irmentruda pisze:dobrze, że przypomniałeś o tych szkicach ze Sperandeo, tak to powinno się rysować. ale to, że linia trendu została wybita to nie znaczy, że będziemy rosnąć tak samo jak spadaliśmy. Myślę, że czeka na konsola na 200 pipsów aż do FEDu.
Ja liczę na odbicie przed ECB i FED'em - nie twierdze nigdzie że nagle się trend zmienił, tylko że zostały złamane właściwie wszystkie opadające LT, co może świadczyć o nadciągającej korekcie.
W grudniu kurs nie będzie w ogóle zależał od naszych kresek, tylko od działań ECB i FED.
1.0625 dalej nie padło

. , więc nie jest źle i czekam dalej...
Co do WTI - tutaj dopiero jest ciekawie. Cena wybiła z trójkąta, ale nie dała rady wybić S/R...
Próbowałem poszukać informacji co się właściwie stało.
No więc jakaś korporacja działająca w ropie -
http://www.bakerhughes.com/podała że ilość aktywnych odwiertów w USA spadła do do 757 i to był główny powód ataku na północ. Również ogólnie na świecie spadła ilość aktywnych odwiertów.
Tak mocne wybicie do góry może świadczyć o tym, że jakiś konkretny grubas zamknął eskę, ale ktoś to postanowił zaczapować.
Co zabawniejsze - nagle pojawił się Goldman Sachs z informacją że jest tak wielka nadpodaż, że baryłka spadnie do 20$... No myślałby kto że oni tak się martwią o cudzą kase

...
Miałem zamknąć na weekend WTI - ale to wybicie do góry przekonało mnie, że jednak mogę mieć rację, więc nie ma powodu oddawać tego wejścia, bo wsparcie odbiło cenę 7 razy jak do tej pory.
To tyle z moich wywodów.
Ten tydzień journala wyjątkowo zakańcza się wynikiem:
0 pips
Wszystkie otwarte pozycje idą na poczet następnego tygodnia. Miłego weekendu.