Hedging po mojemu

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
green7
Maniak
Maniak

Re: Hedging po mojemu

Nieprzeczytany post autor: green7 »

FilozofiaForex pisze:Myfxbook w twojej stopce, na przykład, wygląda bardzo imponująco na pierwszy rzut oka, ale jak widzę, że to historia sprzed pięciu lat, to odrazu czar pryska i rodzi się pytanie "co się wydarzyło?". OPEC się pomylił, czy FED urządził prima apprilis?
A co się mogło stać ... żaden broker nie da Ci za długo zarabiać. A otwieranie transakcji przez DD gdzie czasem czas otwarcia liczy się już w minutach niezbyt dobrze działa. Zwłaszcza, że brok lubi otwierać tylko to na czym od razu tracisz :)
Drugi system w stopce jest z końca poprzedniego roku, tylko nie wiedzieć czemu nie zawsze myfxbook go wyświetla...
Nie problem założyć myfxbook'a dla aktualnego konta - tylko po co ... Udowodni to coś ?
Green
Obrazek
Obrazek

FilozofiaForex

Nieprzeczytany post autor: FilozofiaForex »

koalafx pisze:Mam pytanie odnosnie pipsow w myfxbook.
Twoj System zaklada ze srednio po 50 pipsach zysku zamykasz jedna pozycję [...]

Prosze napisz dlaczego w myfxbook sa pozycje zyskowne po 190,150,100, 70, 50 itd pips ? skad one sie biora jesli zakladasz ze po 50 pipsach zamykasz i po 10 pipsach to w sumie powinny srednie byc w tych przedzialach.
Te 50 pipów, to właśnie średnia. Priorytetem jest otwieranie pozycji dwa lub trzy razy dziennie, jeśli są ku temu warunki, bo jak się trafi konsolidacja o małej amplitudzie, to nie ma. Dopiero drugi warunek to minimalna odległość pozycji 30 pips jedna od drugiej. Można sobie też przyjąć tą minimalną wartość na 40 czy więcej. Te 30 pips, to akurat ustaliłem tak "na czuja".
Chodzi o to, że jeśli "drabinka" z otwartych pozycji będzie zbyt gęsta, to nagły duży skok ceny znokautuje rachunek, przy kilkunastu pozycjach.
Przy depozycie 10k PLN utrzymanie jednej pozycji za 0,01 lota ze stratą 1000 pips (da jakieś -390 PLN), to pikuś, ale jeśli tych pozycji jest dwadzieścia, to już się robi 0,2 lota (i -7,8k PLN przy -1k pips). Przy dużym zagęszczeniu i odejściu ceny na większą odległość robi się z tego jedna duża pozycja.
Jeśli logować się na platformie dwa, trzy razy dziennie, to gęstość pozycji niejako sama dopasowuje się do aktualnie panujących warunków na rynku. Przykładowo w okresie dużej zmienności cena zmienia się o 100 lub 200 pipów dziennie, to po jakimś czasie utworzy się pewna ilość pozycji oddalonych od siebie o takie właśnie odległości. W ten sposób utrzyma się z łatwością kilkanaście pozycji rozwleczonych na przełomie, powiedzmy, 2000 pips. Gdyby jednak pozycje były ustawione co 50 pips, to byłoby ich w sumie 40. Potrzeba by wówczas znacznie większego depozytu, by to udźwignąć.
hmm... tak czytam co napisałem i nie mam pewności, czy klarownie to wyjaśniłem. Jak nie, to proszę o pytania, postaram się jakoś bardziej przejrzyście.

FilozofiaForex

green7 pisze:Nie problem założyć myfxbook'a dla aktualnego konta - tylko po co ... Udowodni to coś ?
No, przecież, że udowodni. Uważam, że to jednak nie chodzi o kwestię udowadniania, czy też zatajania. Jeśli twoja "machina" działa i zarabia, to OK, możesz o tym mówić lub nie, twoja wola. Jeśli jednak system kuleje, to wydaje mi się, że warto poddać to ocenie jak największej ilości osób, które mają jako takie rozeznanie w temacie. Ktoś coś podpowie, ktoś inny zasugeruje. Czasem może okazać się, że potrzebna drobna kosmetyka, by system ruszył, innym razem ktoś wskaże założenia, które dyskwalifikują strategię już na starcie.
Wiesz, w myśl zasady, że co dwie głowy, to nie jedna.

cbear
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cbear »

green7 pisze:
FilozofiaForex pisze:Myfxbook w twojej stopce, na przykład, wygląda bardzo imponująco na pierwszy rzut oka, ale jak widzę, że to historia sprzed pięciu lat, to odrazu czar pryska i rodzi się pytanie "co się wydarzyło?". OPEC się pomylił, czy FED urządził prima apprilis?
Nie problem założyć myfxbook'a dla aktualnego konta - tylko po co ... Udowodni to coś ?
Nie sądzisz, że to bardzo głupie pytanie? :wink: Myśle, że tylko to może cokolwiek udowodnić

FilozofiaForex

Dzisiaj właściwie nic się nie dzieje. Nuda. Equity tak jak wczoraj. W tej chwili (godzina 14:15) +32,83%. Na realu to jednak są wrażenia. Nawet jak się nic nie dzieje, to człowiek zawsze w lekkiej panice. Takie demo, to jak polski film - wychodzi facet z papierosem, patrzy się w lewo..., potem w prawo... hiehie... Jedyny dreszczyk to ewentualna możliwość obciachu na forum, jak system się posypie.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: koalafx »

Dzieki za odpowiedz.
Wklejam Ci mojego myfxbook z Twoim systemem :-) Rachunek real z 10k

http://www.myfxbook.com/members/koalafxt/hedge/1341752

Mam pytanie do sytuacji jaka jest. Otworzylem dwie pozycje przeciwstawne, cena poszla w gore, Long zamknal sie na 50 pips i znow otworzylem dwie przecistawne i cena poszla w gore. Mam 1 Buy i 2 Sell.
Jesli cena dalej pojdzie w gore i to znow bedzie i 1 buy i 3 sell - ALE moje pytanie jest nastepujace co zrobic jesli cena np poleci w dol i zamknie jedno SELL ???? - Czy nic nie robie i czekam az poleci znow w dol i zamknie to drugie sell czy po pierwszym zamknieciu sell daje znow dwie przeciwstane i wtedy nowy buy ustawiam _ 10 pips nad starym buy ???

Prosze o wytlumaczenie czy dobrze mysle i ktora mysl moja jest prawidlowa :-)

Ja sobie dodatkowo ustawiam z gory oczekujace, ze jesli cena poleci w gore to juz mam przygotowane zasieki :-)
Ja daje TP 50 pips i oczekujace przeciwstane po zamknieciu TP 50 pips, wiec w sumie dystans to 50 pips.
Zobaczymy jak sie rozkreci Edek.

FilozofiaForex

koalafx pisze:Mam pytanie do sytuacji jaka jest.[...]
Zerknąłem z grubsza, ale w tej chwili nie bardzo mam czas, na wnikliwe przeanalizowanie pytania (bardzo skomplikowanie to brzmi :) ).
W najbliższym czasie chcę przygotować jakąś graficzną prezentację wyjaśniającą jak to ma wyglącać. Pamiętaj, żeby nie trzymać się kurczowo tych 50 pips na TP. Niech to będzie nawet więcej jeśli cena akurat nagle odskoczyła gdzieś dalej.
Zerknij sobie na mojego myfxbooka i zobacz jak wygląda pozycja otwarta po wczorajszym skoku ceny.
A! i zrezygnuj z oczekujących zleceń. Pozwól cenie odejść nawet na większą odległość i wtedy dasz pozycję z TP np. 102 pips - tak własnie zrobiłem wczoraj.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

Dzieki za odp. Usunalem oczekujace i nie bede ich stawial juz a jedynie sprawdzal 3x dziennie sytuacje na rynku.

Chodzi mi dokladnie tylko o to ze np mam otwarte 3 pozycje na sprzedaz i jedna na kupno. Cena jednak dalej nie leci na kupno i zawraca i zamyka mi pierwsza pozycje na sprzedaz i zostaja jeszcze dwie. Czy po zamknieciuu tej pierwszej pozycji na sprzedaz musze otworzyc kolejne przeciwstawne i wtedy na nowej pozycji na kupno ustawic TP + 10 pips nad ta ostatnia i co prawda jedyna pozycja kupna w tej drabince co rozpisalem ?

FilozofiaForex

koalafx pisze:Chodzi mi dokladnie tylko o to ze np mam otwarte 3 pozycje na sprzedaz i jedna na kupno. Cena jednak dalej nie leci na kupno i zawraca i zamyka mi pierwsza pozycje na sprzedaz i zostaja jeszcze dwie. [...]
W takiej sytuacji wypadałoby otworzyć jedną długą z TP o 10 pips dalej niż kolejna dluga pozycja. I mamy wtedy dwie S i dwie L. Tą nową pozycję L otwierałbym pod warunkiem, że aktualna cena jest oddalona od istniejącej pozycji L przynajmniej o 30 pips.
Dzisiaj EUR/USD śmignęła do góry i equity z porannych 32 stopniało na +30,8%, zabezpieczenie 2640%.

Awatar użytkownika
koalafx
Gaduła
Gaduła

No to teraz wszystko juz jasne :)
Zobaczymy jak na koncie Live bedzie system sie sprawdzal.
Wydaje mi sie ze dzieki tej metodzie zbiera sie praktycznie wszystkie pipsy z rynku nie patrzac w ktora strone rynek idzie i jaki jest trend. Wystarczy tylko dobry MM w stosunku do depo i zyski same wczesniej czy pozniej przyjda.

ODPOWIEDZ