Maflow-fibo - Day trading eur/usd...
Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...
Widzisz. Rady wybierane selektywnie opierając się o własny rozum i wiedzę nie wychodzą najgorzej. Odkąd padła burza komentarzy widzę , że equity już nie spada - teraz faktycznie możesz szlifować swoje umiejętności. Trzymaj się z tymi targetami, a wodzę fantazji popuść tylko w sytuacjach jak na Daxie - z czasem będziesz wiedzieć, że szykuje sie jakiś duży winner i to wykorzystasz.
fx-forum
Czasami jak ci kilka osób mówi że jesteś koniem, to trzeba odwiedzić weterynarza.MkubuxK pisze:Widzisz. Rady wybierane selektywnie opierając się o własny rozum i wiedzę nie wychodzą najgorzej. Odkąd padła burza komentarzy widzę , że equity już nie spada - teraz faktycznie możesz szlifować swoje umiejętności. Trzymaj się z tymi targetami, a wodzę fantazji popuść tylko w sytuacjach jak na Daxie - z czasem będziesz wiedzieć, że szykuje sie jakiś duży winner i to wykorzystasz.
Ten dziennik właśnie stworzyłem po to, żeby nie przerabiać tego syfu w całkowitej samotności i ciągle wyciągać wnioski.
===========================
Ponowiłem elkę na ejku w oparciu o nowe założenia. Zapowiada się engulfing na M15, więc powinno się tym razem udać. Szczegóły na obrazku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zmodyfikowałem zakres TP o nową pro-wzrostową świeczkę na M15.
Target został zrealizowany na minimum przedziału do realizacji zysku.
+72 pips.
Teraz sie musze zastanowić, czy dalej wzrosty czy powrót do spadków.
Target został zrealizowany na minimum przedziału do realizacji zysku.
+72 pips.
Teraz sie musze zastanowić, czy dalej wzrosty czy powrót do spadków.
Łapanie eSki pod wykres H1.
Pierwsza próba nieudana i SL strata ok. 20 pips.
Eska w oparciu o kolejny poziom już ładnie weszła.
Zrobili ładną szpilkę, żeby ogonek pod oporem narysować. Ta wielka świeca wzrostowa na H1 aż się prosi żeby być zjedzona
.
Zobaczymy czy korpus H4 da radę zakryć poprzednią H4.
Ps. W trakcie pisania, wykres poszedł na ~+20 pips, więc wskoczyłem na BE i spróbuje coś więcej wziąć.
Pierwsza próba nieudana i SL strata ok. 20 pips.
Eska w oparciu o kolejny poziom już ładnie weszła.
Zrobili ładną szpilkę, żeby ogonek pod oporem narysować. Ta wielka świeca wzrostowa na H1 aż się prosi żeby być zjedzona

Zobaczymy czy korpus H4 da radę zakryć poprzednią H4.
Ps. W trakcie pisania, wykres poszedł na ~+20 pips, więc wskoczyłem na BE i spróbuje coś więcej wziąć.
Akutalizacja.
Póki co średnie na H1 zatrzymały cene. H1 nie zamknęła się powyżej Red MA.
Targety wyznaczyłem w oparciu o powstałą świeczkę, celuje w min TP.
Targety wyznaczyłem w oparciu o powstałą świeczkę, celuje w min TP.
Dość ciekawy artykuł.
Zostawił w dzienniczku u danbo i daje go też tutaj.
Warto przeczytać:
http://forexclub.pl/edukacja/porady/dra ... riorytety/
Zostawił w dzienniczku u danbo i daje go też tutaj.
Warto przeczytać:
http://forexclub.pl/edukacja/porady/dra ... riorytety/
-
- Maniak
Długi czas myślałem nad tymi średnimi i szczerze to do niczego interesującego nie doszedłem. W tym momencie napisałbym "cena zatrzymała się w okolicy takiej krzywej na wykresie ale to nic nie znaczy". Zmień sobie ustawienia średniej i pokaże to coś całkowicie innego. I jak to wtedy zinterpretujesz?Mpapiez pisze:Akutalizacja.
Średnie to tylko założenie, a nie magiczny wskaźnik który pokaże to kup, a tu sprzedaj.irmentruda pisze:Długi czas myślałem nad tymi średnimi i szczerze to do niczego interesującego nie doszedłem. W tym momencie napisałbym "cena zatrzymała się w okolicy takiej krzywej na wykresie ale to nic nie znaczy". Zmień sobie ustawienia średniej i pokaże to coś całkowicie innego. I jak to wtedy zinterpretujesz?Mpapiez pisze:Akutalizacja.
Przy tych ustawieniach średnich cena dość często reaguje w pewien powtarzalny sposób.
Podkreślam, często reaguje, ale nie zawsze.
Mi przedewszystkim średnie mówią czy cena szybciej traci, czy szybciej zyskuje - krótko mówiąc informuje mnie po której stronie trendu jestem w momencie zawierania pozycji. Dobrze jak wchodzę zgodnie ze średnimi, ale często mam wejścia przeciwne. M15 to dla mnie wiodący interwał, ale jak mam wątpliwości, wskakuje na H1.
Patrząc na świeczki na H1 mogę się podeprzeć również średnimi na H1.
Tak jak już kiedyś pisałem, takie są moje założenia wejść. Wszyscy malujemy sobie jakieś kreski na wykresie i zajmujemy pozycje w założeniu o te nasze malunki - u mnie to wygląda tak, a u innych inaczej.
========================================================================
Aktualne dość ciekawe miejsce i wejście na edku.
Przeciw trendowi, chociaż cena jest oddalona od Red MA, więc jest miejsce na powrót i ewentualne wskoczenie na BE. Generalnie edek jest na krawędzi, jak 1.11 puści (czyli cena się zamknie poniżej 1.090) to moim zdaniem edek znów ma pozamiatane na kilka dni.
Szanse oceniam na jakieś 60%. Gwałtowna reakcja była, wiec ktoś mocno kupił. Może ten ktoś będzie znów bronił tego poziomu.
Eska DAX
DAX dał zarobić, chociaż musiałem go przeładować po drugi double top...
Na wykresie widać stop lossy i kolejne przeładowanie.
Wyszedłem tam gdzie fibo pokazało. Cholera wie co z DAX'em, a ten wynik mnie zadawala.
Co do edka, to wejście dalej jest otwarte, rozszerzyłem stop lossy o kolejny poziom obrony.
Krótko mówiać podwoiłem ryzyko, ale myślę ze ten trade też się dobrze skończy.
Na wykresie widać stop lossy i kolejne przeładowanie.
Wyszedłem tam gdzie fibo pokazało. Cholera wie co z DAX'em, a ten wynik mnie zadawala.
Co do edka, to wejście dalej jest otwarte, rozszerzyłem stop lossy o kolejny poziom obrony.
Krótko mówiać podwoiłem ryzyko, ale myślę ze ten trade też się dobrze skończy.