Let's flow.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Let's flow.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

@freakout

No przyznaje. Wyższe interwały dają naprawdę ogromny spokój przy podejmowaniu decyzji.
Ja nie twierdzę że niskie interwały są złe, ale widocznie nie są dobre dla mnie. Problem jest taki że człowiek oczekuje łapania TP na poziomie 50 i wzywż pipsów, przy ryzyku 15 pipsów.
Doszedłem po prostu do wniosku, że duże targety to duże interwały i żeby to miało sens przeskoczyć się tego nie da.

Sam nie wiem dlaczego zaczynałem od niskich interwałów, może właśnie dlatego, że "szkoleniowcy" czy większość książek właśnie traktuje o precyzyjnym wchodzeniu w rynek, wyciąganiu RR najlepiej 3:1 lub o natychmiastowym zabezpieczeniu pozycji na BE.

Generalnie temat rzeka, ale każdy musi to przejść osobiście i wybrać to co do kogo pasuje. Szkoda ze zajęło mi to aż tyle czasu, ale żeby była jasność niczego nie żałuje. Dziś przynajmniej uczciwie mogę powiedzieć, że stworzyłem sobie autorski i sprawdzony system do tradingu na forexie :).

===========================================

Aktualizacja:

Na ten moment pozycje dają jakieś +270 pips.
Myślę że będzie więcej, ale na wszelki wypadek zabezpieczyłem + 100 pips profitu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

czesc MP, przechodzisz podobne rzeczy co i ja, ten tydzien na plus poki co ale to nie zasluga systemu (mozna miec rozne, lepsze lub gorsze) ale proby opanowania psychiki i tego co sie robi.
Jesli uwazasz, ze na wyzszych interwalach idzie Ci lepiej to bardzo dobrze. Jak podgladalem Twoje meczarnie na M15 i M5 to moge jedynie powiedziec, ze wg mnie za duzo oczekiwales. U mnie trading na M5 wychodzi na plus ale musze uwaznie selekcjonowac setupy, TP brac ok 10 do 20 pipsow i glownie to patrzec sie na H1 i M30 a na M5 tylko zawierac.
Osobno staram sie szukac setupow na H1 i jak juz znajde to jest to bardzo zyskowne i nie jest wtedy problem zawrzec i skonczyc transakcje z RR 1:3.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.

Mpapiez

irmentruda pisze:czesc MP, przechodzisz podobne rzeczy co i ja, ten tydzien na plus poki co ale to nie zasluga systemu (mozna miec rozne, lepsze lub gorsze) ale proby opanowania psychiki i tego co sie robi.
Jesli uwazasz, ze na wyzszych interwalach idzie Ci lepiej to bardzo dobrze. Jak podgladalem Twoje meczarnie na M15 i M5 to moge jedynie powiedziec, ze wg mnie za duzo oczekiwales. U mnie trading na M5 wychodzi na plus ale musze uwaznie selekcjonowac setupy, TP brac ok 10 do 20 pipsow i glownie to patrzec sie na H1 i M30 a na M5 tylko zawierac.
Osobno staram sie szukac setupow na H1 i jak juz znajde to jest to bardzo zyskowne i nie jest wtedy problem zawrzec i skonczyc transakcje z RR 1:3.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Masz w 100% rację. Ja przy interwale M15 szukałem celów na 50+ pips, nawet do 100+.
Tu był generalnie mój błąd. Im niższe interwały tym mniejsze powinniśmy brać cele.

Generalnie wyższy interwał lepiej współgra z moimi dziennymi zajęciami. Mam na wszystko więcej czasu i tyle się nie gapie w monitor. TF to badzo indywidualna sprawa. Nawet na M1 można zarabiać, ale ja się tego nie nadaje :).

FxTag
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: FxTag »

Witam:).
Nie każdy potrafił zrobić 25% w dzień i nie każdy zastanawiał się, czy nie da się więcej.
Pozdrawiam:)

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Z tego co mi wiadomo to Grzegorz Moskwa ma fantastyczne wyniki na wyższych interwałach H4- D1 Widziałem jego prowadzenie pozycji od momentu wejścia, pełen szacun, dla wiedzy i umiejętności. No ale trzeba chcieć się zapoznać i zaakceptować tą metodę, osobiście nie odpowiada mi ten interwał.

Mpapiez

Mały update:

Zabezpieczone łącznie + 230 pips.
Jak ma dalej spadać, to dzisiejszy top nie może już zostać pokonany.
Re-test oporu już poszedł i jego wybicie może sygnalizować wzrosty, więc tego nie biorę pod uwagę.

Swoją drogą TP mam wycelowane w jakieś ~700 pips ( 2x ~350), ciekawe czy doleci :wink: .

Mpapiez

Cześć,

Wpadło jakieś +236 pipsów.
Generalnie problem jest taki, że tam gdzie miałem SL, zdefiniowałem sobie jako rejon long / short i zostawiłem zlecenie czekujące...

Zlecenie weszło na longa, ale jak widziecie, cena pod koniec dnia zawróciła, co może świadczyć o tym, że popełniłem błąd tak mocno zabezpieczając pozycję, ale jak to rozegram, to zobacze w poniedziałek rano.

W obecnej sytuacji chodzi mi po głowie wyjście z ręki, no chyba ze jakas luka w góre pojdzie.

Mpapiez

Mały update:

W poniedziałek pojawiła się luka do góry, więc trzymałem się dalej swojego założenia.
Dziś przez moment naprawdę myślałem już że popełniłem bład, wyszli dołem z trójkąta, ale okazało się że to był tylko fake-out.

Cena nie doszła do mojego SL'a, więc siedzę sobie w trejdzie dalej.
Na ten moment mamy fajne świeczki na H4 i wyjście z trójkąta górą - szczerze mówiąc wygląda to bardzo wzrostowo.

TP planuje na na szczytach z zeszłego tygodnia.

=============================================

A tak z innej beczki, zauważliście nagły wysyp journali ?:) Większość się skończyła, zanim się nawet naprawdę zaczęła, ale to już taka sezonowość. W zasadzie chyba co roku na jesień tak jest.

Pomijam już wysyp specjalistów w wątku DT :), tego się tam już nawet czytać da...

Z jeszcze innej beczki, polecam każdemu przeczytać ten wywiad:
Zdaje się że to ostatnio jedna z najciekawszych osobowości w Polsce jeżeli chodzi o Forex.
Z miejsca powiem, że z wieloma rzeczami się nie zgadzam, ale polecam zwrócić uwagę na jego podejście do ponoszenia ryzyka ( w skrócie nie trzymać całej kasy na trading u broka), oraz jego opinię na temat wchodzenia na break even ( pod tym to mógłbym się podpisać obiema rękami).

Również ciekawie mówi o rozgrywaniu scenariuszy i o "fixowaniu" się stop losami.

Mpapiez

Aktualizacja:

Co do EUR/CAD, to już jestem na BE. Ponowne zejście poniżej żółtej linii to sygnał na S, więc dalsze trzymanie stop lossa jest kompletnie bez sensu i przeszedłem już na BE+1.
Na ten moment jakieś +60 pipsów i nic nie wskazuje na spadki.

Przymierzam się również powoli do wejścia na EUR/AUD. Tutaj póki co mamy "podwójny trójkąt".
Na pierwszy rzut oka wygląda mi ta para spadkowo, ale kłóci się to z moją wzrostową wizją na EUR/CAD...

Generalnie EUR/CAD i EUR/AUD lata w korelacji, więc się wstrzymam tutaj z wejściem. Z resztą i tak nie mogę zająć pozycji dopóki nie zamknę aktualnego wejścia.

No nic, czekamy na rozwój wypadków.

Mpapiez

Aktualizacja:

Co do EUR/CAD, to już jestem na BE. Ponowne zejście poniżej żółtej linii to sygnał na S, więc dalsze trzymanie stop lossa jest kompletnie bez sensu i przeszedłem już na BE+1.
Na ten moment jakieś +60 pipsów i nic nie wskazuje na spadki.

Przymierzam się również powoli do wejścia na EUR/AUD. Tutaj póki co mamy "podwójny trójkąt".
Na pierwszy rzut oka wygląda mi ta para spadkowo, ale kłóci się to z moją wzrostową wizją na EUR/CAD...

Generalnie EUR/CAD i EUR/AUD lata w korelacji, więc się wstrzymam tutaj z wejściem. Z resztą i tak nie mogę zająć pozycji dopóki nie zamknę aktualnego wejścia.

No nic, czekamy na rozwój wypadków.

ODPOWIEDZ