koalafx pisze:Mam pytanie odnosnie pipsow w myfxbook.
Twoj System zaklada ze srednio po 50 pipsach zysku zamykasz jedna pozycję [...]
Prosze napisz dlaczego w myfxbook sa pozycje zyskowne po 190,150,100, 70, 50 itd pips ? skad one sie biora jesli zakladasz ze po 50 pipsach zamykasz i po 10 pipsach to w sumie powinny srednie byc w tych przedzialach.
Te 50 pipów, to właśnie średnia. Priorytetem jest otwieranie pozycji dwa lub trzy razy dziennie, jeśli są ku temu warunki, bo jak się trafi konsolidacja o małej amplitudzie, to nie ma. Dopiero drugi warunek to minimalna odległość pozycji 30 pips jedna od drugiej. Można sobie też przyjąć tą minimalną wartość na 40 czy więcej. Te 30 pips, to akurat ustaliłem tak "na czuja".
Chodzi o to, że jeśli "drabinka" z otwartych pozycji będzie zbyt gęsta, to nagły duży skok ceny znokautuje rachunek, przy kilkunastu pozycjach.
Przy depozycie 10k PLN utrzymanie jednej pozycji za 0,01 lota ze stratą 1000 pips (da jakieś -390 PLN), to pikuś, ale jeśli tych pozycji jest dwadzieścia, to już się robi 0,2 lota (i -7,8k PLN przy -1k pips). Przy dużym zagęszczeniu i odejściu ceny na większą odległość robi się z tego jedna duża pozycja.
Jeśli logować się na platformie dwa, trzy razy dziennie, to gęstość pozycji niejako
sama dopasowuje się do aktualnie panujących warunków na rynku. Przykładowo w okresie dużej zmienności cena zmienia się o 100 lub 200 pipów dziennie, to po jakimś czasie utworzy się pewna ilość pozycji oddalonych od siebie o takie właśnie odległości. W ten sposób utrzyma się z łatwością kilkanaście pozycji rozwleczonych na przełomie, powiedzmy, 2000 pips. Gdyby jednak pozycje były ustawione co 50 pips, to byłoby ich w sumie 40. Potrzeba by wówczas znacznie większego depozytu, by to udźwignąć.
hmm... tak czytam co napisałem i nie mam pewności, czy klarownie to wyjaśniłem. Jak nie, to proszę o pytania, postaram się jakoś bardziej przejrzyście.