Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Dukascopy - ECN

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Ostatnio jak już handluję w Dukascopy to zamykam pozycje z ręki więc tu nie pomogę ale nikt podobnych uwag mi nie zgłaszał. Polecam spisać numery pozycji i przesłać całą listę do Dukascopy z prośbą o wyjaśnienie. Support ustali jakie mogły być tego przyczyny.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: arkoni »

Nie mam ochoty bawić się w ciągłe reklamacje. Taki SL zdarza mi się prawie codziennie, czasami kilka w ciągu dnia, a to znaczy, że musiałbym codziennie takie reklamacje składać, a to i irytujące, i męczące cokolwiek.

Chcę po prostu ustalić czy to jakaś prawidłowość, czy może ma to związek ze zmniejszoną zmiennością itp. Stąd prośba o opinię innych klientów Dukascopy.

Jeżeli uznam, że przeniesienie się do zagranicznego brokera było jednak pomyłką, to po prostu wrócę do starego, porządnego, choć nieco siermiężnego, polskiego MM lub poszukam czegoś innego.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

arkoni pisze:Nie mam ochoty bawić się w ciągłe reklamacje. Taki SL zdarza mi się prawie codziennie, czasami kilka w ciągu dnia, a to znaczy, że musiałbym codziennie takie reklamacje składać, a to i irytujące, i męczące cokolwiek.

Chcę po prostu ustalić czy to jakaś prawidłowość, czy może ma to związek ze zmniejszoną zmiennością itp. Stąd prośba o opinię innych klientów Dukascopy.
Nie sugeruję żebyś od razu składał reklamacje i notorycznie korzystał z tej praktyki. Wiem, że to niewygodne i nikomu na dłuższą metę nie będzie chciało się w takie coś bawić. Ale raz, że zgłosisz im, że coś jest nie tak i będą mogli popracować nad rozwiązaniem problemu, a dwa, że dostaniesz od nich możliwie wyczerpujące wyjaśnienia i postarają się ustalić jaka była przyczyna takiego stanu rzeczy, o czym właśnie zostałem zapewniony. Ale do tego potrzebne są szczegółowe informacje dot. transakcji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Hm...
Niech i tak będzie.
Spróbuję coś do nich wysmarować, choć mój angielski słaby jest i, pomimo tego, że cały czas go szlifuję, to nadal daleko mi do w miarę swobodnego posługiwania się nim.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

arkoni pisze:Hm...
Niech i tak będzie.
Spróbuję coś do nich wysmarować, choć mój angielski słaby jest i, pomimo tego, że cały czas go szlifuję, to nadal daleko mi do w miarę swobodnego posługiwania się nim.
Jeśli będziesz miał problemy to podeślij maila najpierw do mnie, naniesiemy poprawki o ile będą konieczne ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
arkoni
Gaduła
Gaduła

Wielkie dzięki. Poradziłem sobie jakoś. Mam nadzieję, że głowy mi za mój angielski nie urwą.

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

arkoni pisze:Wielkie dzięki. Poradziłem sobie jakoś. Mam nadzieję, że głowy mi za mój angielski nie urwą.
Tak. Poślizgi to norma, i to nawet 2-3-pipsowe na Eur/Usd (choć zwykle mniej niż 1, ale to marne pocieszenie). Ostatnio pozycja (też na Eur/Usd) zamknęła mi się na danych z poślizgiem 21,6 pipsa (wysłałem reklamację i czekam), więc osobiście powoli zaczynam rozglądać się za kimś innym. Arkoni ma jednak rację - ciężko reklamować co drugą pozycję. Poza tym skoro to raczej norma, nie ma co oczekiwać, że te reklamacje będą hurtowo uznawane (ale to tylko moje domniemanie).

PS. Dźwignia weekendowa to 1:90, nie mieszaj Raposo w głowach.
PS2. Obliczanie użycia dźwigni w MT4 i w Dukascopy jest IDENTYCZNE, tyle że MT4 podaje tę wartość jako x i nazywa chyba poziomem zabezpieczenia, a Dukascopy jako 1/x. Na stronie Dukascopy są podane wzory - kto rozumie, jak działa dzielenie i mnożenie, może to sprawdzić samodzielnie (co zawsze jest najlepszą opcją).

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ZomG pisze: PS. Dźwignia weekendowa to 1:90, nie mieszaj Raposo w głowach.
PS2. Obliczanie użycia dźwigni w MT4 i w Dukascopy jest IDENTYCZNE, tyle że MT4 podaje tę wartość jako x i nazywa chyba poziomem zabezpieczenia, a Dukascopy jako 1/x. Na stronie Dukascopy są podane wzory - kto rozumie, jak działa dzielenie i mnożenie, może to sprawdzić samodzielnie (co zawsze jest najlepszą opcją).
Ja mieszam...

https://www.dukascopy.com/europe/pl/for ... ts/margin/
Maksymalnie dostępna dźwignia na weekendy i inne dni zamknięcia rynku jest zwykle ustawiona na 1:30 (1:90 dla kont o maksymalnej dźwigni 1:300). Celem tej polityki jest ograniczenie ryzyk spowodowanych potencjalnym występowaniem luk cenowych powstałych podczas zamknięcia rynków, które mogą poważnie zagrozić zainwestowanym środkom.
Polecam też tabelę Polityka margin call i margin cut.

Dźwignia działa w ten sam sposób, zarówno na MT4, jak i w JForex - tu nie ma żadnych tajemnic. Różni się sam mechanizm polityki Stop-Out / Margin Call, co starałem się wyjaśnić przez ostatnie 2 strony ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

raposo pisze:
ZomG pisze: PS. Dźwignia weekendowa to 1:90, nie mieszaj Raposo w głowach.
Ja mieszam...

https://www.dukascopy.com/europe/pl/for ... ts/margin/
Maksymalnie dostępna dźwignia na weekendy i inne dni zamknięcia rynku jest zwykle ustawiona na 1:30 (1:90 dla kont o maksymalnej dźwigni 1:300). Celem tej polityki jest ograniczenie ryzyk spowodowanych potencjalnym występowaniem luk cenowych powstałych podczas zamknięcia rynków, które mogą poważnie zagrozić zainwestowanym środkom.
Polecam też tabelę Polityka margin call i margin cut.

Dźwignia działa w ten sam sposób, zarówno na MT4, jak i w JForex - tu nie ma żadnych tajemnic. Różni się sam mechanizm polityki Stop-Out / Margin Call, co starałem się wyjaśnić przez ostatnie 2 strony ;).
Półprawda to cały fałsz, więc w sumie mieszam tak samo jak Ty, bo nie jest to konkretnie 1:90 ani 1:30, ale może być ;)
Swoją drogą informacja ze strony, którą podesłałeś, jest nieaktualna, skoro nie mamy już 1:300... Dukascopy się nie postarało ;) Poprawka: Dukascopy się postarało, to ja się nie postarałem!

Ja właśnie twierdzę, że mechanizm MC/SO jest taki sam jak u brokera MT4 mającego poziomy MC na poziomie 100% i SO na poziomie 50%, tylko że odwrotnie podaje wartości (1/50%=200%).
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, 13:22 przez ZomG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Dla nas, Polaków rezydujących w Polsce, jest to 1:30 więc jest to cała prawda. Ani pół, ani 3/4, ani 1/10. Mario cały czas pytał o zmianę lewaru w kontekście posiadania dźwigni 1:100 w DE.

Informacja o lewarze 1:300 została zostawiona ponieważ:
Na wniosek klienta, który nie rezyduje w Polsce, dźwignia może zostać zwiększona do 1:300 (mogą wystąpić ograniczenia). Zgodnie z polskim prawem, klienci mieszkający w Polsce mogą otrzymać maksymalną dźwignię 1:100.
I jest paru klientów z UK, Niemiec czy Szwajcarii, których zmiany KNFu nie dotyczą i to powszechnie wiadomo, bo sytuacja ma się identycznie u wszystkich brokerów FX. No ale to ja mieszam, a Dukascopy się nie stara... Niech będzie :).
Ja właśnie twierdzę, że mechanizm MC/SO jest taki sam jak u brokera MT4 mającego poziomy MC na poziomie 100% i SO na poziomie 50%, tylko że odwrotnie podaje wartości (1/50%=200%).
Można to tak ująć, tyle, że sam mechanizm działa inaczej, bo nie mamy tu do czynienia z zamykaniem pozycji (które w MT4 mogą być stosowane w różnych wariantach ale zawsze zmierza to ku zamknięciu), tylko opiera się na hedgingu i redukcji wykorzystania lewaru do określonego przedziału.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ