Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

No nic, dziś się dopatrzyłem co mamy na WTI.
Klasyczna formacja trójkąta się wytworzyła...

Ktoś na dole bardzo mocno broni tego S/R - dziś przed wejściem USA poszedł 6 atak na wsparcie i pewnie już ostatni.

Ile razy można testować wsparcie po prawie 2 tygodniowych spadkach ? :roll:

Chyba jednak zostawie ten trade na weekend, 6-ta obrona wsparcia to dobry znak że ktoś zapore tu postawił, a realizacja tego trójkąta to wybicie oporu, które otwiera drogę dużo wyżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

męczycie tego edka a na innych parach takie ładne trendy są, aż siedem dni trzymałem tego trejda, jak dla mnie to kosmos ale powoli uczę się. żeby nie było, cały tydzień na niewielkim minusie (wszystko przez funta i jego różne konfiguracje, dwie zgrzewki browca w plecy) ale zyskowne pozycje jak ta duuużo pomogły.
2015-11-20 EURAUDH4.png

Mpapiez

@Irmentruda

Graty - bardzo ładny trade.
Mnie generalnie edek przyblokował, ale cóż taka strategia gry. Z reguły rzadko na niego zaglądam.

Aktualizacja:

1) WIT wybiło z trójkąta - wkońcu k*rwa :P. Teraz już jestem spokojny o wzrosty i chyba złapałem low...
Jak by wybiło ropkę w okolice 47$ do końca miecha to by naprawdę przyjemnie było.

Zakres wybicia trójkąta pozwala sądzić że wyjdą ponad opór.

2) EUR/USD - Tutaj wsparcie namalowane przezemnie w zakresie 1.0675 do 1.0625 od 2 tygodni trzyma cenę.
Moim zdaniem nastąpiło przebicie już 2 LT opadających + przebicie kanału. Aktualnie trwa re-test i jeżeli cena nie wpadnie znów pod górną bandę kanału i nie zrobi dziś nowego low, to od poniedziałku będzie góra.

Przy okazji wrzucam obrazek EUR/USD z wycinkami z książki TRADER VIC I i II Victora Sperandeo, bo to zaklinanie kanału co się odwala w wątku DT to sprawia że mi ręce opadają - róbcie z tym co chcecie. Przy okazji polecam tą książke - bardzo fajna.

Również Larry Willimas - Short Term Trading jest kapitalną książką.

irmentruda
Maniak
Maniak

dobrze, że przypomniałeś o tych szkicach ze Sperandeo, tak to powinno się rysować. ale to, że linia trendu została wybita to nie znaczy, że będziemy rosnąć tak samo jak spadaliśmy. Myślę, że czeka na konsola na 200 pipsów aż do FEDu.

Mpapiez

irmentruda pisze:dobrze, że przypomniałeś o tych szkicach ze Sperandeo, tak to powinno się rysować. ale to, że linia trendu została wybita to nie znaczy, że będziemy rosnąć tak samo jak spadaliśmy. Myślę, że czeka na konsola na 200 pipsów aż do FEDu.
Ja liczę na odbicie przed ECB i FED'em - nie twierdze nigdzie że nagle się trend zmienił, tylko że zostały złamane właściwie wszystkie opadające LT, co może świadczyć o nadciągającej korekcie.

W grudniu kurs nie będzie w ogóle zależał od naszych kresek, tylko od działań ECB i FED.

1.0625 dalej nie padło :wink:. , więc nie jest źle i czekam dalej...

Co do WTI - tutaj dopiero jest ciekawie. Cena wybiła z trójkąta, ale nie dała rady wybić S/R...
Próbowałem poszukać informacji co się właściwie stało.

No więc jakaś korporacja działająca w ropie - http://www.bakerhughes.com/podała że ilość aktywnych odwiertów w USA spadła do do 757 i to był główny powód ataku na północ. Również ogólnie na świecie spadła ilość aktywnych odwiertów.
Tak mocne wybicie do góry może świadczyć o tym, że jakiś konkretny grubas zamknął eskę, ale ktoś to postanowił zaczapować.

Co zabawniejsze - nagle pojawił się Goldman Sachs z informacją że jest tak wielka nadpodaż, że baryłka spadnie do 20$... No myślałby kto że oni tak się martwią o cudzą kase :mrgreen:...

Miałem zamknąć na weekend WTI - ale to wybicie do góry przekonało mnie, że jednak mogę mieć rację, więc nie ma powodu oddawać tego wejścia, bo wsparcie odbiło cenę 7 razy jak do tej pory.

To tyle z moich wywodów.

Ten tydzień journala wyjątkowo zakańcza się wynikiem: 0 pips :564:
Wszystkie otwarte pozycje idą na poczet następnego tygodnia. Miłego weekendu.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Ropa na $20?
W najgorszym razie imo ropa bedzie sie kisic dlugo na 40-50.
Wiec eLki nieco do dupy a eSki bez sensu na tym poziomie ceny.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Mpapiez

No nic,

Wejście na WTI zakończone ~500 pipsową stratą.
Zrobili mnie w bambuko - SL trafiony niemal co do pipsa i nastąpiło odbicie.

Trade trwał prawie 2 tygodnie. To co było nad zieloną linią, to była sytuacja gdzie trade był "zyskowny".
Jak widzicie miałem dużo okazji na wzięcie profitu - nie wykorzystałem tego i się to na mnie zemściło.

Dziś myślałem jeszcze czy nie obniżyć SL o poziom niżej, ale to już by było niezgodne z sysem...
Więc pomimo straty jestem zadowolony trzymałem się zasad.

Samo pierwsze wejście było złe, bo źle oceniłem poziom wsparcia - ale cóż zdarza się i mogłem z tego dobrze mimo wszystko wyjść.

No nic, goldmani zrobili co chcieli. Najpierw fake out górą, zwalenie kursu w dół - wypuszczenie ploty na rynek o tym że baryłka będzie po 20$, nastepnie wyjście z trójkąta dołem - i gdy większość ludzi już się zapakowała w eski, to chłopaki przewiozą nas teraz do góry.

To był pierwszy i ostatni trade na WTI... 8)

Mpapiez

Jeszcze widok na goły wykres na D1...
Kuźwa po czymś takim można się wkurzać :(...

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

To jest po prostu najprostszy sposób na znalezienie płynności, nie łam się to bardzo stara i skuteczna sztuczka.
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

irmentruda
Maniak
Maniak

Mpapiez pisze: To był pierwszy i ostatni trade na WTI... 8)
MP, piszesz jak ci leszcze co zafascynowali się fx, zrobili konto real z xxx usd na depozycie i wtopili na pierwszej pozycji jaką otworzyli. Nie wzięli pod uwagę warunków, trendu/konsoli, umiejscowienia itp. itd. Chcieli po prostu szybko zarobić. A jak wtopili to rozstają się z rynkiem bo to oszuści.

Tym razem na ropie nie straciłem - bo nie wchodziłem tam gdzie mi coś śmierdziało (ropą:) ).
Za to straciłem na innych instrumentach:)
Pozdrawiam 8)

ODPOWIEDZ