ALINOE dziennik

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

long S&P500 969,6 9:20
long S&P500 966.6 9:26

close 981,9 9:57
profit +123 p +0,58%
i drugie +153 p +1,46%

Żeby nikt nie myślał, że przesadziłem dokupując dwa razy to wyjaśnię, że za pierwszym razem zapomniałem wpisac liczbę kontraktów jaką chciałem kupic i kupiłem minimalną ilośc przez przypadek. Dlatego dokupiłem pozostałe.
long S&P500 z wczoraj nadal otwarty.
Ostatnio zmieniony 08 paź 2008, 11:12 przez alinoe, łącznie zmieniany 3 razy.

pomywacczka.
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pomywacczka. »

alinoe pisze:long S&P500 969,6 9:20
Mam pytanko czy konto GFT prowadzone przez Efix Polska ??
Czy bezposrednio w GFT ?? Bo chciałabym też jakieś konto na kontrakty ??
STARK DEVELOPMENT ...3 x nnn ... to Gant obecnej hossy :D
Kilka set % pewne jak w banku ;-)

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Efix Polska jest czymś w rodzaju agenta GFT a nie osobnym brokerem. Rachunek jest prowadzony przez GFT a nie przez Efix Polska i tylko przez GFT. Za pomocą Efix Polska możesz natomiast utworzyc rachunek w GFT oraz oczekiwac pomocy w j. polskim.
Ja, mimo że mieszkam w Anglii otwierałem rachunek przez Efix Polska bo miałem problemy z wypełnieniem formularza w j. angielskim.
Więcej informacji na temat GFT znajdziesz na tym forum w dziale poświęconym platformom transakcyjnym. Pozdr.

Edit:
Jeśli to cię interesuje to możesz sprawdzic ofertę Saxo banku a także IDM oraz TMS brokers, którzy są brokerami wprowadzającymi dla Saxo banku. Tam też jest sporo instrumentów, również CFD. :607:
Ostatnio zmieniony 08 paź 2008, 13:55 przez alinoe, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

close S&P500 1030.9 12:05

Edit:
profit +90 p +1,28%
Brawo, nic dodac nic ując.
Na dzisiejszych wzrostach koło południa można było sporo zarobic. Ja zająłem się głównie odrabianiem strat na tym indeksie.

Edit:
Zapomniałem napisac, że wczoraj w nocy zamroził mi się wykres S&P500 na jakieś pół godziny. Oj, nieładnie Panowie z GFT. Chociaż prawdziwy twardziel to nawet i na XTB powinien wygrywac. A co do platform. Na forum bankiera ostatnio obsmarowali Admiral Markets, a jakie epitety były, nawet o Żydach można było przeczytac.
A S&P niech spada. Teraz to mu wolno.[14:19]

Edit:
Zastanawiam się tyko nad tym skąd u mnie taka blokada wewnętrzna przed ustawianiem shorta na S&P500.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

long GOLD 902,3 19:41

Edit:
close 901,2 19:56 [19:58]

Edit:
long 904,8 20:16 [20:17]

Edit:
close 904.8 21:12 [21:15]

Edit:
profit 1) - 11p -0.52%
2) 0p 0%

Czas w nawiasach oznacza czas wysłania postu. O błędach transakcji może jutro coś napiszę. Jestem już zmęczony.[21:24]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Jak w trendzie wzrostowym, otwierając longa stracic? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.

Czyli o tym jak na giełdzie zachowac się jak skończony idiota.
Rzecz dotyczy transakcji z poprzedniego postu.
O ile nie widzę powodu aby rozpisywac się na temat udanych transakcji, ponieważ nie widzę dla siebie żadnych korzyści z tego tytułu, o tyle uważam, że dobrze byłoby od czasu do czasu przedstawic swoje najgorsze transakcje w pełnym świetle. Może jak będę palił się ze wstydu, że takie numery odwalam to będę pamiętał o swoich błędach nie starając się popełnic ich w przyszłości.
A więc do rzeczy.
Trend wzrostowy na 15-20M i 1H, jednocześnie jego korekta. Strategia to zagranie na powrót kursu w kierunku zgodnym z trendem po zakończeniu korekty, trzeba tylko poczekac na sygnał potwierdzający koniec korekty. No to schodzę na interwał 1M żeby sprawdzic jak sprawy stoją. I tu rozegrał się caly serial. Gdy znalazłem się już na interwale 1M zobaczylem, że kurs przebił już poprzedni opór i pnie się w górę. Zdrowy rozsądek nakazywałby poczekanie na korektę ale jak to bywa człowiek myśli, że może nie nastąpi a niechciałby przepuścic takiej okazji. No to otworzyłem longa i właśnie wtedy zaczęła się korekta, co nie powinno mnie dziwic wiedząc (o czym z reguły zapominam), że mam szczególnego pecha do wszelkich wybic i przebic. A że póżniej stwierdziłem, że to nie korekta a trend spadkowy to jak na fachowca przystało ("zyskom pozwól rosnąc a straty szybko tnij") zamknąłem szybko pozycję.
Póznie okazało się, że to jednak korekta i teraz popełniłem duży błąd. Otworzyłem longa w najmniej przemyślanym momencie, gdy kurs testował poprzedni opór nie czekając nawet czy go przebije czy nie. Z reguły staram się otwierac pozycje wyłącznie po zakończeniu korekt a nie grac na przebicia, czasami jednak obawa, że ona nie nastąpi sprawia, że boję się, że stracę okazję. To jeden z moich najczęstszych błedów, z którym walczę. Kolejny błąd to SL, który podciągnąłem do poziomu otwarcia pozycji gdy miałem ku temu okazję. Moim zdaniem o momencie zamknięcia pozycji powinna, tak jak przy otwarciu pozycji, decydowac analiza techniczna a nie to czy jesteśmy do przodu czy do tyłu a może na zero w tym momencie. Zignorowałem ukośną linię trendu wskazującą na możliwe poziomy wsparcia i ustawiłem SL w tym miejscu tylko dlatego, że bałem się sytuacji w której będę na minusie.
Moje zagrania byly typowe dla leszcza rozpoczynającego przygodę na forexie.
Złamałem wszystkie swoje zasady, emocje wzięły górę.
O ile straciłem na pierwszej pozycji to szczególnie nieudaną uważam jednak tą drugą. Bowiem dla mnie szczególnie zła transakcja to nie taka, na której tracę a taka , na której popełniam najbardziej oczywiste błędy jak w tym przypadku otwarcia pozycji podczas testowania oporu bez oznak jego przebicia.
Wykres z demo AM. Może ktoś wie jak w DealBook 360 skopiowac wykres bo ja widzę tylko opcję drukuj?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Zrób print screena, wklej do Painta i zapisz. Tak najprościej.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

magictrader pisze:Zrób print screena, wklej do Painta i zapisz. Tak najprościej.
Albo zainstaluj drukarkę PDF Creator, i od razu możesz wydrukować do PDF czy jakiegoś formatu graficznego :)
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

long EUR/USD 1,3692 12:57
Edit:
close 1,3695 13:27 [13:29]
Edit:
profit +3p +0,1%
Sygnał na interwale 15M. Po zejściu na 1M trochę za wcześnie otworzyłem pozycję stąd trochę emocji przez co szybko zamknąłem pozycję. No cóż, spróbujemy innym razem.[13:38]

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

short EUR/USD 1,3667 14:37
Edit:
close 1,3666 15:04 [15:05]
Edit:
short EUR/USD 1,3652 15:10 [15:12]
Edit:
close 1,3645 15:30 [15:32]

Edit:
profit +1p 0,1%
+7p +0,7%

Dlaczego ja to robie?
Dlaczego otwieram shorta gdy kurs zbliża się do ważnego wsparcia? Przecież widzę wyrażne cykle na interwale 1M i jak oscylator stochastyczny ładnie chodzi od poziomu wyprzedania do poziomu wykupienia. Przecież wystarczy poczekac jak znajdzie się na poziomie wykupienia i wtedy dac shorta. Ale nie, boję się, że nie będzie korekty i wchodzę od razu.
To już ostatnia transakcja w tym tygodniu. Psychika mi siada.[15:46]

ODPOWIEDZ