Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: highend »

c.ajto pisze:
highend pisze: ad 3) linia trendu... przełamana.... taaak... właśnie dlatego uważam, że LT nie mają sensu i wolę szkołę Dadasa. :)
Hahaha, to żeś pojechał - TL, jeden z kanonów AT, jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na prowadzenie gry przegrywa z niekończącymi się udoskonaleniami PTECZ/DSWS :lol:
A ja wam powiadam: "Nie idźcie tą drogą Ludwiku Dorn i psie Sabo" :lol:

Jesteś tupeciaż Highend, szkoda że tupet ten bierze się z niewiedzy.
:) tupeciaż :D to mi się podoba :564: :564: :564:
Linia trendu malowana po dołkach tak? Jak na tym Apple. I co nam ona dała w tym momencie? Jaką wiedzę?
Równie dobrze mogę dać średnie kroczące.... :)
a linia... jak to linia - jest i nagle zostaje przerwana.
Co Ci mam Cajto powiedzieć - na temat LT wolę szkołę Dadasa, on to tak wyjaśnił, że do mnie to przemówiło.
na ForexCity są jego filmiki, jak chcesz to znajdziesz.... z tym, że uprzedzam - niektórzy mówią o tych filmikach "bełkot".... więc zanim sie je obejrzy, trzeba w sobie ustawić tryb: "czy chcę słuchać, czy chcę szydzić?"

a artykuł uważam za beznadziejny, bo po fakcie (spadków) każdy może sobie pisać co chce.. szukać ich powodów... szukać nie wiadomo czego.
Ja miałem wytypowany szczyt na Apple.... kisili się tam kisili i wyszli dołem. I nie było to dla mnie niespodzianką. I nie muszę szukać powodu spadku.... nie jestem zaskoczony tym faktem :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Popatrz Cajto - tak wierzyłeś w LT na kawie, że byłeś nie wiem..90% pewien bo kawa wyszła dołem.. i idzie w dół... i co najwyżej odbije na 127 i w dół....
Owszem - 127 było oporem... ale wybili go górą. I teraz być może jest wsparciem :)
Ja bym do tego poszedł bardziej rozsądnie - złączył wszelkie metody razem.... Dlatego lubię Twoje analizy i np. Żaby - są dla mnie cenne. Ale każda LT może być przebita w dowolnym momencie zawsze i wszędzie. Więc ja nie umiem na nich grać.

Dadas również uprzedza, że jego poziomy DSWS mogą być zawsze przecięte i wybite.... tak samo jak poziomy fibo... ta sama zasada - żeby oddać sprawiedliwość.

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

Podeślij linka z tymi filmikami, z chęcią ocenię czy jest to bełkot, czy coś sensownego.

Ok, kończę ten OT o TL, nie mam parcia na niesienia kaganka oświaty :wink:
highend pisze:Popatrz Cajto - tak wierzyłeś w LT na kawie, że byłeś nie wiem..90% pewien bo kawa wyszła dołem.. i idzie w dół... i co najwyżej odbije na 127 i w dół....
Nie rozśmieszaj mnie "wierzyłeś", co tu wiara ma do gry? Wkleiłem później screena z realizacją trójkata górą i wyjaśnieniem że FL ZAWSZE są realizowane, to wynika z ich natury i czystej logiki.

Naprawdę ciężko polemizować z kimś kto posiada szczątkową wiedzę i chce mi wmówić że TL "nie działa, bo może być zawsze przebite" :lol:

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

:D dobra, już dobra.... Sam kiedyś malowałem TL, a do wszystkiego jestem samoukiem.... :)
TL działa tak długo aż nie zostanie przebite. Może być? ;) wtedy masz SL. Proste.

filmiki masz w tym dziale:
http://www.forum.forexcity.pl/viewforum.php?f=42
Ludziom wielu się podoba. Nie jestem sam wyznawcą guru Dadasa.... :)

Cieszę się natomiast, że z każdym sensownym człowiekiem mogę normalnie porozmawiać....
Ty się do nich też zaliczasz. Ja jestem szalony - wiem ;) Ale taki mam charakter.
A pipsów starczy dla wszystkich :)

kawa tymczasem odbiła mocno UP :)
nie dali się zapakować w eLki na 127... może zbyt wielu na to liczyło.

A ropa spada... NGAS też walnął... .zostały mi na nim 2 pozycje - 3 zamknięte :(
zastanawiam się gdzie dobrać L :D bo jestem uparty.
Mam nadzieję, że Meylo miał SL na BE na ropie i gazie.
Dane do gazu były niekorzystne.. że jest go dużo :) no i niech spada - grubasy się musza zapakować.. ;)

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

highend pisze::D dobra, już dobra.... Sam kiedyś malowałem TL, a do wszystkiego jestem samoukiem.... :)
TL działa tak długo aż nie zostanie przebite. Może być? ;) wtedy masz SL. Proste.
NIE :!: Takim farmazonom mówimy zdecydowane NIE :!: :569: :D
Nie zaprzątaj sobie głowy TL, skup się na prawidłowym wyznaczaniu Fibsa, tak żebyś mógł JEDNYM sposobem wyznaczyć je na każdym walorze.
Zastanów się też nad różnicą stylu gry z "budowaniem pozycji" na jedno wejście (setup = IN).

Dzięki za linka, będę miał czas to przejrzę.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Dobra człowiek - nie nerwuj się :)
Ale masz rację - skupiam się na wyznaczaniu fiba....... :)
i na przykład już wiem czemu kawa tak mocno odbiła i jestem wkur***, że tego nie zauważyłem wcześniej.
Otóż kawa odbiła od.... FIBO 161 !
a fibo 423 wypada na poziomie 152....
Cały czas trzymałem się TP w okolicach 150-155... i pasuje :)

impuls na D1 jako fibo 0-100.. od dołka do Twojego poziomu 127 Cajto :) na kawie.
I wszystko jest jasne jak słońce wtedy :) oczywiscie na weekly jest to jedna świeczka ;) standard haha
jednak kawa może zechcieć zretestować poziom 127 jako czubek impulsu..... więc warto ustawić BUY LIMIT :)
a nuż widelec... :) i oczywiście druga świeczka na weekly (po startowej) ma knocik na... Fibo 23.... z automatu.

1...2..3.. J Dadasa - pasuje do tego schematu jak ulał.... :) Tylko odpowiednio wcześnie wypatrzeć takie coś.
Choć Dadas tak nie robi tylko czeka aż się formacja narysuje, czeka na wybicie.. i podąża za wybiciem - bardzo rozsądnie, bo nie łapie wtedy dołków/szczytów tylko ma trading bardziej bezpieczny.

Wrzucam poniżej EURCHF bo mnie intryguje czemu rośnie.... No i sprawa załatwiona. Wsparciem było 1.20, teraz będzie oporem, a lecimy na 1.19xxx ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Ropa z wielu już mierzeń wychodzi jednak na $37... nie dotykam więc L na razie... jednak dobry pomiar był od razu i pasowało... Lecimy na 37 - niech tylko jeszcze dołek puści aktualny. Pomiar łatwo zrobić na monthly na świecy DOJI z maja - od jej szczytu do dołka fibo 0 -100, F423 wypada na $37

NGAS musze pomierzyć ile w dół jeszcze. edit: 2.755 lub 2.710... ale raczej to pierwsze.
impuls na H4... chyba, że wydłużą impuls (czyli większy TF) - wtedy poleci niżej.. ehh ;)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Heloł :)
Oczywiście nie miałem BE nigdzie. I jeszcze nie wycięli. Kawa ładnie odbiła. I na bawełnie szaleństwo.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

meylo pisze:Heloł :)
Oczywiście nie miałem BE nigdzie. I jeszcze nie wycięli. Kawa ładnie odbiła. I na bawełnie szaleństwo.
tzn ? to gdzie masz SL na gazie i ropie?

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Na gazie miałem 2.781, ropa 48.12.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

ODPOWIEDZ