować, w 99% wielkość słupka jest zależna od wielkości świeczki, szkoda mi wykresu na to. jeśli potrafisz z tego skorzystać do poprawy własnego tradingu, to chętnie się dowiem czegoś nowego, bo od kilku miesięcy w zasadzie nie robię nic innego poza edukacją w kierunku FX.
Proponuję koledze _Kerad_ poczytać co to jest wolumen tickowy i co pokazuje, oraz jaka jest jego różnica między wolumenem rzeczywistym.
Dlaczego w ogóle nazwa "wolumen rzeczywisty". W linku pokazuje różnicę (ogromną !!!)
https://geometriarynku.files.wordpress. ... 174141.jpg
Dlaczego w ogóle nazwa "wolumen rzeczywisty". W linku pokazuje różnicę (ogromną !!!)
VSA
Fraktale S&P:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
sam poczytaj...coolcov pisze:Proponuję koledze _Kerad_ poczytać co to jest wolumen tickowy i co pokazuje, oraz jaka jest jego różnica między wolumenem rzeczywistym.
ten wskaźnik nie jest wolumenem tylko pokazuje ilość tików bez uwzględniania wolumenów (jeśli ktoś otwiera transakcję za milion tj jeden tik, tak samo jak ktoś otworzy za 100zl też jest jednym tikiem)
pisałem do czego może służyć.... a Ty wcinasz się w rozmowę bez czytania wcześniejszych postów?
-- Dodano: 09 sty 2016, 21:42 --
CR04 pisze:a powiedz mi, co wspólnego z wolumenem ma słupek pokazujący ilość ticków na danej świecy? taki wolumen to sobie sam potrafię narysować, w 99% wielkość słupka jest zależna od wielkości świeczki, szkoda mi wykresu na to. jeśli potrafisz z tego skorzystać do poprawy własnego tradingu, to chętnie się dowiem czegoś nowego, bo od kilku miesięcy w zasadzie nie robię nic innego poza edukacją w kierunku FX.
takich cudów to jeszcze nie widziałem, ale podobno człowiek uczy się całe życie