DayTrading: Piątek 18.12.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 19 gru 2015, 00:00

Wzrost
9
56%
Bez zmian
3
19%
Spadek
4
25%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Piątek 18.12.2015

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

MR. D pisze:
batavus23 pisze:Jak przytną koszty to przy kazdej cenie moga wydobywać. To jest analiza fundamentalna. Z punktu widzenia czysto spekulacyjnego i psychologii inwestowania, jesli fed ma chociaz chwilowo racje ze swoja polityka to short na zlocie moze byc dealem początku lub 1szej polowy nowego roku...
To może inaczej. Dolar jest walutą w której zawiera się transakcje na tym rynku. Jest walutą światową odwrotnie skorelowaną z surowcami. Załóżmy, że masz kopalnie złota w Polsce. Kiedy więcej zarobisz jak cena za uncję to 1500 USD przy kursie 1USD= 2,5 PLN czy w sytuacji kiedy cena wynosi 1000 USD przy kursie 1 USD = 4 PLN ?

Waluty surowcową bazującą na złocie jest ZAR jeszcze 4 lata temu wyceniany na poziomie 1 ZAR=7 USD teraz jest ponad 15 ZAR= 1 USD czyli ponad dwukrotnie wyżej. Uncja złota potaniała o 40% w tym czasie a dolar umocnił się ponad dwukrotnie. Pomimo spadku ceny surowca o ponad 40% teraz dostają więcej Randów za uncję niż 4 lata temu ;-) Oczywiście to mega uproszczenie nie uwzględniające inflacji i innych czynników, ale jak spojrzeć na ten problem szerzej to widać inna perspektywę.
Bardzo dobry przykład :564:
Wkoło tylko powielane tezy o nieopłacalności wydobycia złota poniżej 1000USD, ale oprócz ciebie nikt nie pokusił się o przyjrzenie się temu z bliższa. Tak jak piszesz, jest to pewne uproszczenie, ale nawet taki przykład daje do myślenia i jeśli komuś jest nieobca tabliczka mnożenia z zakresu podstawówki, to może w łatwy sposób zobaczyć jak "tanio" może być "drogo" :wink:

Przydałoby się więcej takich komentarzy odnośnie surowców i walut w aspekcie ekonomicznym, niestety, jest tego tutaj jak na lekarstwo...

batavus23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: batavus23 »

z punktu widzenia konta na forexie, nie ma to az takiego znaczenia. Będą szorty na złocie, bedzie zysk. Kopalnie zlota nie upadną a zloto zawsze bedzie w cenie. Co nie oznacza ze nie szykuje się krach czy nerwowe testowanie poziomu 1000usd za uncje. Deflacja i ujemnie skolerowany ze zlotem dolar to sprzyjajace warunki.
Peter Schiff jak zwykle swoje o 5000usd za uncje:
http://www.cnbc.com/2015/12/17/gold-is- ... chiff.html
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 17:09 przez batavus23, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

ConsiliumFX pisze:
rabit pisze:
ConsiliumFX pisze:Nie chodzi o link - w linku jest tylko wzmianka, zaglądnij do źródła, tzn do książki. Wymaga to troche wysiłku, ale może Ci się przydać.
Wiec po co go wklejasz skoro nijak ma sie do tego co napisales? Ksiazki nie posiadam ale skoro Ty ja masz to bardzo prosze o cytat na temat RGR tylko na poczatku trendu, rowniez dobrze by bylo jak bys zdefiniowal kiedy wiemy ze trend sie zaczyna a kiedy juz trwa i jak to sie ma do RGRa ktory to nie moze powstac podczas trwania trendu bo to nie bedzie RGR mimo ze tak wyglada :o
ConsiliumFX pisze:Po drugie: Czytam ze zrozumieniem, tylko piszesz, że będą sprzedawać albo będą kupować. To wszyscy wiedzą.
To zrozum to tak jak trejder zrozumiec powinien: malo prawdopodobne ze to RGR a bardziej prawdopodobne ze konsola. Co z tych dwoch mialbym obstawic?
Po książki chodzi się do biblioteki.
Gdyby to co napisałeś miało sens to byś pewnie przytoczył ten cytat... ale upss :-D
Kolego nie poddawaj się jeżeli to ty masz rację będziesz Gość :-D
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
przemqus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: przemqus »

dobryfxplayer pisze:szansa na S bedzie na kiwi:
jakis czas temu wrzucalem:
https://www.mql5.com/en/charts/4371216/ ... l-services

bardzo ladnie!
Nieźle, po twoim poście przyjrzałem się tej parze, analiza sensowna, dobre sygnały, i poszło nieźle :564:

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

PipsKong pisze:USD/CAD na 1.4000 czy to nie bardzo ciekawy poziom ?:D
ej no nikt nie skorzystał z mojego psychicznego poziomu 1.4 bez analizowego ?:O
a mówiłem przecież :P
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

Awatar użytkownika
przemqus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: przemqus »

PipsKong pisze:
PipsKong pisze:USD/CAD na 1.4000 czy to nie bardzo ciekawy poziom ?:D
ej no nikt nie skorzystał z mojego psychicznego poziomu 1.4 bez analizowego ?:O
a mówiłem przecież :P
:shock: :shock:

Awatar użytkownika
dobryfxplayer
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: dobryfxplayer »

na poniedzialek indeksy dax i eu50 czy hu* wie jak on sie nazywa... dopiero sie ucze indeksow...
a ze sa one ze soba skorelowane to sytuacja wyglada bardzo podobnie:

wyglada ze konczy sie korekta impulsu wzrostowego...
https://www.mql5.com/en/charts/4376767/ ... rokers-dom
https://www.mql5.com/en/charts/4376768/ ... rokers-dom

plan jest pod utworzenie orgra: (czy sie bedzie realizowac to wrozka przewidziec potrafi tylko :) )
https://www.mql5.com/en/charts/4376773/ ... rokers-dom
https://www.mql5.com/en/charts/4376774/ ... rokers-dom

takze L polecam do lini szyid ORGRa...
to tak ogolnie nakreslilem.

-- Dodano: 18 gru 2015, 19:24 --

zaba gdzei jestes? gdzei twoje pomysly na przyszly tydzien?
"Buy right, sit tight." - J. Livermore

Awatar użytkownika
xhDog
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xhDog »

AUD/CAD - sytuacja rozwojowa jak w modzie na sukces :lol:
audcadh1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
trzeba mieć jaja jak super saiyan

Daniel 12:12 Blessed is he that waiteth, and cometh to the thousand three hundred and five and thirty days.

Awatar użytkownika
m-r70
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m-r70 »

Wszyscy tu o złocie piszą w kontekście instrumentów surowcowych a ja dzisiaj miałem niezły zysk na miedzi. Zwrot z inwestycji 300%. Miedź ciągle ma potencjał w górę do marca 2017 lub i dalej.
Najlepszy sposób, by przewidzieć trendy, to je tworzyć...

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

Udanego Weekendu !!!!!
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

Zablokowany