Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
kaiju
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Sterowany FOREX jak zabawka tylko dla dużych dzieci

Nieprzeczytany post autor: kaiju »

Dziękuje Panu za odpowiedź :) .
Mam kolejne pytania. Na dole jest załącznik z dzisiejszym wykresem kabla. Niech Pan spojrzy na to co się zadziało na dole. Co według Pana spowodowało wysunięcie tego knota? Jedni powiedzą, że duże banki widzą tam zlecenia stop i pchają cenę by zgarnąć tą płynność. Inni stwierdzą, że duzi gracze czasami zagrywają wedle strategi "eee tam, wrzućmy duże zlecenie zobaczymy co na to rynek, jak pójdzie w naszą stronę to dobrze, jak napotka wsparcie/opór to uciekamy".
Czy uważa Pan, że manipulacje zdarzają się tylko w czasie niskiej płynności kiedy łatwiej jest pchnąć rynek w swoją stronę?
I jeszcze jedno. Wiadomo, że rynek to duże banki, fundusze hedge, profesjonalni detaliści i ci co sobie chwilowo zwiedzają, czyli szary, bezbronny lud. Stawia Pan tezę, że rynek jest manipulowany. W takim razie kto kogo najczęściej wysadza z siodła. Duzi gracze zastawiają sieci na detalistów czy może Forex to ocean w którym nawet wieloryb może zostać złowiony (przepraszam za te dziwne porównania :roll: ). Znam tradera (miał własny fundusz) który operując 9-cio cyfrowymi kwotami czasami wycinał stopy dealerom z dużych banków.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 12:28 przez kaiju, łącznie zmieniany 1 raz.

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: inwestor2006 »

kaiju pisze:Dziękuje Panu za odpowiedź :) .
Mam kolejne pytania. Na dole jest załącznik z dzisiejszym wykresem kabla. Niech Pan spojrzy na to co się zadziało na dole. Co według Pana spowodowało wysunięcie tego knota? Jedni powiedzą, że duże banki widzą tam zlecenia stop i pchają cenę by zgarnąć tą płynność. Inni stwierdzą, że duzi gracze czasami zagrywają wedle strategi "eee tam, wrzućmy duże zlecenie zobaczymy co na to rynek, jak pójdzie w naszą stronę to dobrze, jak napotka wsparcie/opór to uciekamy".
Czy uważa Pan, że manipulacje zdarzają się tylko w czasie niskiej płynności kiedy łatwiej jest pchnąć rynek w swoją stronę?
I jeszcze jedno. Wiadomo, że rynek to duże banki, fundusze hedge, profesjonalni detaliści i ci co sobie chwilowo zwiedzają, czyli szary, bezbronny lud. Stawia Pan tezę, że rynek jest manipulowany. W takim razie kto kogo najczęściej wysadza z siodła. Duzi gracze zastawiają sieci na detalistów czy może Forex to ocen w którym nawet wieloryb może zostać złowiony (przepraszam za te dziwne porównania :roll: ). Znam tradera (miał własny fundusz) który operując 9-cio cyfrowymi kwotami czasami wycinał stopy dealerom z dużych banków.
mam to zlecenie na kablu...sl juz zabezpieczone...pozycja sie rozwija, niedaleko do tp

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

uważam że rynek jest manipulowany zwłaszcza przy dużym obrocie gdy "duzi gracze" są w grze...kto kogo najcześciej wysadza to jasne...duzi gracze małych nieznających się inwestorów...czasem na rynku widoczne są również dziwne sytuacje gdzie być może duzi grają przeciwko dużym ale naprawde aż takiej wiedzy nie mam i nie odważę się tutaj tezy dać w tym temacie...nie jeden wieloryb został złowiony na fx...tam też są tylko ludzie, tylko traderzy...kiedyś czytałem o sprawie tradera który dla jakiegoś azjatyckiego banku pracował i stracił setki milionów usd w dzień...to nie dużo ale chodzi mi o to że tam też są ludzie...

kiedy nie ma płynności na rynku i widzę to po wielkościach wolumenowych to nawet nie tykam rynku bo wtedy każde mniejsze zlecenie wywołuje ruch który niekoniecznie jest zgodny z tym co widzę na wykresie...wolę gdy dużi graczę zostawiają ślady a ja nimi za nimi tylko podążam...

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

tutaj ma Pan przykład z końca grudnia na parze usdchf...screeny przedstawiaja ten sam wykres w różnicy czasowej około 2 godzin chyba...wszystko jest widoczne na wykresie...proszę zobaczyć jaki sygnał podażowy powstał na tej parze który nagle zniknął...może by to nie miało wielkiego znaczenia ale każdy wie co się stało dwa tygodnie później na franku na tej parze...ale to tylko moje przypuszczenia a nie teza...ale na pewno daje dużo do myślenia

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

co do wysunięcia knota to moim zdaniem to mogło być wiele rzeczy a w moim rozumieniu systemowym tak jak ja na to patrze to po prostu dopełnienie 5tki w falach elliotta...może to być również test dołka...nie ukrywam że taki test w pewnych warunkach przy odpowiednim układzie wolumenu jest moim punktem do wejścia w pozycje

Awatar użytkownika
kaiju
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kaiju »

Ok dziękuje za odpowiedź. Jest jedna rzecz która mnie nurtuje ale do tego pewnie by się przydał ktoś kto widział na oczy jakiś orderbook. Chodzi o to, że gdy duzi gracze mają informację której nie mają inni to zazwyczaj grają zleceniami LIMIT a nie walą zlecenia z palca (aczkolwiek można się kłócić). Interesuje mnie kwestia tego jak rynek reaguje na walnięcie dużego zlecenia z palca, a jak gdy jest ustawione duże zlecenie LIMIT. W jaki sposób, z jaką dynamiką cena dochodzi do zlecenia LIMIT? Nie wiem czy dysponujesz taką wiedzą.

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

kaiju pisze:Ok dziękuje za odpowiedź. Jest jedna rzecz która mnie nurtuje ale do tego pewnie by się przydał ktoś kto widział na oczy jakiś orderbook. Chodzi o to, że gdy duzi gracze mają informację której nie mają inni to zazwyczaj grają zleceniami LIMIT a nie walą zlecenia z palca (aczkolwiek można się kłócić). Interesuje mnie kwestia tego jak rynek reaguje na walnięcie dużego zlecenia z palca, a jak gdy jest ustawione duże zlecenie LIMIT. W jaki sposób, z jaką dynamiką cena dochodzi do zlecenia LIMIT? Nie wiem czy dysponujesz taką wiedzą.
nie dysponuje i nawet nie myślę o tym by próbować wiedzieć...radzę byś też tym się nie zajmował...:)to naprawdę mało istotne i niepotrzebne do zarabiania na rynku...osobiście radzę skupić sie na takich rzeczach jak to na czym polega rynek, jaka jest jego istota, nad swoimi przekonaniami i postawami którymi kierujemy się na rynku, nad odpowiedzialnością za trading, nad celem dla którego to robimy itp...jednocześnie fajnie jest szukac swojego własnego systemu inwestycyjnego

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

dobry system sprawdzony na N próbach oraz dobrze poukładana głowa to klucz do sukcesu...oczywiście motywacja determinacja i upór...bo bez tego przy pierwszym potknięciu nie ma szans się podnieść a przynajmniej ja takich potknięć miałem z 10

inwestor2006
Gaduła
Gaduła

dzisiaj tylko gbpusd na +60 pips...póki co

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

inwestor2006 pisze: ....rynek robi ruch po kilkadziesiąt pips dokładnie w punkt do 5 miejsca po przecinku dopełniając formację elliottowską z podpartym wolumenem...
To mi trochę zabrzmiało jakbyś uważał, że ktoś manipulował rynkiem by wyrysować konkretne fale Elliota na wykresie.
Nie znam się na falach Elliota, ale wydaje mi się mało wiarygodnym, że ktoś steruje rynkiem, by rysować fale ;). Chyba nie to miałeś na myśli?

ODPOWIEDZ