Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
moneymaker
Gaduła
Gaduła

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: moneymaker »

Nie zostałem zrugany po pierwszym poście, to zaryzykuję kolejny. Choć pamiętaj, postrzegam Cię bardziej jako kolegę, niż wroga.

Przesunięcie SL-a pod/nad świeczkę, to jakieś branie profitu, piszesz, że to nie jest jakaś konkretna metoda, uważam, że jest. Ponadto Clay pisze (i wychodzi z transakcji) o Double Bottom/Top, pinach, RN, dziennych r/s (tu można dołożyć jeszcze obserwacje Niemiaszka, czyli, że cena lubi się odbić od tygodniowych/miesięcznych pivotów), generalnie, o miejscach, kiedy cena zawraca i idzie przeciwko Tobie, a raczej, kiedy zaczyna, lub potencjalnie może zacząć pożerać Twój aktualny zysk. Wiem, że o tym wiesz, ale wiem też, że tego nie stosujesz, tzn. nie bronisz swojej transakcji, i tu już nie jest ważne w/g jakich kryteriów wszedłeś w transakcje, ważne, że jej nie bronisz.

Pisząc, abyś zaczął grać Dance, miałem na myśli, abyś stosował się do zasad wejścia/wyjścia w/z pozycji, które są tam podane. Czy EMA ma mieć wartość 50, 60 czy też 54,7 to jest mało ważne, jest to tylko kosmetyka. Nie rozumiem też, dlaczego wprowadzasz EMA50 z M%, na M!%. M5 może być pomocne do precyzyjniejszego wejścia, ale równie dobrze morza grać i bez M5. Sensowne natomiast jest wprowadzenie SMA/EMA z H1 na M15.

Dance bardzo precyzyjnie opisuje wejście: cena dotyka (czasami przebija EMA10 lub SMA35/EMA50 zgodnie z zasadami (reguła 2 świeczek, kąt nachylenia średnich, to akutrat nie jest w Manualu, jest w dodatku "The AAA "Touch" Trade Entry") na M15, lub H1. Sygnały z H1 są silniejsze, ale czasami są kontrtrendowe w stosunku to M15.

To te sygnały determinują zawarcie transakcji. Nie fibo, nie AT, nie AF, elliot, widły, świeczki nic innego. Jest tylko średnia i cena. Ofc te w/w opisane wskaźniki, mogą być pomocne, ale nie powinno się się w/g nich zawierać transakcji. Dance opisuje też inny typ wejścia, wejście w strefie "constrainment", które w konfluencjach dają chyba najmocniejsze sygnały kilkudziesięcio pipsowego ruchu, ale to już jest inny temat.

Proszę popraw mnie, jeżeli źle rozumuję Manual.

Skoro napisałem a, napiszę b. Proszę spróbuj zanalizować swoją transakcje E/J, gdzie miałeś SL77,5 zgodnie z Manualem. Cena odbijała się od EMA10, nie dając sygnałów na S. Zająłeś pozycję, ok. cena poszła w Twoją stronę, ale po chwili pokazała sygnał na L, tworząc dodatkowo coś w rodzaju DB na EMA10. W tym momencie jest wysyłany sygnał, przesuwam na BE, lub zamykam transakcje na paru pipsach. Skończyło się tak, jak się skończyło. Tak wiem, fajnie i prosto analizuje się wykresy po czasie.

Nie napisałem tego po to, aby się wymądrzać, ale po to, aby wykazać, że warto z zasadami Manuala grać.

Piszesz, że Manual daje wiele fałszywych sygnałów. Tak, każdy sys takie daje, gdyby było inaczej proporcja nie wynosiłaby 95:5.

Co do journala, to napiszę tak, forex poznałem pod koniec roku 2014, Manual w połowie czerwca 2015, jestem zielony, jak szczypior wiosną, ale jak zacznę "czesać" regularnie kilkadziesiąt pipek tygodniowo, będę uważał, że mam coś do przekazania innym, może i założę dziennik, póki co, skrobnę coś tutaj czasami, może i jakiegoś ss-a zapodam, o ile nie będziesz miał nic przeciwko temu.

Napisałem ten tekst nieco wcześniej, dlatego małe aktualizacje.

PS. od lipca zaczynam się szkolić w Dance, pierwsze wejście S w kiwi, wybite na SL10, przy dziwnie rozszerzonym spreedzie (nie było mnie na kompie, nie dałem BE, nie powtórzyłem wejścia, nie muszę dodawać, że cena poszła o ponad 50 pipsów w dół, SL15 obroniłby się).

PS. kurka wodna, MP taki sam błąd widzę u Ciebie dziś, tylko na innej parze.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Poniżej aktualizacja edka, z tym rozszerzonym ryzykiem oraz złapane na BE dax na longa.

Z DAX'a raczej nic nie będzie, bo jak euro ma rosnąć, to ten powinien iść w dół, ale zostawiłem na BE i zobaczymy.
Jakoś realizować 20 pipsów zysku na daxie to kiepski pomysł...

Marne szanse dla tej elki widze. W sumie wszedłem w nią pod wsparcie i dlatego niemal od razu BE.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Kurde, zaczynam rozumieć ostrzeżenia brokerów co do dużej zmienności na eur/usd...
Pomimo że w poniedziałek miałem dobry pomysł na edka, czyli domknięcie luki i zjazd w dół, to w międzyczasie mnie tak poprzewozili, że zwątpiłem we własne wstępne założenia :)...
W tym tygodniu edek przyniósł mi póki co więcej strat niż zysków...

Dlatego postanowiłem zawalczyć o ostatnie wejście i zrobić dokładniejszą analizę tego gdzie ten edek teraz jest.
To cofnięcie za kolejną linię obrony to już ostatni bastion dla tego wejścia :wink: .

Stop loss jest szeroki, ale myślę adekwatny do obecnej zmienności. Ryzyko zwiększone do 2,87%.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

no ja na edku ni cholery nie otwierałbym dzisiaj longów ;) przed południem zrobili engulfing'a i podjechali do pivota żeby stamtąd zlecieć - wskazywał na to wolumen i wskaźnik wykupienia :) poza tym na H4 zrobili wisielca i cena po tym miała otwartą drogę do spadków 8)

Mpapiez

Skusiałem się na otwarcie eski na DAX.
Spore ryzyko wrzuciłem bo ~3%, ale ostatnio na DAX'ie mam dobrą passe i świeczki H4 z reguły pokazują prawdę objawioną :wink: ...

Ps. Edek tak ak przewidziałem, dał dyla od pomarańczowej strefy.

Mpapiez

Na DAX jakaś reakcja się pojawiła.
Co do EUR/USD to dostał w czapę od linii trendu, a już było blisko wybicie...

Szczerze mówiąc, to zaczynam mieć przeświadczenie że dostane po stop lossach.
Za długo to trwa...

Jak by miało iść w moim kierunku to już dawno powinno.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Na dax przydałyby Ci się myślę obroty z kontraktów jeżeli zagłębiasz się w ten rynek. Dziś masz dzień dzień NFP ( ale przed danymi jesteśmy ) oraz przed Greckim referendum ( jutro bank holiday ), obroty zerowe i robi się coś na kształt neutralnej sesji z której w późniejszej części dnia nastąpi silniejszy ruch. Tymczasem chodzą od bandy do bandy i Twoja transakcja będzie miała sporo z przypadku.

Update: choć w sumie niepotrzebnie to piszę bo inaczej patrzymy na rynek, także zerknij na ten wolumen, może CI się przyda może nie. Tutaj w odróżnieniu od fx wiesz kiedy coś się dzieje, a kiedy nic.
fx-forum

Mpapiez

MkubuxK pisze:Na dax przydałyby Ci się myślę obroty z kontraktów jeżeli zagłębiasz się w ten rynek. Dziś masz dzień dzień NFP ( ale przed danymi jesteśmy ) oraz przed Greckim referendum ( jutro bank holiday ), obroty zerowe i robi się coś na kształt neutralnej sesji z której w późniejszej części dnia nastąpi silniejszy ruch. Tymczasem chodzą od bandy do bandy i Twoja transakcja będzie miała sporo z przypadku.

Update: choć w sumie niepotrzebnie to piszę bo inaczej patrzymy na rynek, także zerknij na ten wolumen, może CI się przyda może nie. Tutaj w odróżnieniu od fx wiesz kiedy coś się dzieje, a kiedy nic.
Dzięki za informacje. Ja generalnie indeksy dopiero próbuje dotykać, ale zdaje mi się że one są łatwiejsze do analizy.
Powiedz mi, gdzie tej informacji o wolumenie szukać ?

Bo raczej wolumen od brokera wiele nie mówi prawda ? A co do tego wejścia na DAX, najprawdopodbniej wyskoczę przed NFP'ami lub przejdę na BE jeżeli się będzie dało.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Ja mam 2 data feedy dla daxa - 1 to sierra chart a drugi to T4. ( nie wiem skąd oni biorą kwotowania, ale czasem te nawet na scentralizowanej giełdzie potrafią się różnić jeżeli broker filtruje je jakoś ).

Przy analizie daxa najwazniejsze by wykres nie mial swieczek overnight ( po godzinie 21 do 8 rano ) . Wypacza to wygląd chartów i wszyscy co tradują daxa patrzą bez overnight.

Wrzuciłem Ci dla ciekawostki wolumen i drabinke - zobacz jak ten indeks jest w rzeczywistości mało płynny - po 1,2 do 10 kontraktów leży na jednej cenie.

Na takim sp500 leży po 500 kontraktów, a np na zamknięcie sesji po 10tys kontraktów na 1 cenie.

Nie wiem w jaki sposób wykorzystasz taką informacje, ale zawsze lepiej wiedzieć więcej jak mniej o rynku na którym się działa.

Jak lecą stopy to masz takie spike'i po 1000 kontraktów i wtedy faktycznie ktoś to zbiera. ( przed chwilą było 600 ). Jak jest silny flow to ktoś to zbierze ,ale rynek dalej sprzedaje i znów mamy powtórkę sytuacji i ktoś niżej zbierze jakieś inne stopy ) - w przypadku mało płynnego daxa tak to się kręci.
fx-forum

Mpapiez

Dobra tak jak pisałem, kursy długo nie idą w moim kierunku wiec czas niwelować ryzyko.

1) DAX przeszedł ma BE. Może będę tego żałował, ale z powodu otwartego ryzyka ~3% na edku, nie mogę dlużej utrzymwać łącznego 6% ryzyka.

2) Edek stop loss dalej bez zmian, ale na pierwszy rzut oka na H4 widać wzrosty, więc powinno być OK.

Zablokowany